eFotbal

České selhání v Moldavsku? Dalo se čekat, takových kvalifikačních zkratů bylo. TOP 16 největších průšvihů

České selhání v Moldavsku? Dalo se čekat, takových kvalifikačních zkratů bylo. TOP 16 největších průšvihů
České selhání v Moldavsku? Dalo se čekat, takových kvalifikačních zkratů bylo. TOP 16 největších průšvihůFlashscore
Přiznám se, že mě udivuje úžas řady médií i fanoušků nad dvoubodovou ztrátou Čechů v kvalifikaci ME 2024 v Moldavsku (0:0) poté, co tři dny předtím v Praze-Edenu zdolali Šilhavého svěřenci po mnohem lepším výkonu Polsko (3:1). Nechci se chlubit, ale docela jsem to čekal.
Reklama
Reklama

Za prvé: Poláci byli (navzdory kritice po MS 2022 v Kataru) v Česku přeceňovaní.

Za druhé: Moldavané byli naopak podceňování, ač víme, že týmy z východní části Evropy fotbal hrát umějí. Umějí to Rumuni, logicky tedy i jejich bratři Moldavané.

Za třetí: Byl jsem před více než dvaceti lety v Kišiněvě, kdy tam slavný bronzový Brücknerův tým začínal kvalifikaci ME 2004 v Portugalsku. Na rozmáčeném terénu to v říjnu roku 2002 bylo ještě v 68. minutě 0:0.  Až pak proměnil penaltu Jankulovski a druhý gól přidal jedenáct minut před koncem Rosický. A to za stavu 0:0 šel na sám na Čecha Rogačov, český gólman jeho střelu naštěstí vykopl nohou...

Zde k výpadku s fotbalovým „trpaslíkem“ tedy nedošlo, ale za těch více 55 let jsem viděl už tolik kvalifikačních propadáků československých a českých týmů v kvalifikacích MS a ME, že to považuji za vcelku normální věc. Zvláště když dnešní národní celek, pokud zvolí pomalý profesorský přístup, sotva porazí Gibraltar.

Tady je top 16 československých a českých kvalifikačních krachů s velkými outsidery od roku 1967 do března roku 2023, jak si je pamatuji.

1. ČSSR – IRSKO 1:2 – 22. 11. 1967 (Praha-Eden)

KVALIFIKACE ME 1968

Měla to být formalita, Čechoslovákům proti tehdy podprůměrným Irům, které předtím v Dublinu s přehledem porazili 2:0, stačil k postupu ze skupiny ve starém Edenu bod. Proto trenér Jozef Marko v klidu postavil hned tři nováčky – Levického z Interu Bratislava a sparťany Vránu a gólmana Krameriuse. I tak ČSSR vedla vlastním irským gólem 1:0, jenže v závěru po školáckých chybách debutujícího brankáře a zkušeného kapitána Popluhára senzačně prohrála 1:2. Postupovali tak Španělé, kteří zprávě z Prahy dlouho nemohli uvěřit a považovali ji za nejapný vtip.

O „profesionalitě“ irských soupeřů svědčí fakt, že stoper Hurley dělal týmu zároveň i vedoucího a trenéra,  navíc po jeho zákroku musel Szikora do nemocnice. „Tragédie, tragédie, tolik usilovné práce a všechno je pryč,“ zoufal si předseda čs. fotbalové sekce Jiří Müller. A sekretář irské asociace pan Wickham se omlouval: „Je nám líto, že jsme vám zkazili postup. Nám by ke spokojenosti v Praze stačila i remíza.“ Druhý den se vyhlašovaly výsledky ankety Fotbalista roku, místo plánované oslavy to byla tryzna, ani nejlepší hráč roku 1967 Ján Geleta z pražské Dukly neměl radost.

2. ČSSR – FINSKO 1:1 - 7. 10. 1970 (Praha-Letná)

KVALIFIKACE ME 1972

Po neúspěchu na MS 1970 v Mexiku byl československý národní tým zcela rozprášen, hráči byli potrestáni, mj. i za tzv. aféru Puma-Adidas. Československo reprezentovalo jakýsi podivné C-mužstvo, ale to ani nad tehdy velmi podprůměrným týmem Finska nedokázalo v Praze na Letné vyhrát.

