eFotbal

Dřevěný Kušej hořel v šancích, Daníček vyučoval z krásy, Janoškovi tleskal i Vrba. A hráčem kola se stává...

Dřevěný Kušej hořel v šancích, Daníček vyučoval z krásy, Janoškovi tleskal i Vrba. A hráčem kola se stává...
Dřevěný Kušej hořel v šancích, Daníček vyučoval z krásy, Janoškovi tleskal i Vrba. A hráčem kola se stává...Flashscore
Čtvrté jarní kolo FORTUNA:LIGY už je minulostí. Podle redakce eFotbal.cz nejvíce vyšlo slovenskému expresu ve sparťanských službách Lukáši Haraslínovi, jenž opět potvrdil, že se nalézá v nejlepší fazoně od té doby, co na konci léta 2021 dorazil na Letnou. Nadstandardní výkony však ve 20. kole podali také zástupci Pardubic, Mladé Boleslavi a Slovácka, které má za sebou cenný skalp lépe postavené Viktorie Plzeň. Kdo vše tedy prokázal větší než malé množství zářivosti?
Reklama
Reklama
4.) Vlastimil Daníček (1. FC Slovácko)

Slovácko položilo na lopatky Viktorii potřetí z posledních čtyř ligových duelů a velkou měrou se na tom podíleli jak autor čtvrtého čistého konta za sebou Filip Nguyen, tak oba střelci Milan Petržela a Vlastimil Daníček.

Plzeň nebodovala na soupeřově půdě poprvé od porážky 0:2 v Edenu v říjnu 2021, čili po dlouhých 16 měsících.

Tým z Uherského Hradiště nasměroval za plným počtem bodů ve 26. minutě jednatřicetiletý pracant Vlastimil Daníček. "Odrazilo se to přímo přede mě, padalo mi to k nohám. Tak jsem si říkal, že za to vezmu a sedlo mi to pěkně. Zápas rozhodla naše taktická připravenost a to, že si každý z nás na hřišti na sto procent splnil to, co měl," zářila po závěrečném hvizdu opora Slovácka, ve kterém strávila vyjma krátkého hostování v Karviné celou dosavadní kariéru.

Pro Daníčka šlo již o třetí trefu v rozběhlé sezoně, nicméně jednoznačně nejkrásnější. "Hezky to přede mě spadlo, míč mi sedl a byl to jednoznačně můj nejhezčí gól v kariéře," potvrdil defenzivně laděný středopolař.

Čtvrtý tým tabulky díky jeho přičinění skóroval v prvních poločasech tohoto ročníku teprve popáté. Zbylých 19 tref pak zaznamenal ve druhých dějstvích.

Foto: 1. FC Slovácko

3.) Vasil Kušej (FK Mladá Bolelav)

Mladá Boleslav se dočkala své premiérové jarní výhry až na čtvrtý pokus. Odnesl to Hradec Králové, který po těsné prohře v Lokotrans aréně opustil první šestku a je sedmý.

Jediný a tedy i vítězný gól utkání vstřelil rychlík Vasil Kušej, jenž kromě tříbodové trefy neproměnil další čtyři jasné příležitosti.

A protože vyhořeli i další boleslavští borci, z jednatřicetiletého slovenského brankáře Pavola Bajzy málem udělali hráče zápasu. "Byli jsme lepší, zahodili jsme šance na tři zápasy a udělali z brankáře Bajzy krále zápasu," vyčíslil kouč vítězné družiny Pavel Hoftych.

Selhání Kušeje ve stoprocentních šancích si hlavní trenér devátého týmu prvoligového peletonu vysvětloval hráčovou nezkušeností s prvoligovou atmosférou.

Jednu šanci však tři minuty po pauze bývalý hráč Dynama Drážďany či Wackeru přeci jen proměnil, když se po propadnutém centru Martina Suchomela na zadní tyč blýskl tvrdou ranou a šlo o jeho premiérový zásah v nejvyšší soutěži.

