eFotbal

50 duelů! Slavia za covidu v lize neprohrála a je nejlepší na světě. A Líšeň proti vyloučení Silného protestuje

50 duelů! Slavia za covidu v lize neprohrála a je nejlepší na světě. A Líšeň proti vyloučení Silného protestuje
50 duelů! Slavia za covidu v lize neprohrála a je nejlepší na světě. A Líšeň proti vyloučení Silného protestujeFlashscore
Dvě události rozvířily v neděli dění v českém fotbale. V nejvyšší soutěži slávistická suverénní výhra 4:0 nad Baníkem Ostrava, která znamenala jubilejní padesátý ligový zápas červenobílých bez prohry v řadě. A ve druhé lize incident v závěru televizního brněnského derby SK Líšeň-Zbrojovka Brno (1:2), při němž napadl zbrojovácký fanoušek domácího pořadatele a líšeňský útočník Jan Silný byl za to, že jej pohotově zpacifikoval, vyloučen za údajně nesportovní  chování. Mezitím bylo zjištěno, že v případě slávistického počinu jde o světový rekord a vedení SK Líšeň vydalo k tomuto extempore obsáhlé stanovisko, v němž mj. proti červené kartě svého hráče protestuje.
Reklama
Reklama
Pandemická neporazitelnost červenobílých

Po přezkoumání vyšlo skutečně najevo, že v žádné ligové soutěži na světě nedrží jeden klub neporazitelnost padesát utkání v řadě.

Slavia naposledy prohrála v předminulé sezoně 2019/2020 v neděli 1. března 2020 na hřišti Slovácka 0:2. Shodou okolností šlo o první den, kdy byly v Česku zaznamenány první tři případy onemocnění covidem-19. Pak se ještě v neděli 8. března 2020 odehrálo v Edenu derby se Spartou (1:1, slávista Musa vyrovnával v poslední minutě) a pak byla liga na dva a  půl měsíce až do konce května 2020 kvůli světové pandemii přerušena.

Dá se tedy říci, že v době covidové Slavia ještě ani jednou nepoznala v domácí soutěži porážku! Naopak, covid-19 jí na jaře roku 2020, kdy začala ztrácet svůj velký náskok před Plzní, v podstatě pomohl ke konsolidaci.

V prvních čtyřech jarních zápasech do pandemie totiž červenobílí získali jen čtyři bodíky (ztratili jich osm).  Začali totiž prohrou 0:1 na Bohemians, pak doma porazili Opavu 2:0, jenže poté přišla 1. března 2020 zmíněná prohra 0:2 na Slovácku a potom remíza 1:1 vybojovaná v poslední chvíli se Spartou.  Koncem května ovšem už Slavia zase válela jako před zimní pauzou ročníku 2019/2020. 

Líšeň: „Silného trestat nebudeme, trenér uznal svou chybu“

Jak vyplývá z obsáhlého stanoviska SK Líšeň, které klub vydal na svém webu. Líšeňští Jana Silného nepotrestají, jak původně v televizním rozhovoru požadoval jejich trenér Milan Valachovič. Ten dokonce nejprve připustil, že Silného z týmu vyhodí..

Po shlédnutí videa trenér uznal, že hráč Silný se ničeho proti předpisům nedopustil, hráči žádná pokuta udělena nebude. Celá situace byla dořešena na schůzce a tímto je uvnitř klubu uzavřena,” stojí ve stanovisku líšeňského klubu. Milan Valachovič uznal svoji chybu, když Silného krátce po zápase ostře kritizoval.

Líšeň navíc podává proti udělení červené karty protest:. „Co se týká uzavření situace vně klubu, SK Líšeň podává protest proti udělení červené karty s cílem dosáhnout nulového trestu pro další zápasy pro hráče Silného,“ píše se ve stanovisku.

Líšeňští zároveň odmítají kritiku, že by ve vypjatém  derby se Zbrojovkou Brno  nezvládli pořadatelskou službu. „Týden před utkání se uskutečnila  schůzka s policií a bezpečnostní agenturou, která nám zajišťuje pořadatelskou službu na všechna domácí utkání. Všechny dohody s policií pro tento zápas jsme splnili, jak co do počtu, tak co do kvality, pořadatelé byli zdatní a mladí, pouze hlavní pořadatel je starší pán, ale bývalý fotbalista v dobré kondici,” píše se v oficiálním stanovisku SK Líšň.

Oficiální stanovisko SK Líšeň

Pro úplnost přinášíme celé oficiální stanovisko SK Líšeň. Jde o celkový popis situace a také odpovědi klubu na některé připomínky ve sdělovacích prostředcích.

 „Celý klub se velmi těšil na první utkání Líšeň – Zbrojovka za účasti diváků.

Za výbor SK Líšeň

Karel Hladiš, předseda klubu“

Nikoliv trest, ale pochvalu a Cenu fair play!

Tolik oficiální líšeňské stanovisko SK Líšeň.  Dodejme, že už v pondělí odpoledne disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) zahájila s Líšní a Zbrojovkou Brno kvůli vniknutí hostujících fanoušků na hřiště v nedělním utkání druhé ligy své řízení. Disciplinární řízení samozřejmě automaticky čeká i domácího hráče Jana Silného, který byl vyloučen „po napadení jednoho z brněnských příznivců“, jenž kopal do pořadatele.

Dlužno připomenout, že Silného se už zastal předseda komise rozhodčích Radek Příhoda, stejně jako bývalý ligový hráč a expert O2 TV Sport Jakub Podaný a celá řada fanoušků a zástupců fotbalové veřejnosti.

Jak už jsem uvedl v pondělí v rubrice „Procházka ligovým děním“, připojuji se k nim s tím, že Jan Silný si za svůj pohotový čin naopak zaslouží uznání a Cenu fair play.