eFotbal

„Česká“ stopa v týmu Gambie? Sparťan Gomez si dal vlastňák, baníkovec Sanneh zkoušel napodobit Maradonu

„Česká“ stopa v týmu Gambie? Sparťan Gomez si dal vlastňák, baníkovec Sanneh zkoušel napodobit Maradonu
„Česká“ stopa v týmu Gambie? Sparťan Gomez si dal vlastňák, baníkovec Sanneh zkoušel napodobit MaradonuFlashscore
V posledních letech má český fotbal na Africkém poháru národů poměrně pravidelné zastoupení. Nejinak tomu je v rámci letošním ročníku, kdy se do Pobřeží slonoviny, kde se turnaj koná, vydalo několik hráčů. Hned dva hájili barvy Gambie. A v posledním zápase byli pořádně vidět.
Reklama
Reklama

Bohužel pro oba – tedy pro Muhammeda Sanneha z Baníku a Jamese Gomeze ze Sparty – nešťastně. 

Prvně jmenovaný strávil podzimní část sezony na hostování ve Vlašimi, kde zasáhnul do deseti utkání. V Evropě je ale díky angažmá v Baníku, Pohronie a v estonském Paide stálicí, a tak je také na radaru reprezentačních trenérů.

Gomez na tom je podobně. V dánském Horsens byl na očích a po letním přestupu do Sparty ještě více. Na podzim sice zůstal daleko za očekáváními, nicméně i tak byla nominace jasnou věcí.

Oba borci zasáhli do posledního utkání ve skupině od první minuty. Pro Sanneha to byla premiéra, Gomez odehrál obě předchozí utkání. 

Scénář byl jasný. Remíza by vyřadila oba týmy, a tak se oba hnaly dopředu. I proto byly k vidění gólové hody. 

Gambie se v 85. minutě dostala do vedení 2:1, nicméně hned za dvě minuty bylo srovnáno. Vlastním gólem se o to totiž přičinil James Gomez.

„Z celého srdce se chci za vlastní gól, kvůli kterému jsme vypadli, omluvit celé Gambii a zvlášť fanouškům národního týmu. Vždycky byla má touha prosadit se v národním týmu, ale ne do vlastní sítě. Beru to na sebe, ale to je fotbal. Někdy se ocitnete na špatné straně historie, což se mi dnes přihodilo. Ani vám nemůžu dostatečně poděkovat za to, jak jste celý náš tým podporovali. Moc vám děkuji,“ napsal Gomez na svůj profil na Instagramu. 

Smolař Nguyen. Penalta ve 12. minutě nastavení připravila bývalého brankáře Slovácka o první bod v dresu Vietnamu

V nastavení bylo ještě hůř, skóre na stranu Kamerunu překlopil Christopher Wooh.

Gambijci se však nechtěli vzdát. A taky se ještě radovali. Nicméně jen na chvíli a trochu úsměvně. Do hlavní role se totiž obsadil Sanneh, který v době, kdy je přítomen videorozhodčí, trochu naivně zkusil napodobit Diega Maradonu a míč do sítě poslal rukou. 

Vše bylo odhaleno a Kamerun zápas dotáhnul do vítězného konce a k postupu. I díky „české“ pomoci. 

Fanoušci Gambie ale rychle upozornili na to, že by Sannehova ruka, která obletěla fotbalový svět a sdílely ji portály jako The Sun, Daily Mirror nebo SportBible, neměla překrýt fakt, že ve svém prvním zápase na turnaji odehrál Sanneh vynikající utkání. 

Podepsal se pod nejvíce zákroků (6) a vyhrál nejvíce soubojů (11), k tomu přidal 80 % úspěšnost přihrávek a čile se zapojoval do útoku, když výrazně pomohl ke druhé brance.

Alespoň z toho může mít dobrý pocit. Smutně naopak končil Tom Saintfiet, kouč výběru, který se rozhodl z funkce odstoupit. „Díky za vše, šéfe,“ napsal gambijský svaz na X. „Po tom všem bude Gambie skutečně postrádat velkého taktika. Pět a půl roku neuvěřitelných služeb našemu národu, kdy jsme se kvalifikovali na AFCON, nebyla náhoda. Hodně štěstí.“

© Gambia Football Federation