"Napálil jsem to, trefil to a najednou z toho byl gól. Úplně z ničeho nic. Jsem rád, že jsem aspoň dal takový gól, když jsem vyhořel ve vyložených šancích. Jsme rádi za tři body, i když zápas mohl vypadat jinak. Mohl jsem dát pět gólů, ale byl jsem dřevěný. Měl jsem zachovat větší klid, být chytřejší a zkusit jít do kličky. Podívám se na ty situace u videa a sám pro sebe si je vyhodnotím, abych příště podobné proměnil," sypal si popel na hlavu hráč, jenž po příchodu z druholigového Prostějova dosud odehrál za Boleslav 263 minut.

 Foto: FK Mladá Boleslav

2.) Dominik Janošek (FK Pardubice)

Nejprve udolání Mladé Boleslavi a poté těsný skalp Zlína, který nevyhrál venku už 24 ligových soubojů v řadě. Není pochyb o tom, že se Pardubice rozjíždějí. Kromě nich dokázaly dvakrát po sobě zvítězit už jen týmy Sparty a Slovácka.

Poslednímu celku tabulky pomohl opět brzký gól, jehož autorem byl znovu nejlepší střelec mužstva s pěti přesnými zásahy Dominik Janošek.

Čtyřiadvacetiletý záložník si v sedmé minutě krátkou kličkou připravil míč na střelu a z pětadvaceti metrů dokonale trefil pravý horní roh Rakovanovy svatyně. Díky tomu bude uveden jako autor prvního gólového zápisu na nově zrekonstruovaném stadionu Arnošta Košťála.

"Byl to rozhodující moment celého zápasu. Zrovna na Janoška jsme se připravovali, že je z těchto pozic nebezpečný, k té střele vůbec nemělo dojít. Ale musíme zároveň uznat, že to byla krásná branka. Možná gól měsíce nebo roku," ocenil soupeře na pozápasové tiskové konferenci trenér poražených Pavel Vrba.

Bývalý mládežnický reprezentant, jenž v ročníku vynechal pouze jedno utkání, zažívá po celé řadě hostování průlomovou sezonu a na východu země bez debat zastiňuje i své kolegy ze záložní řady Marka Ichu, Kamila Vacka či Michala Hlavatého.

Foto: FK Pardubice

[b]1.) Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha

Sparta doma naplno bodovala v šestém utkání po sobě a Jablonci na Letné nepodlehla od března 2007, což činí osmnáct duelů v řadě.

10 917 platících diváků (i Dušana Uhrina staršího, jemuž sparťanské vedení gratulovalo k nedávným osmdesátinám) dobře bavil nejen Jan Kuchta, jenž předvedl jeden z nejlepších výkonů v rudém dresu a zdaleka nemuselo skončit jen u jedné branky.

Dost emocí na tribunách zařídil také Lukáš Haraslín, který se nalézá v nejlepší fazoně po příchodu do Prahy, k čemuž došlo už před více než rokem a půl.

Slovenský křídelník orámoval konečné skóre 3:0 dvěma trefami v jednatřicáté, respektive jednasedmdesáté minutě. Nejprve uklidil míč k pravé tyči po sklepnutí Jaroslava Zeleného a poté rozvlnil síť po přesné asistenci nedělního žolíka Jakuba Jankta.

Haraslín má formu jako zvon. Když budeme počítat i zimní přípravu, v posledních 11 zápasech se dokázal zapsat do střelecké listiny hned desetkrát. Jak už sám říkal v úvodu února, takhle mu to tam padalo naposledy v patnácti letech...

Byť vinou zranění zatím odehrál jen deset ligových soubojů, i tak se mu podařilo zaznamenat 9 kanadských bodů (5+4) a pro Briana Priskeho je momentálně jedním z nepostradatelných článků sestavy. "Lukáš už dlouho potvrzuje, že má velkou formu," chválil svého svěřence dánský odborník.

Něco v něm je. Parmou, Lechií Gdaňsk ani Sassuolem evidentně neprošel náhodou.

Foto: AC Sparta Praha