eFotbal

Být obránce není překážkou. Kterým bekům v nejlepších evropských ligách se letos střelecky daří?

Být obránce není překážkou. Kterým bekům v nejlepších evropských ligách se letos střelecky daří?
Být obránce není překážkou. Kterým bekům v nejlepších evropských ligách se letos střelecky daří?Flashscore
Primární povinností obránců je zastavit útoku a eliminovat choutky soupeře skórovat. Obránci už ale dávno nejsou jen štíty brankářů, nýbrž se mnohdy aktivně zapojují do ofenzivní činnosti. A je vlastně úplně jedno, zda je to ve hře nebo při zahrávání standardních situací. Gólový obránce je pro každý tým významným přínosem. Podívejme se na součástky defenzivních řad v pěti nejlepších evropských ligách, kterým se letos střelecky daří. Žebříček byl sestaven za pomoci portálu Sportskeeda.
Reklama
Reklama
5) Premier League - Virgil van Dijk (Liverpool)

Nizozemská věž ve středu obrany patří v posledních letech nejlepším středním obráncům v Premier League. Někdejší tvář Southamptonu si vyhlédl německý stratég Jürgen Klopp v roce 2018 a neváhal za něj zaplatit 75 milionů liber.

Van Dijk se stal dirigentem defenzivní řady Liverpoolu, ale umí vypomoci i směrem dopředu, především pak díky své výšky 193 cm. Ve vzdušných soubojích ve vápně soupeře je nebezpečný, což dokládají i tři přesné zásahy, které v anglické nejvyšší soutěži v této sezóně vygeneroval.

Foto: Liverpool FC

4) La Liga - Eder Militao (Real Madrid)

Brazilský legionář zažívá z pohledu individuálních výkonů svou nejlepší sezónu od příchodu na San Bernabéu v roce 2019. Real jej tehdy vykoupil z Porta a rozhodně neprohloupil. Pětadvacetiletý střední obránce v této sezóně naskočil do 29 zápasů La Ligy a připsal si 5 přesných zásahů.

Zajímavostí je, že všechny jeho trefy se zrodily hlavou po zahrávání rohových kopů. Na jeho efektivitu ve vápně doplatily Getafe, Vallecano, Cádzi, Espanyol i Celta Vigo. Opora Bílého baletu napříč všemi soutěžemi v této sezóně přidala ještě další 2 góly a ke spatření byla v 46 zápasech.

Foto: Real Madrid CF

3) Ligue 1 - Nuno Tavares (Marseille)

Třiadvacetiletý rodák z Lisabonu patří mezi další talentované mladíky, kterým by mohla patřit budoucnost. Francouzský gigant Olympique Marseille si náramně pochvaluje jeho přítomnost v týmu, ačkoliv jej má pouze zapůjčeného z Arsenalu.

Tavares se uvedl ve francouzské nejvyšší soutěži nejen jako kvalitní obránce, ale i více než obstojný střelec. Marseille jej v Ligue 1 využilo již ve 28 zápasech, ve kterých zaznamenal 6 přesných zásahů. Svou první trefu generoval hned při svém ligovém debutu proti StadeReimss. Předpokládá se, že bývalá tvář Benfiky se v létě vrátí do Londýna.

Foto: Olympique Marseille

2) Serie A - Carlos Augusto (Monza)

Nejlepšího střelce mezi obránci byste v Serii A nenalezly na zvučných adresách, nýbrž v barvách Monzy. Čtyřiadvacetiletý levý obránce Caros Augusto je v této sezóně jedním z nejproduktivnějších beků v pěti nelepších evropských soutěžích.

Na vstřelení 5 branek mu v aktuálním ročníku Serie A stačilo 31 ligových zápasů. K tomu přidal i pět asistencí. Klub sídlící v Lombardii v něm nalezl velkou oporu, o kterou se vak musí strachovat, neboť by mohl být v létě předmětem zájmu špičkových evropských klubů.

Foto: AC Monza

1) Bundesliga - Jeremie Frimpong (Leverkusen)

Nejlepšího střelce Bundesligy mezi obránci bychom nalezli v týmu, kde působí i čeští legionáři Patrik Schick a Adam Hložek. Osm ligových tref má na svém kontě dvaadvacetiletý nizozemský talent Jeremie Frimpong.

Jeho přednostní je především rychlost, která mu umožňuje rychlý přechod z defenzivní činnosti do ofenzivy. Přes pravou stranu se umí prosadit a pomáhat Bayeru k výhrám. Vlastní mu není jen střelba, ale i přesné centry. Rovnou šest z nich letos jeho spoluhráči v německé nejvyšší soutěži využili.

Foto: Bayer 04 Leverkusen