eFotbal

Benzema: Do hráčského důchodu odejdu v Realu. Jiná možnost pro mě neexistuje

Benzema: Do hráčského důchodu odejdu v Realu. Jiná možnost pro mě neexistuje
Benzema: Do hráčského důchodu odejdu v Realu. Jiná možnost pro mě neexistujeFlashscore
Francouzský fotbalista Karim Benzema, který 19. prosince oslaví pětatřicetiny, letos vyhrál anketu Zlatý míč, na svém kontě má ale i řadu dalších úspěchů. Pětkrát vyhrál Ligu mistrů či čtyřikrát španělskou a francouzskou ligu. Brilantní útočník Realu Madrid je též čtyřnásobným vítězem ankety o nejlepšího francouzského hráče roku (2011-12, 2014, 2021).
Reklama
Reklama

Benzema se zranil letos 19. listopadu při tréninku v dějišti MS v Kataru a zprávy hovořily o natržení stehenního svalu s odhadovanou dobou léčby na tři týdny. Francouzský tým už na jeho místo nikoho dodatečně nenominoval, Benzema tak stále figuruje na šestadvacetičlenné soupisce. Teoreticky by proto stále mohl na turnaji nastoupit, pokud by byl fit.

Střelec s alžírskými kořeny (narozen 19. prosince 1987 v Lyonu), kterého zdobí skvělá orientace v pokutovém území, byl v devíti letech byl přijat do mládežnické akademie Lyonu. V prvním týmu debutoval v roce 2004 a poprvé zazářil v sezoně 2007/08, kdy se jako devatenáctiletý stal králem střelců francouzské ligy a byl vyhlášen i nejlepším hráčem soutěže.

Prošel většinou mládežnických reprezentací, v seniorském národním týmu si odbyl premiéru v březnu 2007 v přípravě s Rakouskem. Loni dostal roční trest vězení s podmínkou a pokutu 75.000 eur za podíl na vydírání bývalého reprezentačního spoluhráče Matthieua Valbueny. Kvůli této aféře z roku 2015 na šest let vypadl z národního týmu, vrátil se do něj loni v červnu před Eurem.

V létě 2009 za něj Real Madrid zaplatil 41 milionů eur, od té doby s ním vyhrál 23 trofejí včetně pěti triumfů v Lize mistrů. Po pomalejším rozjezdu se stal jednou z největších opor španělského velkoklubu, s 328 góly je druhým nejlepším střelcem v historii Realu po Cristianu Ronaldovi. V minulé sezoně výrazně pomohl španělskému klubu vyhrát Ligu mistrů a španělskou ligu, v obou soutěžích navíc vládl střelcům.

Během kariéry už neplánuje hrát za jiný klub než za Real. V Madridu mu na konci sezony vyprší stávající smlouva a podle médií brzy prodlouží kontrakt do léta 2024. „Do fotbalového důchodu odejdu v Realu. Jiná možnost pro mě neexistuje," uvedl letos Benzema, jenž také řekl:  „Za to, že jsem fotbalista, vděčím svým dvěma idolům. (Brazilci) Ronaldovi a Zidanovi."