eFotbal

Dovolená stála za to. Klenotník, řidič, grafik i mechanik slaví s celou zemí, San Marino má historické vítězství

Dovolená stála za to. Klenotník, řidič, grafik i mechanik slaví s celou zemí, San Marino má historické vítězství
Dovolená stála za to. Klenotník, řidič, grafik i mechanik slaví s celou zemí, San Marino má historické vítězstvíFlashscore
Přepište dějiny. Legendární výrok komentátora Roberta Záruby po triumfu českých hokejistů na olympiádě v Naganu možná ve čtvrtek večer zazněl v San Marinu. Tamní fotbalisté totiž měli mimořádný důvod k oslavám. Vyhráli první soutěžní zápas v historii země – v Lize národů doma porazili Lichtenštejnsko 1:0. Tým, který je na žebříčku FIFA na posledním 210. místě, na úspěch čekal od roku 1990, kdy odehrál první kvalifikační zápas. Bez radosti z výhry pak skončilo jejich 140 vystoupení.
Reklama
Reklama

O senzaci se postaral devatenáctiletý Nico Sensoli, který hraje poloprofesionální čtvrtou ligu v Itálii. Stal se tak hrdinou země, která má 33 tisíc obyvatel a z toho 1500 fotbalistů.

Nad Lichtenštejnskem už jednou reprezentanti San Marina vyhráli, bylo to před dvaceti lety, ale tehdy jen v přátelském utkání. Často však byli na trávníku za obětní beránky, když schytali pořádný debakl, několikrát dokonce s dvojciferným výsledkem. Nejhorší byla prohra s Německem 0:13 před domácím publikem v roce 2006. V 211 zápasech od roku 1990 vybojovali vedle dvou vítězství už jen deset remíz při celkovém skóre 34:845. Sestřih všech gólů na YouTube zabere necelých dvanáct minut.

Hráči mají svá zaměstnání, v týmu je mechanik, řidič, grafik, zaměstnanec klenotnické firmy. Na výjezdy k zápasům na hřištích soupeře si musejí brát volno. O to je historický úspěch cennější a oslavuje jej jistě celá země.

Přesto se jim jednou podařilo trochu zaskočit Angličany. V roce 1993 Davide Gualtieri překonal brankáře Davida Seamana už v deváté sekundě, ale favorit nakonec zvítězil 7:1. Čeští fotbalisté vyhráli se San Marinem všech šest zápasů s nulou na kontě inkasovaných branek.

Nepovedené Euro? Zapomeňte! Portugalec Ronaldo už zase pálí, vstřelil rekordní 900. gól