eFotbal

Čeští hráči do 20 let s nejvyšší tržní hodnotou? Dominuje Sparta, umístil se talent ze Slovácka i Itálie

Čeští hráči do 20 let s nejvyšší tržní hodnotou? Dominuje Sparta, umístil se talent ze Slovácka i Itálie
Čeští hráči do 20 let s nejvyšší tržní hodnotou? Dominuje Sparta, umístil se talent ze Slovácka i ItálieFlashscore
Nacenit mladé hráče, kteří teprve nakukují do velkého fotbalu, to není lehký úkol. Renomovaný portál transfermarkt.com ale slouží právě k tomu. Díky němu jsme mohli sestavit žebříček "nejcennějších" českých hráčů do dvaceti let.
Reklama
Reklama
FILIP VECHETA – Slovácko, 600 tisíc eur

V mládeži byl hvězda. Pravidelně reprezentoval, na stáži byl ve Fulhamu nebo v Bayernu Mnichov. Fanoušci i vedení Slovácka, kde ho vychovali, tak měli oprávněně vysoká očekávání.

Ta se ale zatím nepotkala s realitou. Vechetovi bylo v únoru dvacet, tudíž by pomalu měl ukazovat ligovou úroveň. Příležitosti od trenérů sice dostává, v obou ligových zápasech byl zatím v základní sestavě, ale úplně ono to není.

V lize má na kontě již 50 zápasů, což není malý počet. Jenže pět branek je na hrotového útočníka málo. Kdysi o něj měla zájem Sparta – i to svědčí o potenciálu, který se v něm skrývá. Jen ho rozvinout…

Foto: 1. FC Slovácko

LUKÁŠ ENDL – Brno, 900 tisíc eur

Nevypadá to sice, že by s novými majiteli měli v Brně nouzi o peníze, ale kdyby se tak stalo, mají tajný trumf. Stoper Lukáš Endl je totiž hodnocen na téměř jeden milion eur.

I o něm se po sezoně hovořilo jako o horkém zboží. Je vysoký, je mu téměř dvacet let a zkušeností má také spoustu. 

V lize se ale zájemce – nebo minimálně někdo, kdo za něj zaplatí – nenašel. Hovořilo se o zájmu Pardubic, tahle dohoda ale padla. Endl tak stále patří do základní sestavy Zbrojovky, v prvním kole odehrál plnou minutáž.

Foto: FC Zbrojovka Brno

MATĚJ JURÁSEK – Slavia, 1 milion eur

Slávistický klenot. Nejvíce se vypracoval asi na hostování ve Vlašimi, ale druhá liga je mu – i přes to, že je mu teprve devatenáct let – malá. 

I proto v létě naplno zapadnul do kádru slávistického áčka. Stabilním členem sestavy sice není, nicméně když hraje, je vidět.

V minulé sezoně pravidelně naskakoval z lavičky a co se ofenzivy týče, při střídání byl první volbou trenérského štábu. Odvděčoval se velkou produktivitou – v 862 minutách vstřelil šest branek a na dalších pět nahrál.

Kromě toho byl nominován do áčka národního týmu, přidal také starty v evropských pohárech. V prvním kole odehrál hned hodinu proti Hradci Králové. Trenéři to s ním možná zkusí na levém křídle či beku. 

Foto: SK Slavia Praha

MICHAL ŠEVČÍK, KRYŠTOF DANĚK (Sparta), DANIEL SAMEK (Lecce) – 1,5 milionu eur

Hned trojice hráčů se stejnou hodnotou.

Ševčík do ligy vtrhl neskutečným způsobem a bylo veřejným tajemstvím, že půjde do Sparty. To se i přes nepovedené jaro stalo. Z Ševčíka může vyrůst opravdu velký hráč. Nic na tom nemění ani fakt, že zatím začíná v béčku. 

Podobně je na tom i Kryštof Daněk. Ten přišel loni z Olomouce s podobně velkými očekáváními. Na podzim hrál velmi dobře, ale na jaře odskákal změnu rozestavení, kam se nehodí. Není tam pro něj pozice. Situace je stejná i letos. Hovořilo se o hostování, ale prozatím zůstává v kádru mistra.

Daniel Samek upoutal v dresu Slavie. A ta v podstatě kývla hned na první nabídku, kdy se ozvalo italské Lecce. Do Edenu putovalo něco kolem padesáti milionů korun, spokojeny byly všechny strany.

Nicméně italský tým na to jde opatrně. Samek strávil celou minulou sezonu v jeho juniorce.

Foto: AC Sparta Praha

ADAM KARABEC, MARTIN VITÍK – Sparta, 2,5 milionu eur

Záložník Adam Karabec oslavil v červenci teprve dvacáté narozeniny, ale v prvním týmu Sparty debutoval už v ročníku 2019/20. Zdá se tedy, že v áčku se pohybuje už celou věčnost. 

Z uplynulé sezony může mít rozporuplné pocity. Produktivitu nijak nezvednul a do týmu se dlouho nedokázal dostat. Ke konci sezony ale hrával a týmu pomohl. 

Bohužel pro něj (i Ševčíka a Daňka) Sparta nehraje na klasickou desítku. Hráč je to ale výborný.

Stejně jako Martin Vitík. Po příchodu trenéra Priskeho nejprve moc šancí nedostával, ale postupně přesvědčil o svých kvalitách. V mistrovském ročníku si připsal na konto 22 startů a jednu asistenci. 

Perfektně mu sedlo EURO. V obranné linii reprezentace byl jasný lídrem a vyčníval. Dal branku v důležitém momentu a například fanoušci Galatasaraye se ozývali hodně hlasitě. Mluvilo se i o zájmu Ajaxu.

Foto: AC Sparta Praha