„Když dnes říkám, že nám dali trest za to, že jsme na šampionátu dostali sto dolarů za zápas v kopačkách Adidas nebo Puma, tak se každý směje. My jsme hráli fotbal za pár korun, každá koruna navíc byla dobrá,“ říkal po letech pro lidovky cz brankář Ivo Viktor, pozdější brankář mistrů Evropy a nejlepší hráč ME 1976 v Jugoslávii. „Po okupaci v roce 1968 ještě chvíli trvalo uvolnění, ale brzy začala tzv. normalizace, která zase všechno skřípla, i odchody hráčů do zahraničí. Nemohli nás potrestat za neúspěch, tak se vytáhla tahle kopačková aféra. Strana si bič našla,“ vysvětloval Viktor.

Po ostudné remíze v kvalifikaci ME 1972 proti Finsku (1:1) nastoupilo tohle čs. „céčko“ ještě v přátelském duelu Polsku (2:2) a pak byl po půlroce trest nejlepším tuzemským reprezentantům raději zrušen. „Ale stejně už bylo pozdě, nepostoupili jsme. Ta aféra, to byla záminka. Trenér Marko nám jednání s firmami dovolil, abychom si přivydělali. Zádrhel byl v tom, že někteří funkcionáři preferovali Pumu, jiní Adidas. Proč? Asi tam byly nějaké dárečky. Dneska se tomu říká jablka nebo hrušky,“ dodal Ivo Viktor.

3. ISLAND – ČSSR 1:1 – 23. 9. 1981 (Reykjavík)

KVALIFIKACE MS 1982

Island byl v této době ještě považován za jednoho z evropských trpaslíků, kde bylo povinností vyhrát. Jenže to se Venglošovu týmu v sestavě s Panenkou, Janem Bergerem, Vízkem či Nehodou nepovedlo. Od 5. minuty ČSSR prohrávala, až dvanáct minut před koncem vyrovnal Kozák.

Byla to komplikace, k postupu na MS 1982 ve Španělsku musela pak koncem listopadu 1981 v Bratislavě pomoci „bratrská“ remíza 1:1 se Sovětským svazem. 

4. KYPR – ČSSR 1:1 – 27. 3. 1983 (Nikósie)

KVALIFIKACE ME 1984

Tato ztráta s „trpaslíkem“ v boji o postup s Rumunskem a Itálií, byla hodně citelná. Havránkův celek prohrával od 23. minuty, Po hodině hry vyrovnal čtyři minuty po svém nástupu na hřiště náhradník Bičovský.

Podle počtu šancí měli ale blíže k vítězství Kypřané, které za tři týdny v Praze na Strahově Čechoslováci rozdrtili 6:0.

5. MALTA – ČSSR 0:0 – 21. 4. 1985 (La Valleta)

KVALIFIKACE MS 1986

Tahle kvalifikace MS 1986 v Mexiku tehdejšímu československému týmu, který trénoval legendární Josef Masopust, vůbec nevyšla - ve své skupině skončil předposlední právě před Maltou. Na jejím hřišti to byla v dubnu 1985 obrovská ostuda. Mužstvo, v jehož sestavě byli hráči jako Ivan Hašek, Jan Fiala, Jan Berger, Ivo Knoflíček či Stanislav Griga uhrálo na půdě absolutního outsidera bezbrankovou remízu. Výhru mohl zařídit záložník Jan Berger, ale v 64. minutě neproměnil penaltu, když poslal míč nad maltskou branku

Za devět dní na to v Praze na Strahově stejný tým ostudně prohrál s NSR 1:5. A Michal Tučný začal zpívat svůj tehdejší hit: „Všichni jsou už v Mexiku...“

6. FINSKO – ČSSR 3:0 – 9. 9. 1987 (Olympijský stadion v Helsinkách)

KVALIFIKACE ME 1988

Další nepovedená kvalifikace Masopustova týmu, kterou završil trapas s outsiderem skupiny. „Trapná role čs. fotbalistů “, „Hra na náhodu, nesourodost, trápení“, „Seveřané uštědřili Čechoslovákům lekci z fotbalové moderny“ - tak zněly tehdy titulky v Čs. sportu.

