eFotbal

Doufám, že se postupně zvětší i moje minutáž a vytížení, hlásí Žambůrek z dánského Viborgu

Doufám, že se postupně zvětší i moje minutáž a vytížení, hlásí Žambůrek z dánského Viborgu
Doufám, že se postupně zvětší i moje minutáž a vytížení, hlásí Žambůrek z dánského ViborguFlashscore
Český reprezentant do jednadvaceti let Jan Žambůrek dorazil poprvé na sraz Lvíčat z dánského Viborgu, který po třech a půl letech vyměnil za Brentford.
Reklama
Reklama

Jak se v novém prostředí adaptoval? "Je to docela velká změna. Po lidské i fotbalové stránce. V první řadě jsem opustil Londýn, obrovskou metropoli mnoha kultur a národností, proti níž je Viborg se čtyřiceti tisíci obyvateli malinké město. Ale přivykl jsem si, lidé jsou tu velmi přátelští a je z nich cítit, že fotbalem opravdu žijí. Začínám se také učit dánsky, po reprezentačním srazu začnu docházet na lekce. V Dánsku však není sebemenší problém ani s angličtinou, i v samotném klubu je to takřka oficiální řeč," uvedl na webu repre.fotbal.cz mladý exslávista.

Také fotbal se hraje trošku jiný. "Každá změna soutěže je skok, poznáváte něco úplně nového. Anglie jako kolébka fotbalu má naprosto špičkovou kvalitu, chodí sem ti nejlepší z nejlepších. Ale dánská liga na tom rozhodně není vůbec špatně. Je v ní spousta mladých a šikovných hráčů, skoro všechny týmy hrají konstruktivní a moderní fotbal, o což se snažíme i my. Tým je velmi dobře poskládaný. Mám z toho opravdu velmi dobrý dojem. Na druhou stranu jsem v Dánsku krátce, na nějaké větší srovnání je z mé strany možná ještě brzy," podotkl na webu fotbal.cz Źambůrek, jehož mužstvo čeká po ukončení mezinárodní přestávky domácí souboj s posledním.

Ten zatím v tamní Superlize naskočil jako střídající žolík do pěti zápasů a dohromady odehrál 58 minut čistého času. "Potěšilo mě, že jsem naskočil do velkých zápasů proti FC Kodaň či Midtjyllandu, atmosféra byla při všech zápasech výtečná, lidi tam na fotbal chodí a opravdu o něj mají velký zájem a jsem rád, že jsem to mohl takto okusit. Samozřejmě doufám, že se postupně zvětší i moje minutáž a vytížení," přidal záložník z Energi Areny pro necelých 10 tisíc lidí.

Jeho Viborg je nyní sedmý. Je to dobré, nebo špatné postavení? "Viborg minulou sezonu postoupil do Superligy a měl úspěšný začátek sezony. Do poslední chvíle jsme hráli o první šestku a dál předváděli dobré výkony. Pokud na to navážeme, můžeme skupinu o udržení klidně vyhrát a ještě se poprat v play off o místo v Evropské konferenční lize. Kvalitu na to rozhodně máme," uzavřel na fotbal.cz jednadvacetiletý středoolař, jenž v minulosti prošel také Shrewsbury Town.

Brabec v Řecku přestal sbírat žluté karty: Asi platí pravidlo, které mě v osmnácti naučil pan Hřebík

Zdroj: repre.fotbal.cz