eFotbal

Deset věcí, na které se můžeme těšit v co nevidět startující jarní fázi FORTUNA:LIGY

Deset věcí, na které se můžeme těšit v co nevidět startující jarní fázi FORTUNA:LIGY
Deset věcí, na které se můžeme těšit v co nevidět startující jarní fázi FORTUNA:LIGYFlashscore
Po zimní pauze je FORTUNA:LIGA zpět a v jarní fázi má rozhodně co nabídnout. Pardubice se vrací do své domoviny, Sparta zkouší další akci se zahraničními hráči a Pavel Vrba se pokusí zachránit Zlín mezi elitou. Sobotní restart soutěže toho ale nabízí mnohem více. Mimo jiné i otázky, jak si povede Peltův vysněný trenér David Horejš na zraněními zmítané jablonecké Střelnici, jestli dokáží posílení Bohemians Praha 1905 atakovat vysněnou TOP 6 či zda obstojí trenérský tandem Tomáš Zápotočný - Marek Nikl také při své premiéře v nejvyšší soutěži…
Reklama
Reklama

Vrba se pokusí zachránit Zlín

Když v polovině října Baník Ostrava odvolal zkušeného kouče Pavla Vrbu, zdálo se, že si bývalý vynikající lodivod Plzně dá delší pauzu. Nakonec jej ale uvidíme ještě v letošní sezóně. Bez dlouhého přemlouvání převzal tápající Zlín a pokusí se jej zachránit mezi elitou. Čeká ho ale nesmírně náročná práce, neboť z předposlední pozice ztrácí na desátý Baník osm bodů. 

Pardubice se vrací domů

A je to tady! Po dvou a půl letech a dvaačtyřiceti zápasech se Pardubice vrací domů. V Ďolíčku Pardubice našly dočasné útočiště, najezdily přes 10 tisíc kilometrů, ale nyní je čeká přesun domů. Na Letním stadionu během jara přivítají Slavii, Spartu či v derby Hradec Králové.

Foto: FK Pardubice

Sparta s další zkouškou zahraničních hráčů

Sparta to v zimě opět rozjela a získala hned čtyři zahraniční akvizice. Do obrany na hostování přišel hráč Lazia Dimitrije Kamenović, zálohu posílili Albánec Qazim Laci a Fin Kaan Kairinen a o góly by se měl starat Australan Awer Mabil. Otázkou je, zda tato další zkouška bude tentokrát úspěšná. Připomeňme, že na první Plzeň ztrácí Sparta sedm bodů. 

Návrat Vydry po téměř třinácti letech

Po téměř třinácti letech se z Evropy domů vrací útočník Matěj Vydra. Po odchodu z Baníku Ostrava strávil drtivou většinu kariéry na Ostrovech, definitivní stopku mu ale v Anglii vystavila další operace kolene. Vydra se na angažmá domluvil s Viktorií Plzeň a kouč Michal Bílek věří, že podpis to bude pro obě strany prospěšný. "Sebevědomí mu nechybí. Přišel sice jako zraněný, ale už se dává do pohody a já věřím, že nám v jarní části hodně pomůže,“ nechal se slyšel Bílek na tiskové konferenci.

Foto: AC Sparta Praha

VAR by do hry neměl zasahovat tolik

Systém VAR na podzim zasahoval do hry někdy výrazněji, než by si někteří fanoušci přáli. Jarní fáze sezóny by ale v tomto ohledu měla přinést změnu. "Minimum zásahů s maximálním efektem, to je nyní naše krédo. VAR by měl odstraňovat jen zjevné chyby a s rozhodčími jsme vše probírali,“ uvedl předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Radek Příhoda.

100 branek za sezónu? Reálné to je

V šestnácti podzimních zápasech nasázela Slavia 51 branek a může útočit na rekordních sto branek v jedné sezóně. Lepší gólový průměr měl na podzim pouze Bayern Mnichov, což je pro svěřence kouče Jindřicha Trpišovského obrovská pocta. Slavii by měli na jaře táhnout Ondřej Lingr, Václav Jurečka či Ewerton, otázkou je, jakou úroveň nám ukáže Peter Olayinka, který po sezóně Eden opustí. 

Foto: SK Slavia Praha

Zůstane defenziva Viktorky nepřekonatelná i přes zdravotní patálie?

Osm čistých kont a jen deset inkasovaných branek. Defenziva Plzně se na podzim činila, jenže hned na úvod ji čeká nebezpečný Hradec Králové, navíc bez několika defenzivních opor. Mimo hru je nadále Radim Řezník, zdravotní potíže má Mohamed Tijani a jen poločas stihl v přípravě odehrát Václav Jemelka. 

Naváže Řezníček na životní podzim?

Nejlepším střelcem dosavadního průběhu FORTUNA:LIGY je Jakub Řezníček s jedenácti přesnými zásahy, jen jediný přitom zaznamenal z pokutového kopu. Útočník brněnské Zbrojovky je jen dvě branky od vyrovnání své nejpovedenější sezóny v nejvyšší české soutěži a všeobecně se očekává, že takový počin si připíše na své konto velmi brzy. Otázkou zůstává, zda nejlepším kanonýrem ročníku zůstane i po posledním kole.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Najde Kozák lepší útočiště na zlínské Letné?

Na Slovácku útočník Libor Kozák neuspěl. S Martinem Svědíkem měl mít menší rozpory, do hry se nedostával pravidelně a nakonec vstřelil jen jednu ligovou branku. Nové útočiště našel Kozák nedaleko, pro svůj boj o záchranu jej získal Pavel Vrba a Zlín věří, že Kozák najde zpět mušku, kterou v Maďarsku ztratil. 

Svědík podepsal, opory zůstaly. Zaútočí Slovácko potřetí na TOP 4?

Ačkoliv o hráče Slovácka byl znovu značný zájem, klub v zimě opustil jen výše zmíněný Libor Kozák. I když jedním dechem dodejme, že na odchodu je gólmanská jednička Filip Nguyen. Toho ale nahradí Milan Heča a tak Martin Svědík, který ve středu podepsal nový kontrakt do léta roku 2025, se tak může plně soustředit na jarní fázi. Slovácko je aktuálně osmé, velmi rádo by ale potřetí v řadě ukončilo sezónu na čtvrté pozici, která znovu zajišťuje evropské poháry. 

Čtyři tváře, které už nemají Slavii co dát a úřadující vicemistr z Vršovic by šlapal i bez jejich přičinění?Šest hráčů, kteří mohou být předmětem rozmluv mezi Rosickým a Priskem v souvislosti s letním přestupovým oknem?

Foto: FC Slezský Opava