eFotbal

Čtyři otázky pro nedělní šlágr mezi Viktorií Plzeň a Slavií Praha

Čtyři otázky pro nedělní šlágr mezi Viktorií Plzeň a Slavií Praha
Čtyři otázky pro nedělní šlágr mezi Viktorií Plzeň a Slavií PrahaFlashscore
V neděli se v rámci 9. kola FORTUNA:LIGY rozehraje utkání o první místo před reprezentační pauzou. Viktoria Plzeň přivítá Slavii Praha a otázkou je, zda po dlouhých deseti zápasech svého nynějšího rivala porazí. Rozhodně se ale nejedná o jediný otazník nedělního šlágru.
Reklama
Reklama
Deset a dost?

Psalo se 17. února roku 2019, kdy Viktoria Plzeň na svém stadionu porazila Slavii 2:0 díky trefám Tomáše Chorého a střídajícího Jeana-Davida Beauguela. Od té chvíle ale Plzeň Slavii porazit nedokázala.

V deseti zápasech uhrála jen tři body, hned dva přišly v loňské sezóně za remízy 1:1, které ovšem Plzni výrazně pomohly k titulu. Především ta z nadstavbové části, kdy v páté minutě z penalty vyrovnával již zmíněný Beauguel.

Plzeň má ale proti Slavii naprosto zjevný problém v ofenzivě. Během posledních deseti duelů vstřelila jen čtyři branky, z toho tři obstarali hráči, kteří již v Doosan Areně nepůsobí (Kovařík, Káčer, Beauguel). Úřadujícího šampiona tak znovu nečeká nic jednoduchého.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Jak to vypadá s případným exekutorem penalty u Slavie?

Tomáš Souček, Simon Deli a Ondřej Kúdela. Tři poslední exekutoři penalt Slavie ze vzájemných zápasů – ani jeden už přitom v klubu nepůsobí. V letošní sezóně Slavia zahrávala dosud dva pokutové kopy a o oba se postaral záložník Lukáš Provod.

Jenže je velmi pravděpodobné, že k další už by se Provod nepostavil. Proti Slovácku v lize měl poměrně štěstí, střelu doprostřed brány gólman Nguyen málem lapil. Proti Sivassporu v závěrečných minutách úvodního utkání skupiny Evropské konferenční ligy poté Provod selhal a připravil Slavii o vítězství.

Je nicméně otázkou, kdo by se v případě nařízené penalty nabídl. Největší smysl by dával Stanislav Tecl, jenž má ve FORTUNA:LIZE vynikající formu, kterou okořenil již osmi góly. Další možností je Ondřej Lingr, ten má pro změnu zářné statistiky ve vzájemných zápasech s Plzní.

Foto: SK Slavia Praha

Ukončí Tecl své střelecké trápení proti svému bývalému celku?

Dva a půl roku patřil Stanislav Tecl Plzni. U Viktorky se šestadvacetkrát prosadil a následně zamířil do Jablonce a poté do Slavie. Proti svému bývalému týmu ale Tecl nezáří. Jedinou branku proti Plzni si Tecl připsal v sezóně 2017/18 v památném utkání, kdy si Radim Řezník vstřelil vlastní branku a Miroslav Stoch neproměnil penaltu.

Slavia duel i díky Teclově trefě zvítězila 2:0, Viktorka si ale tehdy titul vzít nenechala. Nyní je ale Tecl, zdá se, v životní formě. V sedmi zápasech vstřelil osm branek, přidal dvě asistence a je více než jasné, že v neděli nebude chybět v základní sestavě. A Jindřich Trpišovský věří, že si formu podrží i pro tento šlágr.

Foto: SK Slavia Praha

Udeří opět plzeňští beci? A v jaké sestavě bude defenziva mistra?

Obráncům Viktorie Plzeň se v posledních měsících střelecky poměrně daří. Milan Havel rozhodl duel v Olomouci a Lukáš Hejda s Luďkem Pernicou pomohli v Lize mistrů sestřelit HJK Helsinki. Loni byla střelecká statistika plzeňských zadáků ještě lepší.

Radim Řezník se v lize prosadil čtyřikrát, Milan Havel a Lukáš Hejda vstřelili dokonce po pěti brankách. A je zřejmé, že na standardní situace a ofenzivní obránce bude Michal Bílek spoléhat i v neděli.

K dispozici ovšem nebude Radim Řezník, který se dostává ze zranění, tři žluté karty má Mohamed Tijani a tak je zřejmé, že se nebude měnit defenzivní linie z utkání Ligy mistrů proti Interu Milán. Ve stoperské dvojici se představí Luděk Pernica a kapitán Lukáš Hejda, na krajích se poté budou pohybovat Milan Havel a posila ze Sigmy Olomouc Václav Jemelka.

Foto: FC Viktoria Plzeň