eFotbal

Bolehlav pro trenéry aneb 5 globálních superhvězd, které do žádného systému nenacpete

Bolehlav pro trenéry aneb 5 globálních superhvězd, které do žádného systému nenacpete
Bolehlav pro trenéry aneb 5 globálních superhvězd, které do žádného systému nenacpeteFlashscore
Fanoušci je milují, experti adorují, kameramani na jejich akcích točí nejsledovanější videa. Superhvězdy jsou koření fotbalu. Některé z nich ale nepasují do žádného receptu, který by jejich trenéři chtěli vařit. Web Sportskeeda vybral pět fotbalistů současného fotbalového nebe, jejichž začlenění do systému je pro jejich kouče pravděpodobně největším oříškem jejich kariéry.
Reklama
Reklama
Romelu Lukaku (Chelsea)

Obří Belgičan, jehož průraznost je často přirovnávána k tanku, Thomas Tuchel by si možná svoji ofenzivu dovedl představit bez této zbraně. Lukaku totiž k využití svých předností potřebuje značný servis a ten mu Tuchelova Chelsea na ofenzivní třetině hřiště nabídne jen s nějvětšími problémy. Ač Timo Werner stále zaostává za svou střeleckou produkcí prokazovanou v Lipsku, experti se shodují, že útok domácích ze Stamford Bridge je s kombinačnějšíím Němcem oproti Belgičanovi plynulejší Werner více umožňuje vyniknout přednostem Masona Mounta nebo Kaie Havertze.

Eden Hazard (Real Madrid)

A ještě jeden aktuálně zraněný hráč, který navíc asi nebude svého stávajícího kouče trápit dlouho, když se jej Real chce podle všeho při nejbližší příležitosti zbavit. Eden Hazard do Španělska šel potvrdit svou technickou genialitu, zranění a postupná ztráta rychlosti jeho výjimečnost obrousila. Ancelotti se jej na začátku pokusil využít jako volného hráče za duem Benzema - Vinicius, útok Realu s tímto rozestavením nebyl tak efektivní. Na křídlo zase začíná Hazardovi chybět rychlost, skluzy obránců do krajní čáry zase zásadně ohrožují záložníkovo křehké zdraví.

Paul Pogba (Manchester United)

Pogba je vzhledem ke své minulosti v United považován za talisman a lepidlo, které by mělo držet jeho záložní řadu i celý tým, pokud tímto lepidlem opravdu je, byly v jeho výrobě chyby. Pogba na pozici středního záložníka nedokáže dostatečně efektivně bránit, čistit hru před středními obránci nedokáže, respektive na roli středního “defenzivního” záložníka se nehodí. Což je problém, pokud ManU považuje Pogbu za talisman a zároveň má v kádru Bruna Fernandese, jež je na roli ofenzivního záložníka pod hrotem mnohem lépe disponovaný. A umístit tyto dva zaráz efektivně na hřiště byl úkol na kterém si vylámal zuby Ole Gunnar Solskjaer.

Lionel Messi (Paris Saint-Germain)

Rozhodovat se jestli v PSG dáte na titul “nejnesystémovějšího” hráče přednost Messimu nebo Neymarovi je podobná otázka jestli byste se radši nechali utopit nebo upálit. V 34ti letech už božský Leo není nejrychlejší a jako historicky nejlepší střelec v každém týmu kam přijde šetří síly na práci ve finální třetině hřiště.  V Barceloně si Messi mohl dovolit být černým pasažérem v obranných přechodech, protože tým byl postaven kolem něj. V PSG toto privilegium nemá, respektive stejnou možnost by chtěl mít již zmiňovaný Neymar a výhledově i Mbappé. V týmu, kde se všechno nehraje na něj tak Messi často z taktického hlediska zůstává v deficitu v kolonce “má dáti - dal.”

Cristiano Ronaldo (Manchester United)

A druhý elitní střelec respektive hráč jiným týmovým systémem než “všechno na mě” nepolíbený.  Thierry Henry to pro Sky shrnul výrokem, že ManU se léčí jedem a experti i na číslech dokazují, že útok Manchesteru se Cristianem Ronaldem stal mnohem méně plynulým. Portugalec stále dokáže být před bránou soupeře velmi efektivní, s jeho příchodem ale z kádru United zmizela týmová souhra a hráči jako Bruno Fernandes nebo Marcus Rashford přestali být schopni využít svoje přirozené přednosti na 100 procent. Proč? Ronaldo staticky drží svoji pozici ve středu ofenzivní vozby čímž obírá ManU o flexibilitu, kdy by prostor k měnění pozic a svým průnikům mohli využívat právě Rashford, Greenwood nebo Sancho. 

zdroj: Sportskeeda