eFotbal

Dosavadních 21 finálových rozuzlení? Byly to mimořádně dramatické bitvy i zcela jednoznačné záležitosti

Dosavadních 21 finálových rozuzlení? Byly to mimořádně dramatické bitvy i zcela jednoznačné záležitosti
Dosavadních 21 finálových rozuzlení? Byly to mimořádně dramatické bitvy i zcela jednoznačné záležitostiFlashscore
Dramatické bitvy až do posledního okamžiku i poměrně jednoznačné výsledky nabídlo dosavadních 21 finálových utkání mistrovství světa ve fotbale. Poslední duel o zlato patří spíše do druhé kategorie. Před čtyřmi lety v Rusku Francouzi porazili Chorvaty 4:2 a po 20 letech vybojovali druhý titul. Díky šesti brankám viděli diváci stejný počet gólů jako ve čtyřech předchozích finále dohromady.
Reklama
Reklama

Francii poslal v Moskvě do vedení vlastní gól Maria Mandžukiče, Chorvaté brzy vyrovnali po trefě Ivana Perišiče. Ten následně zahrál rukou ve vápně a nařízenou penaltu proměnil Antoine Griezmann. Po změně stran zpečetili výhru Francouzů Paul Pogba a Kylian Mbappé, za poražené už jen snížil Mandžukič.

Šest branek padlo ve finále poprvé od roku 1966, kdy Anglie zdolala tým SRN 4:2 po prodloužení. Stejným výsledkem porazila v premiéře MS v roce 1930 Uruguay Argentinu a o osm let později Itálie Maďarsko. Rekordní brankovou úrodu přineslo finále v roce 1958 ve Švédsku, kde Brazilci zvítězili nad domácím týmem 5:2.

Finále v Brazílii 2014 i Jihoafrické republice 2010 rozhodl jediný gól v prodloužení, v Německu 2006 až penaltový rozstřel. Po 90 minutách neměla vítěze ani vyvrcholení v letech 1934, 1966, 1978 a 1994. V prvním případě u toho nechyběli českoslovenští fotbalisté, kteří ještě osm minut před koncem vedli v Římě díky brance Antonína Puče nad domácím celkem 1:0, avšak po prodloužení se i kvůli vydatné pomoci ze strany švédského rozhodčího Eklinda radovali Italové.

Podruhé se Československo probojovalo do finále v roce 1962 a i v Chile se proti favorizovaným Brazilcům ujalo vedení. Na gól Josefa Masopusta ale "kanárci" odpověděli hned třikrát a Zlatou Niké zvedli nad hlavu oni. S pěti tituly je Brazílie nejúspěšnější zemí historie, Italové a Němci slavili čtyřikrát.

Ve finále mistrovství světa si dosud zahrálo 13 zemí, mezi vítěze se jich zapsalo osm. Devětkrát si to o titul rozdaly výhradně evropské týmy, dvakrát jihoamerické a desetkrát byl k vidění mezikontinentální souboj dvou nejsilnějších světadílů.

Nejvíce finálových účastí mají na kontě Němci s osmi starty. Hráčským rekordmanem je Brazilec Cafú, jenž nastoupil v zápasech o zlato na třech šampionátech. Jediným trojnásobným mistrem světa v historii je jeho krajan Pelé, jenž ale v Chile finále kvůli zranění nehrál.

Střelecké maximum drží Angličan Geoff Hurst, který v roce 1966 zaznamenal hattrick. Celkem třikrát skórovali ve finále i Pelé a další Brazilec Vavá a Francouz Zinédine Zidane.

V březnu pískal v Edenu derby, o 8 měsíců později odřídí v Lusailu finále MS. To se komisi rozhodčích FAČR povedlo