eFotbal

Arsenal přetlačil Liverpool, Manchester United přeskočil West Ham, Wolverhampton řádil na Stamford Bridge

Arsenal přetlačil Liverpool, Manchester United přeskočil West Ham, Wolverhampton řádil na Stamford Bridge
Arsenal přetlačil Liverpool, Manchester United přeskočil West Ham, Wolverhampton řádil na Stamford BridgeFlashscore
Wolverhampton zdolal ve 23. kole Premier League 4:2 Chelsea, kterou v tabulce vystřídal na desáté příčce. Z atraktivního úvodu vytěžil první branku domácí Cole Palmer, o tři minuty později však i s přispěním teče Thiaga Silvy srovnal Matheus Cunha. Krátce před pauzou si Blues vybrali další smolnou chvíli, když si do vlastní sítě srazil balon Axel Disasi. Po změně stran pak Cunha dvěma zásahy zkompletoval hattrick, díky čemuž hosté zvítězili na Stamford Bridge poprvé od roku 1979.
Reklama
Reklama
Newcastle remizoval po divoké přestřelce s Lutonem 4:4, Aston Villa nasázela venku pět branek

Ani nevídaný comeback Vlků, kteří v nastaveném čase čtvrtečního duelu s Manchesterem United smazali původně dvoubrankové manko, jim nakonec k bodovému zisku nestačil. O poznání jasnější prohru za sebou měli domácí, kteří byli na hřišti Liverpoolu od úvodu horším týmem a předešlou sérii tří ligových výher utnuli čtyřgólovým debaklem.

Divoký úvod přinesl několik zajímavých situací před oběma bránami. V dresu Wolves nejprve Cunha prověřil přízemní střelou pozornost Djordjeho Petroviče, na druhé straně si zase šikovně obhodil gólmana Christopher Nkunku. Francouzský útočník však už nestačil zasunout míč do odkryté sítě. Skóre se tak měnilo až v 19. minutě, kdy skvělý průnikový pas Moisése Caiceda uklidil ke vzdálenější tyči Palmer. Vedení ale domácím vydrželo jen krátce, neboť s bleskovou odpovědí přispěchal Cunha. Brazilcův pokus tečoval nešťastně do protipohybu vlastního brankáře Silva. Podobná situace se opakovala i v závěru poločasu. Zakončení Rayana Aït-Nouriho smolně zblokoval Disasi mimo dosah Petroviče.

Krátce po změně stran sklepl Ben Chilwell Palmerův centr na úplně volného Raheema Sterlinga, anglický reprezentant ovšem z ideální pozice trestuhodně minul. V 56. minutě mohl navýšit vedení Vlků Pablo Sarabia, z přímého kopu ale rozvlnil pouze boční síť. The Blues po hodině hry přece jen potřetí inkasovali poté, co zpětnou přihrávku Pedra Neta napálil Cunha do horní poloviny brány. Hrdina The Wanderers zasadil Londýňanům i poslední ránu, když zkompletoval hattrick proměněnou penaltou. V 86. minutě alespoň kosmeticky upravil výsledek hlavičkující Silva.

Chelsea se tedy po nárazu v Liverpoolu nevzpamatovala a opět přenechala soupeři všechny body. Další měření sil ji čeká 12. února na hřišti Crystal Palace, Wolves o dva dny dříve přivítají Brentford.

Manchester United porazil West Ham 3:0. Zápas, jemuž předcházela vzpomínková ceremonie na bývalé hráče Red Devils, kteří zahynuli při leteckém neštěstí před 66 roky, rozhodl vítěznou trefou Rasmus Höjlund, na něhož po změně stran navázal dvougólový Alejandro Garnacho. Dánský útočník si tak nadělil příjemný dárek ke svým 21. narozeninám, když se navíc stal nejmladším hráčem, jenž se v dresu týmu z Manchesteru prosadil ve čtyřech ligových utkáních po sobě. Za Londýňany odehráli 72 minut Vladimír Coufal a Tomáš Souček, který byl dvakrát blízko vstřelenému gólu.

Rudí ďáblové zvládli bláznivé utkání ve Wolverhamptonu, jejich kouč Erik ten Hag měl ale ke spokojenosti daleko. Jeho svěřenci totiž během zápasu prohospodařili dvougólový náskok a zachránit je musel v sedmé minutě nastavení mladík Kobbie Mainoo. V ideálním rozpoložení se nenacházel ani jejich soupeř, jenž třikrát po sobě remizoval s hůře postavenými celky v tabulce.

První obrovskou šanci si vytvořili hosté, když po rohu hlavičkoval Souček. Tečovaný pokus českého záložníka ale zlikvidoval André Onana. V 15. minutě se musel činit i Alphonse Areola, který vyrazil nad břevno dalekonosnou střelu Bruna Fernandese. West Ham poté znovu zahrozil ranou z kopačky Součka, jeho dobře mířené zakončení po přesném centru Coufala ale tečoval vedle brány Harry Maguire. Skóre tak otevřel na druhé straně Höjlund. Dánský forvard obdržel pas na osu hřiště a po krátkém driblingu poslal míč nechytatelně k levé tyči. Höjlund mohl svému celku před odchodem do šaten zařídit dvoubrankové vedení, z úhlu ale nezamířil přesně.

