eFotbal

Česká fotbalová reprezentace drží ve světovém žebříčku FIFA na konci roku 32. místo

Česká fotbalová reprezentace drží ve světovém žebříčku FIFA na konci roku 32. místo
Česká fotbalová reprezentace drží ve světovém žebříčku FIFA na konci roku 32. místoFlashscore
FIFA Ranking počtvrté v řadě ovládla Belgie, týmem s největším meziročním zlepšením se stala Kanada.
Reklama
Reklama

O jedno místo si v posledním vydání žebříčku FIFA porovnávající sílu fotbalových národních týmů na konci roku 2021 pohoršil český národní tým, když klesl na 32. místo. V roce, kdy na jedné straně zaznamenal úspěch postupem do čtvrtfinále mistrovství Evropy a naopak zklamal nevýraznými výkony v kvalifikaci mistrovství světa, se nicméně ve srovnání s “uzávěrkou” loňského roku jedná o zlepšení o deset příček. Svěřenci Jaroslava Šilhavého si fakticky vyměnili místo se Slováky a zařadili se za Rakušany a Poláky. 

 V roce, ve kterém se odehrálo rekordních 1116 mezinárodních zápasů (více než trojnásobek loňského - koronavirem ovlivněného - počtu, jež dosáhl pouze 352 zápasů) první příčku obhájili Belgičané, kteří ji drží již od roku 2018. Brazílie na druhém a Francie na třetím místě se nicméně přiblížili na dostřel a je pravděpodobné, že v příštím roce, především po listopadovém/prosincovém světa se na medailových pozicích FIFA Ranking dočká proměn. Zvlášť když vítězové Copa Ameriky (Argentina) a mistrovství Evropy (Itálie) se svými triumfy a špičce z 5. respektive 6. místa (čtvrtá je Anglie) dýchají na záda.  

V nižších patrech žebříčku největší progres zaznamenala Kanada, která se díky úspěšnému pochodu kvalifikací, díky níž má Javorový list šanci dokráčet do Kataru vyšplhala na 40. místo. V Africe největší posun zaznamenala Rovníková Guinea, v Asii se nejvíc loni dařílo Saudské Arábii. Naopak největším úpadkem globálně prošel národní fotbalový tým v jihovýchodoasijském Myanmaru. Další update žebříčku bude zveřejněn 10. února.

zdroj: FIFA.com