eFotbal

Berkovec: Nepřišel jsem nikoho vystrkávat ze sestavy. Když kouč řekne, že mě potřebuje v bráně, zvládnu to

Berkovec: Nepřišel jsem nikoho vystrkávat ze sestavy. Když kouč řekne, že mě potřebuje v bráně, zvládnu to
Berkovec: Nepřišel jsem nikoho vystrkávat ze sestavy. Když kouč řekne, že mě potřebuje v bráně, zvládnu toFlashscore
Litevským titulem ověnčený rodák z Mariánských Lázní Martin Berkovec (31) opustil Žalgiris Vilnius a v úterý ho čeká premiérová tréninková jednotka se Zbrojovkou Brno, v jejímž trikotu by mohl debutovat již poslední lednový den na půdě Opavy. O čem všem rozmlouval bývalý gólman Slavie, Bohemians 1905, Karviné, Táborska i Hlučína v prvním interview pro oficiální stránky aktuálně šestnáctého týmu Fortuna:ligy?
Reklama
Reklama
O tom, jak dlouho se přestup řešil...

"Upeklo se to docela rychle. Minulý týden jsem se sešel poprvé s Tomášem Požárem, kterého znám ještě z Bohemky. Tam si mě tehdy po operaci vytáhl ze Slavie, dal mi šanci a za to jsem mu vděčný. Vysvětlil mi situaci a nebylo moc o čem přemýšlet, věděl jsem, že je to férový chlap. Přicházím s touhou pomoci Zbrojovce k záchraně. Zápasy jsem sledoval, soutěž je hodně vyrovnaná. Každý může porazit kohokoliv, pokud se nejedná o týmy úplně nahoře, které jsou přece jen trochu odskočené. Hodně záleží na tom, kdo dá první gól, to je pořád stejné."

O tom, jak se těší na návrat do českého prostředí...

"Těším se moc. Když jsem končil v Karviné, hráli jsme o záchranu, spíš jsme prohrávali, než vyhrávali, to bylo hodně náročné. Jsem rád, že v Litvě jsme hráli o špičku a zase jsem se naučil vyhrávat, to člověku hodně pomůže. Doufám, že si to přenesu do Brna, někdy je důležité přijít s čistou hlavou a nezatížený tím, co bylo. Pak se začíná líp."

O tom, které hráče zná z kabiny Zbrojovky osobně...

"Poměrně dost kluků. Z Bohemky znám Jana Moravce, z Karviné Dreksu, Petera Štepanovského, teď došel Timo Záhumenský. Nerad bych na někoho zapomněl. A ještě ze Slavie znám Vaňka, s tím jsme byli i na hostování v Hlučíně. S aklimatizací ale nemám problém nikdy, vždycky jsem dokázal rychle zapadnout a podle mého si sednu s každým."

O tom, co říká na současnou brankářskou konkurenci v týmu...

"Když jsem byl mladší, myslel jsem si, že gólmanů je vždycky moc a nejlepší je to ve dvou. Teď už to beru jinak, početnější gólmanský tým vítám. Nepřišel jsem nikoho vystrkávat ze sestavy, jde mi hlavně o to pomoci Zbrojovce k záchraně, to je aktuální cíl. Musíme táhnout za jeden provaz, jako jeden tým, jinak to nejde."

O tom, zda se ve druhém největším městě ČR plánuje usadit...

"Máme s přítelkyní byt se zahradou za Prahou, není to nijak daleko, ale na dojíždění to není optimální. Aktuálně jsem na hotelu a budu si něco hledat. Brno je hezké město a těším se, až ho poznám."

O TOM, JESTLI JE NA TOM TAK DOBŘE, ŽE BY MOHL CHYTAT JIŽ V NEDĚLI...

"V listopadu skončila sezóna, z Litvy jsem obecně zvyklý se o hodně věcí starat sám, třeba posilovny tam nejsou týmovou záležitostí. Když jsi připravený, hraješ, když nejsi, máš smůlu. S lety už jsem přišel na to, co potřebuju. Možná kdybych byl mladší, netroufnul bych si na to, ale teď se zkrátka nachystám, a když trenér řekne, že mě potřebuje v bráně, tak to zvládnu. Proto jsem tady."

Šustr a Floder si asi teď posedí, Zbrojovka přivedla z Vilniusu litevského šampiona Berkovce

Zdroj: fczbrno.cz