7. KYPR – RCS (společný tým Čechů a Slováků) 1:1 – 24. 3. 1993 (Limassol)

KVALIFIKACE MS 1994

Nádherným Moravčíkovým gólem vedl sice společný tým Čechů a Slováků, který dohrával kvalifikaci MS 1994 v USA i po rozdělení Československa, 1:0, jenže hned po pauze Kypřané duel s bohorovným soupeřem vyrovnali. A nastaly křeč a zoufalství, remíza na Kypru se rovnala díře pod čáru ponoru v lodi směr Amerika.

Trenéra Milana Máčalu po tomto zápase vystřídal v roli hlavního trenéra doyen Václav Ježek. A nechybělo mnoho (jeden gól při závěrečné remíze 0:0 v Belgii), aby postup do USA v těžké konkurenci ve skupině s Rumuny, Belgičany a Walesany ještě zachránil.

8. MALTA – ČESKO 0:0 - 12. 10. 1994 (La Valleta)

KVALIFIKACE ME 1996

Druhá maltská blamáž. V kvalifikační premiéře tým kouče Dušana Uhrina staršího Maltu přejel v Ostravě 6:1 a pro tři body si jel i ven. Měla to být jen formalita, jenže Češi tvrdě narazili. Herně se jim vůbec nedařilo, navíc hráli od 58. minuty bez vyloučeného obránce Jiřího Novotného.

Pak to přišlo: v 81. minutě rozhodčí nařídil pokutový kop pro Čechy, za protesty navíc vyloučil domácího Galeu. Jenže dnešní trenér českého týmu do 21 let Jan Suchopárek míč napálil do tyče, od níž se komicky odrazil do jeho těla. Místo vysvobozující trefy byl nařízen nepřímý kop...

V tomto utkání nastoupil i Ivan Hašek, jediný pamětník premiérového trapasu na Maltě.

9. LUCEMBURSKO – ČESKO 1:0  - 6. 6. 1995 (Lucemburk)

KVALIFIKACE ME 1996

Druhý výbuch s trpaslíkem v kvalifikaci ME 1996. Za prudkého deště marně bušil Uhrinův tým na lucemburská vrata, na rohy Češi vyhráli 23:1. Minutu před koncem pak do české otevřené obrany podnikla brejk dvojice Lucemburčanů a připravila Česko i o ten jediný bod. Tomáš Skuhravý, který po dohodě s FC Turín odehrál jen 58 minut, to nevěděl, protože už odlétal soukromým letadlem z Lucemburska…

A nejvíc to schytal vedoucí týmu Václav Mašek, neboť před utkáním nesdělil trenérům, že odpoledne prohrálo Nizozemsko v Bělorusku, a že tedy to riskantní útočení bez zabezpečené obrany bylo zbytečné, protože za dané situace by i bod  byl ziskem.

„Po tomhle výsledku si s námi můžete dělat, co chcete! Omlouváme se národu, slibujeme však, že do té Anglie přece jen postoupíme,“ kál se po zápase útočník Pavel Kuka.  Ten slib čeští fotbalisté splnili  -  ze skupiny s Nizozemskem a Norskem se přece jen procpali na na EURO 1996 v Anglii pak získali senzační stříbro.

10. MALTA – ČESKO 0:0 - 11. 10. 2000 (La Valleta)

KVALIFIKACE MS 2002

Třetí maltský výbuch s výsledkem 0:0. Dopoledne před zápasem vydala mezinárodní federace FIFA žebříček reprezentačních týmů, Česku patřila 4. pozice za triem Brazílie, Francie, Argentina. Malta byla na 121. místě. Přesto superfavorita tradičně obrala o body. Vývoj byl podobný jako při poslední ztrátě na Maltě, i tentokrát Češi dohrávali v oslabení po zkratu Tomáše Řepky, který se v 53. minutě ohnal po protihráči, jenž ho držel za dres.

Domácím tenkrát skvěle zachytal brankář Muscat, který zlikvidoval několik jasných gólovek. „Když se brankář rozchytá, tak je těžké ho překonat. Jakmile zneškodnil tři velké šance, tušil jsem, že je zle,“ komentoval další nepovedená zápas na Maltě český gólman Pavel Srníček.

