eFotbal

Csaplár se mýlí: EKL není evropská ČFL. Jsou v ní i lepší týmy než v EL. A Pohár UEFA s Libercem byl také ČFL?

Csaplár se mýlí: EKL není evropská ČFL.  Jsou v ní i lepší týmy než v EL. A Pohár UEFA s Libercem byl také ČFL?
Csaplár se mýlí: EKL není evropská ČFL. Jsou v ní i lepší týmy než v EL. A Pohár UEFA s Libercem byl také ČFL?Flashscore
Už jsem tu několikrát psal o tom, že mám „Glosář“ Josefa Csaplára na serveru Sport.cz rád. Pokud si tedy současný kouč bez místa nehraje na trenérského odborářského bosse a  nehájí nekriticky svůj stav a své kolegy. Ovšem musím konstatovat, že ve svém posledním příspěvku, z něhož  jsme už rovněž na efotbal.cz citovali,se poněkud mýlí.
Reklama
Reklama

Csaplár se vyjadřuje ke Slavii a k jejímu výkonu v prvním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy (EKL) v Rotterdamu s tamním Feyenoordem (3:3). „Její výkon si mi hodně líbil, blahopřeju jí. Ale prosím, nezapomínejme, že Konferenční liga je evropská ČFL,“ napsal mimo jiné Josef Csaplár.

Tak se na to podívejme podrobněji. Ano, Liga mistrů (do sezony 1992/1993 Pohár mistrů evropských zemí/PMEZ) je absolutní špičkou. Do jejího čtvrtfinále se letos dostaly Bayern Mnichov – první v německé bundeslize, Manchester City – první v anglické Premier League (PL), FC Liverpool – druhý v PL, FC Chelsea – poslední vítěz LM a třetí v PL, Real Madrid – první ve španělské La Lize, Atlético Madrid – čtvrté ve španělské La Lize, Benfica Lisabon – třetí v portugalské lize. Jen poslední vítěz Evropské ligy FC Villarreal je nyní ve španělské La Lize až sedmý.

EKL? Ve čtvrtfinále samé špičkové týmy národních soutěží

Ovšem čtvrtfináloví účastníci Evropské ligy (EL) a nové Evropské konferenční ligy (EKL) jsou srovnatelní, v některých případech jsou v EKL dokonce i momentálně lepší týmy

Tak třeba kromě Slavie (první v české Fortuna:lize) a norského mistra Bodö/Glimt, kterému sezona 2022/2023 systémem jaro/podzim teprve začíná, hraje čtvrtfinále EKL momentálně druhý nejlepší tým francouzské Ligue 1 Olympique Marseille (zatímco v EL máme až desátý Olympique Lyon). Nebo pátý nejlepší celek italské Serie A AS Řím (zatímco v EL působí až osmá Atalanta Bergamo). Pak je tu druhý nejlepší celek řecké ligy PAOK Soluň, druhý a třetí nejlepší tým nizozemské Eredivisie PSV Eindhoven, resp. Feyenoord Rotterdam a devátý klub anglické Premier League Leicester City.

Tohle že je evropská ČFL?

Jen pro srovnání: ve čtvrtfinále EL letos ještě hraje FC Barcelona –  druhá ve španělské La Lize, RB Lipsko – čtvrté v německé bundeslize, Eintracht Frankfurt – devátý v německé bundeslize, West Ham United – šestý v anglické Premier League, SC Braga – čtvrtá v portugalské lize a FC Rangers – druhý ve skotské Premiership.

Takže mezi EL a EKL nevidím až tak velký rozdíl, ostatně soutěže se v play off prolínají stejně jako už řadu let LM a EL (vždy osm celků ze základních skupin jde do prvního únorového kola play off „nižší“ soutěže). 

Pokud bychom měli mluvit o evropské ČFL, musely by ji hrát nejlepší celky z třetích lig daných zemí, takhle jde jen o Csaplárův provokující příměr.

Mimochodem jako pamětník si vybavuji, že dříve hrávalo Ligu mistrů/PMEZ 32 týmů, bývalý PVP (Pohár vítězů pohárů, který se pořádal až do roku 1999) rovněž 32 mužstev a Pohár UEFA 64 celků (měl tedy o jedno kolo víc). Celkem to bylo tenkrát 128 evropských klubů. Ano, nehrály se základní skupiny, od prvního kola šlo o k. o. systém doma a venku – a proto mě to také tenkrát tolik bavilo.      

Ještě v ročníku 2020/2021 se základní části Ligy mistrů a Evropské ligy účastnilo 32 a 48 celků, dohromady 80. Nyní je ve všech třech soutěžích po 32 klubech, celkem jich je tedy 96, stále o 32 méně než v dřívějších dobách.

Jelikož se počet mužstev v Evropské lize snížil o 16 týmů, které se přelily do nové Evropské konferenční ligy, činí příbytek jen 16 klubů. To opravdu neznamená nějaké rozmělnění evropské kvality.

Uspěli Slavia a Bohemians také jen v evropské ČFL?

A jen tak mimochodem. Slavia i Bohemians  za své největší evropské poválečné úspěchy považují semifinále Poháru UEFA v roce 1996, resp. 1983. To byl tehdy po Lize mistrů/PMEZ a PVP také až třetí pohár v pořadí, ostatně o Superpohár UEFA hrály do roku 1999 jen vítězové LM a PVP. 

Takže tím Csaplár vzkazuje slávistům a „klokanům“, ať se uklidní, že to byla jen evropská ČFL?   Ano, dříve hrával v PMEZ pouze mistr, další týmy ze špičkových lig šly do Poháru UEFA (pokud tedy nevyhrály národní pohár), ale i tak, byl to přece až pohár číslo tři. To by se asi trenéři František Cipro, který mimochodem ve středu 13. dubna 2022 slaví 75. narozeniny, a Tomáš Pospíchal  hodně zlobili. 

Mimochodem, Josef Csaplár se rád chlubí, jak se svým Slovanem Liberec (tedy on to byl spíše Škorpilův tým, Csaplár v něm působil jako asistent) v mistrovském roce 2002 postoupil až do čtvrtfinále Poháru UEFA. Co to bylo tehdy za evropskou soutěž? Něco mezi druhou ligou a ČFL?

Byla by to stejně laciná hloupost jako tvrzení o Slavii v souvislosti s evropskou ČFL jménem Evropská konferenční liga. Josef Csaplár, jehož si nadále za jeho vzácně otevřená slova v současném českém fotbale vážím, pracoval v poslední době jako lesní dělník/dřevorubec. Takže dobře ví, že když něco začnu řezat, musím se pořádně podívat, jak to vlastně vypadá. V novinářské praxi je to podobné, i když je někdy lákavé řezat to – a pořádně – bez hlubší analýzy.

Plzeň ztrácí dech, už měsíc nevyhrála – Slavia zase o bod vede. Sparta dotahuje a Vrba přeje rivalovi postup v EKL