eFotbal

Český fotbal kousek od patnáctky. V bitvě o pět pohárových zástupců nám chybí jediný bod

Český fotbal kousek od patnáctky. V bitvě o pět pohárových zástupců nám chybí jediný bod
Český fotbal kousek od patnáctky. V bitvě o pět pohárových zástupců nám chybí jediný bodFlashscore
Slavia uhrála vítězství, Jablonec přispěl bodem, Sparta vyšla naprázdno. Všechny tři týmy mají reálnou naději na postup do jarního play-off. A především posouvají český fotbal zpět k pěti pohárovým zástupcům.
Reklama
Reklama

Jedna jediná remíza chybí českému fotbalu aby se  dotáhl na 15. místo v UEFA žebříčku národních koeficientů a pro sezónu 2023/24 si opět zajistil pět pohárových zástupců. Zatímco předstihnout v tuto chvíli patnácté Chorvaty s jediným v soutěžích pokračujícím zástupcem (Dinamo Zahřeb) by neměl být v posledních dvou podzimních kolech problém, česká trojice si musí hlídat i záda. Z nižších příček se totiž o onu 15ku vehementně uchází i Kypr, Turecko, Řecko a Dánsko.

 Pro příští sezónu je to již ztracené. Do kvalifikací evropských pohárů za Česko nakouknou vítěz ligy, vítěz poháru a další dva nejlépe umístění zástupci ligové soutěže. Přičemž kromě vítěze ligy, který půjde do kvalifikace Ligy mistrů všichni tři zbývající si mohou dělat ambice jen na Konferenční ligu. O počty kvalifikantů v následující sezóně se rozhoduje nyní. Zatímco totiž na čele žebříčku mezi největšími velmocemi je dlouhodobě poměrně jasno, kdy jasně dominuje Anglie před Španělskem a pak s dalším odstupem se o třetí místo přetahují Italové s Němci, velká tlačenice probíhá o desáté místo (Skotsko, Rusko, Ukrajina) a ještě větší o to patnácté - tj. poslední, které zaručuje pět účastnických míst.

České trio po předloňském kolapsu zatím sbírá body relativně pravidelně a posouvá se pomalu blíže k onomu patnáctému místu, více než dopředu se nicméně ted musí dívat za sebe. Tam totiž o 75 setin níže číhá Kypr, jen desetinu ztrácí Turci a o další tři desetiny zpět jsou Řekové. Možná největší nebezpečí nicméně českým ambicím hrozí od v tuto chvíli dvacátých Dánů, kteří sice ztrácejí více než jeden bod, nicméně ve hře mají ještě čtyři kluby. Bitva o místo v žebříčku koeficientů tak nekončí. 

zdroj: ČTK