Do druhé půle se postavil mezi tři tyče Londýňanů Lukasz Fabiaňski, který už ve 49. minutě vytahoval balon ze své sítě. Poté, co domácí přežili zahozenou šanci Emersona, vyrazil na zteč Garnacho, jehož pokusu pomohl za záda zkušeného Poláka zásah bránícího Nayefe Aguerda. West Ham mohl snížit v 69. minutě, kdy Jarrod Bowen běžel vstříc Onanovi, v momentě zakončení pod něj ovšem padl skluzující Diogo Dalot, jenž čistým způsobem uhasil nebezpečí. S blížícím se závěrem duelu Kladiváři zvyšovali své útočné snahy, které otevíraly okénka v jejich defenzivě. Toho využil z brejku Garnacho, jenž po skvělé práci Scotta McTominaye umístil svoji střelu přesně na zadní tyč.

Manchester tedy dotáhl utkání do zdárného konce a přeskočil svého soka v tabulce. Příštím soupeřem Rudých ďáblů bude 11. února Aston Villa, zatímco West Ham ve stejný den přivítá v městském derby Arsenal.

Hráči Arsenalu zvítězili nad Liverpoolem 3:1. Kanonýři i díky gólu ze 14. minuty po celý první poločas dominovali. Hosté se však před pauzou dočkali šťastného vyrovnání, když si po nedorozumění celé domácí obrany srazil rukou míč do vlastní sítě Gabriel. Nevídaného kiksu se ale po změně stran dopustil i Virgil van Dijk ve spolupráci s Alissonem, z čehož vytěžil vítěznou branku Gabriel Martinelli. Reds tak přišli o pohodlný náskok na čele soutěže, Londýňané se jim totiž přiblížili na pouhé dva body. 

Liverpool se sice už přes měsíc potýkal s absencí Mohameda Salaha, jeho vítězným tažením to však nikterak neotřáslo. Hvězdného Egypťana střídavě zastupovali jiní spoluhráči, a když Darwin Núňez proti Chelsea čtyřikrát trefil brankovou konstrukci, stal se hvězdou zápasu mladík Conor Bradley. Toho na pravém beku proti Arsenalu, který naposledy s obtížemi zdolal Nottingham, nahradil Trent Alexander-Arnold, jenž zářil v obou vzájemných kláních této sezony.

Anglický krajní obránce v 11. minutě zaspal při náběhu Martinelliho, který poslal do šestnáctky načechraný míč přímo na hlavu Bukaya Saky, jenž z nadějné pozice trestuhodně minul. Nejlepší střelec Arsenalu si napravil reputaci před čtvrthodinou hry, kdy uklidil odražený balon do odkryté sítě. Klidnou pasáž proložil ve 38. minutě přízemní ranou z dálky Gabriel, jeho krajan Alisson však předvedl jen rutinní zákrok. V nastaveném čase se brazilský obránce dostal vinou zbytečně váhajícího kolegy Williama Saliby do nešťastné situace, v níž si nástřel Luise Díaze srazil rukou do vlastní sítě.

Gabriel mohl minelu odčinit po změně stran, precizní volný kop Martina Ödegaarda ale zakončil hlavou vedle pravé tyče. Nepřesvědčivý výkon Liverpoolu stvrdil po hodině hry van Dijk, jenž překážel při zákroku Alissona na hranici vápna, a umožnil tak Martinellimu snadný gólový zápis. Tutovou příležitost měl v 84. minutě střídající Jakub Kiwior, z osamocené pozice v šestnáctce ovšem namířil jen do náruče Alissona. Na posledních několik minut se na hřišti objevil téměř po roční pauze uzdravený Thiago. Reds poté dohrávali duel v oslabení, když po druhém žlutém kartonku opustil trávník Ibrahima Konaté. Rozklad výběru Jürgena Kloppa završil v nastavení Leandro Trossard tečovanou ranou mezi nohy gólmana.

V posledních týdnech nepřesvědčivý Arsenal se tak vybičoval ke skalpu jednoho z největších konkurentů v boji o titul. V příštím kole se představí 11. února na půdě West Hamu, Liverpool o den dříve přivítá Burnley.

Anglická liga - 23. kolo:

Bournemouth - Nottingham 1:1 (5. Kluivert - 45. Hudson-Odoi)

Chelsea - Wolverhampton 2:4 (19. Palmer, 86. Silva - 22., 63. a 82. z pen. Cunha, 43. vlastní Disasi)

Manchester United - West Ham 3:0 (49. a 84. Garnacho, 23. Höjlund),

Arsenal - Liverpool 3:1 (14. Saka, 67. Martinelli, 90.+2 Trossard - 45.+3 vlastní Gabriel).

Tabulka:

Poznámka: Everton přišel o 10 bodů jako trest za porušení finančních pravidel.