Český tým pak musel do baráže MS 2002, kde po dvou prohrách s Belgií (0:1 a 0:1) neuspěl, což znamenalo konec trenéra Jozefa Chovance u národního týmu a posun Karla Brücknera do hlavní funkce.

11. ČESKO – LITVA 0:1 – 7. 9. 2010 (Olomouc)

KVALIFIKACE ME 2012

Katastrofální vstup Bílkova týmu do kvalifikace ME 2012. České mužstvo s Petrem Čechem v brance, s Tomášem Rosickým v záloze a s Milanem Barošem v útoku na Andrově stadionu od 27. minuty prohrávalo 0:1 a nebylo schopné se z tohoto šoku probrat.

Pak ale díky lepší bilanci se Skoty (1:0, 2:2) skončilo přece jen ve skupině druhé za Španělskem, v baráži dvakrát porazilo Černou Horu (2:0 a 1:0) a na ME 2012 v Polsku a Ukrajině nakonec postoupilo až do čtvrtfinále.

12. ČESKO – ARMÉNIE 1:2 – 6. 9. 2013 (Praha-Eden)

KVALIFIKACE MS 2014

Tenhle zápas připravil Čecha, Rosického a spol. o účast na MS 2014 v Brazílii. Bílkův tým prohrál v Edenu první poločas, pak sice v 70. minutě přišlo Rosického vyrovnání, ale v poslední minutě v době velkého českého tlaku nestačil Petr Čech na Ghazarjanovu střelu a bylo vymalováno.

Následná turínská porážka s Itálií 1:2 dala jen razítko na to, že Česko na světovém šampionátu v roce 2014 opět chybělo.

13. ČESKO – LOTYŠSKO 1:1 – 28. 3. 2015 (Praha-Eden)

KVALIFIKACE ME 2016

V pátém díle kvalifikace o EURO 2016 zažil trenér Vrba a celý český fotbal s ním v Edenu šok. S podceňovanými Lotyši národní tým pouze remizoval, neboť po tragicky sehrané standardní situaci už po půlhodině inkasoval a proti houževnatě bojujícím Lotyšům zachránil remízu zásluhou Pilaře až v poslední minutě.

Díky vývoji ve skupině a mj. dvěma výhrám nad Nizozemskem (2:1 a 3:2) však Češi před Islandem, Tureckem a Nizozemskem skupinu nakonec vyhráli a postoupili na ME 2016 do Francie.

14. ČESKO – ÁZERBÁJDŽÁN 0:0 – 11. 10. 2016 (Ostrava)

KVALIFIKACE MS 2018

Marnost nad marnost, Jarolímův tým po domácí bezbrankové remíze se Severním Irskem tápal i v ostravském duelu s podprůměrným Ázerbájdžánem.

A po prohře v Severním Irsku (0:2) skončili Češi ve skupině až třetí za Němci a Severními Iry a MS 2018 v Rusku se jich opět netýkalo.

15. KOSOVO – ČESKO 2:1 – 7. 9. 2019 (Priština)

KVALIFIKACE ME 2020 (2021)

Češi v malém balkánském státě sice vedli gólem z 16. minuty gólem Patrik Schicka, ale za čtyři minuty bylo vyrovnáno a ve druhé půli vstřelil houževnatý soupeř senzační vítězný gól. Nečekaná říjnová výhra v Edenu nad Anglií 2:1 českou situaci sice vylepšila, ale ani v plzeňské odvetě s Kosovem to nebylo snadné.

Ještě v 70. minutě totiž Balkánci v Plzni vedli 1:0. A až góly Krále a Čelůstky znamenaly postup na EURO 2020. To  se kvůli pandemii covidu-19 konalo až v roce 2021 a Češi na něm pod vedením Jaroslava Šilhavého po slavné výhře nad Nizozemskem (2:0) postoupili do čtvrtfinále.

16. MOLDAVSKO – ČESKO 0:0 – 27. 3. 2023 (Kišiněv)

KVALIFIKACE ME 2024

Čerstvý propadák. Po páteční slavné výhře nad Polskem (3:1) přišla pondělní moldavská kocovina.

Osa české dvacítky, 1. díl. Talentovanému Horníčkovi Braga komplikuje situaci, posílí Pardubice?