eFotbal

Brzké zahraniční angažmá neznamená vždy úspěch. 4 čeští talenti, kteří si v mládí prošli cizinou a následně upadli do letargie

Brzké zahraniční angažmá neznamená vždy úspěch. 4 čeští talenti, kteří si v mládí prošli cizinou a následně upadli do letargie
Brzké zahraniční angažmá neznamená vždy úspěch. 4 čeští talenti, kteří si v mládí prošli cizinou a následně upadli do letargieFlashscore
Hráčská kariéra není dlouhá, a je to i kolikrát o štěstí a náhodách, jakým směrem se vyvíjí. Někteří mají talentu od Boha na rozdávání, čehož si často v jejich brzkém věku všimnou skauti zvučných evropských celků. A tak se mnohdy rodí zajímavé přestupy, které však ne vždy dobře dopadnou. Některým se totiž v dobře rozjeté kariéře následně nedaří a potvrzují, že přílišný mladistvý talent neznamená vždy vydlážděnou cestu k úspěchu.
Reklama
Reklama
Marek Štěch, 32 let, bez angažmá

Mikloškův vliv ve West Hamu United zapříčinil u talentovaného brankáře Marka Štěcha brzkému odchodu ze Sparty. Týmu z Premier League se holt říká ne špatně. Kor když budete o pozici jedničky bojovat s reprezentačním brankářem Anglie Robertem Greenem. 

Marek se ale v Londýně neuchytil, vždyť neodehrál ani jeden ligový zápas. Pobíhal spíše po hostováních v nižších soutěžích Anglie, až nakonec v roce 2012 přestoupil na trvalo do Yeovilu, se kterým postoupil z třetí ligy do druhé.

Návrat do Česka byl nevyhnutelný. O služby svého odchovance měla zájem Sparta. Během tří sezón se ale v Praze nestal jedničkou, odchytal jen devatenáct ligových duelů a odchod z domoviny byl na světě. Jenže o Štěcha nebyl zájem. Usadil se tedy znovu v Anglii, konkrétně opět nedaleko Londýna v Lutonu. 

Tomu pomohl hned v první sezóně do třetí ligy. Jenže ve vyšší soutěži byl opět dvojkou, až nakonec v druhé lize byl považován za zcela zbytečného. Nastal tak návrat do čtvrté ligy jako hráč Mansfieldu.

Ale ani zde nedošlo ke kariérnímu zvratu. Štěch, který nastoupil za českou reprezentaci v roce 2014, tak opustil i Mansfield a nyní je bez angažmá…

Foto: Mansfield Town FC

Dominik Smékal, 24 let, FC Hlučín

V posledních hodinách velmi skloňované jméno. Opět po dlouhých osmi letech. Dominik Smékal udivil minimálně ten český fotbalový svět, když jako šestnáctiletý odešel do akademie Interu Milán. Snad nejrozšířenější mezinárodní akademie byla domovem Dominika po necelé tři roky. Mezi seniory se ale bohužel nedostal, a tak jako plnoletý zkusil příležitost mezi profesionály v Baníku Ostrava. 

Pro vstup mezi muže to určitě nebyla špatná destinace, ale osmnáctiletý mladík se v Baníku příliš neuchytil a prostor taky nedostal. Od roku 2017 do roku 2020 neodehrál ani jeden ligový zápas, přičemž si alespoň zakopal na hostování v slovenské Senici a ostravských Petřkovicích.

V rodišti nedávno zesnulé zpěvačky Hany Zagorové zatím prožil nejplnější sezónu, když odehrál 26 zápasů. Vrátil se tak do rezervy Baníku, odkud se rozhodl přestoupit do Opavy. Ta ho ale poslala na hostování do Karviné. Za oba celky se ani jednou neukázal v sestavě hlavního mužstva. 

Skomírající kariéru megatalentu, kterého v roce 2015 nepřehlédl ani slavný list The Guardian a zařadil ho mezi nejlepší hráče nové generace, zachraňuje třetiligový Hlučín. A jak se zdá, mohla by to být jeho poslední šance uchytit se.

V hlavním městě Prajzské, jak se oblasti v okolí Hlučína nazývá, je již nyní za hvězdu první třídy. Hattrickem sestřelit mistra nejvyšší české soutěž v rámci poháru, to se opravdu nepoštěstí každému. 

Foto: FC Hlučín

Milan Mišůn, 32 let, bez angažmá

V roce 2009 pilně sledoval skotský Celtic dvě příbramské vycházející hvězdy. Společně s Antonínem Fantišem odjel do Glasgow i Milan Mišůn. A zatímco Fantiš se po pár dnech vrátil domů, stoper Mišůn přibližně za 35 miliónů zůstal.

V Celtic Parku seděl maximálně na lavičce, mezi muži si ale nezačutal. Na hostování v Dundee odehrál jen dva zápasy a v roce 2012 zvolil návrat jako posila Plzně.

V tehdy rozjeté Plzni ale nedostal příležitost. A to vůbec žádnou. Po celou dobu hostoval doma v Příbrami, kde si naštěstí konečně zahrál. Jenže domů natrvalo nepřestoupil a odtáhl na sever do Jablonce. Toto spojení platilo jen rok a po šesti ligových zápasech posílil Jihlavu.

Když ale ani tady po dobu tří let pšenka nekvetla, stala se bývalá akvizice Celticu posilou Radotína, Baníku Sokolov a v poslední fázi kariéry nastupoval za TJ Podlesí, v jehož týmu už také nefiguruje.

Foto: FC Vysočina Jihlava

Martin Fenin, 35 let, FK Řeporyje

Představovat si největší vyhaslou superhvězdu českého prostředí asi není třeba, kdo by snajpra z Teplic, který si užíval světských radovánek, neznal. Ano, není řeč o nikom jiném, než o Martinu Feninovi, který se nově snaží uchytit v typově zcela jiném sportu a to MMA.

V Oktagonu vůbec nikdo neví, jak to Martinovi půjde. Pokud ale podobně jako ve fotbalové štaci, tak potěš pánbůh. 

Nutno podotknout, jako jednadvacetiletý udělal v Bundeslize pořádné haló, když hned při svém debutu za Eintracht Frankfurt vstřelil hattrick a zničil Herthu Berlín. V následujících třech letech ale přidal jen jedenáct branek a z velkého haló byla akorát splasklá bublina.

Útočník Fenin po aférách typu grilování na balkoně odešel do německé Chotěbuzi a kariérní pád mohl začít. V Německu ho už nechtěli, tak zkusil pár měsíců ve Slavii, dokonce i v Teplicích. Cizina ale Feninovi chyběla, tak posílil francouzský Istres a následně německý Chemnitzer. Ani jedna štace nepřinesla úspěch.

Pět ligových zápasů odkopal aspoň ve Varnsdorfu, aby v pouhých jednatřiceti letech prakticky ukončil kariéru. O dva roky později začal ale námluvy s Řeporyjemi, ve kterých hraje dodnes.

Foto: Profimedia.cz