eFotbal

Akademie Bohemians? Vychovala legendy pro Slavii i milionového Kadlece

Akademie Bohemians? Vychovala legendy pro Slavii i milionového Kadlece
Akademie Bohemians? Vychovala legendy pro Slavii i milionového KadleceFlashscore
Fotbalová Praha? Zdaleka nejen Sparta a Slavia. Mnoho kvalitních fotbalistů vychovali také Bohemians. Paradoxně třeba dvě legendy pro Slavii nebo Václava Kadlece, tehdejší fotbalový zázrak za miliony.
Reklama
Reklama
VÁCLAV KADLEC

Talentovaný útočník vyrůstal ve vršovické Bohemce už od mala. V žádném jiném klubu v mládežnických kategoriích nehrál. Nicméně jeho talent byl tak velký, že se začaly ozývat ty největší kluby v čele se Spartou.

V roce 2008, když mu bylo pouhých 16 let, ho koupila za deset milionů korun právě ona. Tolik se za žádného jiného mladého hráče neplatilo, byla to vyjímka.

V první sezoně zasáhl do 12 zápasů, ve kterých dal dvě branky. Celkově strávil na Letné pět let, během nichž odehrál 111 duelů, dal 32 gólů, získal jeden titul a dostal se do reprezentace. Kariéru mu ale zničila zranění. Naposledy působil na Žižkově, po postupu do druhé ligy ukončil kariéru.

Foto: FK Viktoria Žižkov

MILAN ŠKODA

Svůj fotbalový rozvoj měl sice poměrně rozházený, ale jednu z klíčových rolí v něm sehrála právě Bohemka. V ní působil od roku 2002, přičemž v sezoně 2007/08, poté, co si střihnul epizody v Mladé Boleslavi a Manětíně, debutoval v nejvyšší soutěži. V úvodním ročníku dal čtyři branky a o dva roky později jich stihl už osm. Z původního stopera se stal obávaný ligový útočník.

V lednu 2012 zamířil do Slavie, kde se stal jednou z nejvýraznějších osobností nejen éry Jindřicha Trpišovského, ale také klubu obecně. V zimě 2020 zamířil do Turecka, odkud se po roce vrátil do Boleslavi. Tam mu teď končí smlouva. Uvidí se, co bude. Hráč sám by ještě v kariéře rád pokračoval.

Foto: FK Mladá Boleslav

JAN MORÁVEK

Kdo ví, kde by byl, kdyby jeho kariéru nebrzdily zdravotní problémy. Jan Morávek strávil celé své fotbalové mládí v Bohemians. Tam se pochopitelně prosadil i do prvního týmu, načež zamířil v roce 2009 do Schalke, odkud později odešel do Augsburgu. Za ten hrál deset let a na konto si připsal téměř 170 bundesligových startů. Vedení klubu však před rokem s dvaatřicetiletým záložníkem neprodloužilo smlouvu a Morávek byl rázem bez angažmá. 

Slavné kolo osudu se dopsalo, jelikož se v létě upsal právě klokanům. Pozitivní návrat to ale nebyl. Na podzim se snažil dát dohromady, ale nešlo to. Záložník s třemi starty za českou reprezentaci většinu sezony promarodil a zasáhl jen do pěti ligových zápasů. Do letní přípravy "Klokanů" se už nezapojí.

Foto: Bohemians Praha 1905

STANISLAV VLČEK

Stanislav Vlček má na co vzpomínat. Během dlouhé kariéry toho zažil opravdu hodně. Fanoušci si ho budou pamatovat nejen ze Slavie, ale také z Olomouce, kde se během sedmi let vypracoval mezi klíčové hráče týmu.

Následně odešel za Jaroslavem Hřebíkem do Dynama Moskva, aby poté pomohl Slavii k historickému postupu do Ligy mistrů. Vlček nejprve otevřel ve 22. minutě skóre utkání a pět minut před koncem udeřil znovu. Nesmazatelně se zapsal do historie Slavie.

Nemělo by se však zapomínat na to, že kus mládí strávil také v Bohemians. Jaký to paradox.

Foto: SK Slavia Praha