eFotbal

Druhé a nasazené Česko? Výhra 6:0, prohra Walesu s Belgií, ztráta Norů v Nizozemsku a Turků v Černé Hoře

Druhé a nasazené Česko? Výhra 6:0, prohra Walesu s Belgií, ztráta Norů v Nizozemsku a Turků v Černé Hoře
Druhé a nasazené Česko? Výhra 6:0, prohra Walesu s Belgií, ztráta Norů v Nizozemsku a Turků v Černé HořeFlashscore
Jde to ještě, ale dře to. Češi i po pondělku stále mohou skončit ve skupině E kvalifikace MS 2022 druzí a dostat se mezi šest nasazených týmů z druhých příček, které koncem března nastoupí v jednorázovém semifinále baráže na domácí půdě (o pořadatelství tří finálových duelů o poslední tři volná evropská místa pak rozhodne los). Potřebují k tomu ale shodu výsledků ve čtyřech úterních utkáních hraných shodně ve 20.45 hodin. Spíš to ale vypadá, že pojedou ven jako nenasazení, navíc tam Česku hrozí mistři Evropy z Itálie (po nečekaných remízách 1:1 se Švýcarskem a 0:0 v Severním Irsku) nebo evropští exšampioni Portugalci s Ronaldem (po senzační domácí prohře se Srbskem 1:2 gólem v 90. minutě).
Reklama
Reklama
Pomoci musí Belgie, Nizozemsko a Černá Hora

Jisté je, že z prvního místa přímo na MS 2022 v Kataru (21. listopadu až 18. prosince 2022) postoupí z Evropy Srbsko, Španělsko, Švýcarsko, Francie, Belgie, Dánsko, Chorvatsko, Anglie, Německo a nejspíš Nizozemsko (pokud dnes doma neprohraje s Norskem).

Jistí jsou i čtyři barážoví nasazení z druhých míst. Portugalsko (17 bodů), Skotsko (17), Itálie (16) a Rusko (16). Velmi blízko je Švédsko (15). Šanci mají ve skupině E Wales (nyní 14 bodů, skóre 13:8), Česko (nyní 11, skóre 12:9) a v šestičlenné skupině G, kde se odečte šest bodů a skóre za dvě vysoké výhry nad Gibraltarem, Turecko (nyní 12), či Norsko (také nyní 12). 

Nenasazeným by měl být druhý celek ze skupiny D – Finsko (nyní 11 a skóre 10:8), či Ukrajina (nyní 9), Finsko hraje doma s Francií a nepředpokládá se jeho velmi vysoká výhra, Ukrajinci, i když vyhrají v Bosně a Hercegovině, získají jen 12 bodů. Určitě bude mezi nenasazenými i Severní Makedonie, druhá v šestičlenné skupině skupině J (po odpočtu šesti bodů získaných s Lichtenštejnskem má rovněž pouze 12 bodů).

V pondělí Čechům nepomohli ve skupině F celkově vítězní Dánové, kteří prohráli 0:2 ve Skotsku. 

Kdo z Evropy postupuje?

Postupující na MS: Srbsko, Španělsko, Švýcarsko, Francie, Belgie, Dánsko, Chorvatsko, Anglie, Německo a nejspíš Nizozemsko (nebo Turecko, či Norsko).

Nasazení z 2. míst do baráže: Portugalsko, Skotsko, Itálie a Rusko.

Ve hře o nasazení z 2. míst do baráže: Švédsko, Polsko, Wales, či Česko a Turecko, či Norsko (případně i Nizozemsko).

Jistí nenasazení z 2. míst do baráže: Severní Makedonie a Finsko, či Ukrajina.

Nenasazení do baráže z Ligy národů: Rakousko a Wales, či Česko.

Naději ovšem vykřesala nečekaná domácí prohra Poláků, druhých ve skupině I, se čtvrtým Maďarskem (1:2). Po odpočtu šesti bodů s posledním San Marinem mají nyní Poláci 14 bodů a skóre 18:10. Češi získali dosud 11 bodů se skórem 12:9. Pokud chtějí Poláky předstihnout, musejí dnes v Praze na Letné nad Estonskem vyhrát o šest gólů, při vítězství 6:0 by měli lepší skóre 18:9.   To ale není vše, ještě je  třeba, aby ve skupině G nevyhráli Norové v Nizozemsku a Turci v Černé Hoře (doma s ní jen remizovali 2:2, navíc nyní o víkendu Černohorci hráli doma 2:2 i s Nizozemci).  Ani to však nestačí. K tomu, aby byli Češi ve skupině E druzí, je nutné, aby Wales doma prohrál s Belgií.

Pokud Češi vyhrají nad Estonskem jen o dva góly a Wales prohraje doma s Belgií o jednu branku, bude sice Česko ve skupině E druhé, ale mezi nasazené týmy se nedostane.

Aby byli Češi druzí a ještě nasazení, k tomu mohou pomoci třeba tyto výsledky: Česko-Estonsko 6:0, Wales-Belgie 0:1 (ve skupině E), Nizozemsko-Norsko 1:0, Černá Hora-Turecko 0:0 (ve skupině G). Pak by se Česko dostalo mezi šestici nasazených spolu s Portugalci, Skoty, Italy, Rusy a Švédy.

Nenasazení by potom byli na druhých místech Poláci (14), Finové (14), či Ukrajinci (12), Severní Makedonci (12) a Turci (13). Díky pořadí z Ligy národů by pak ještě postoupili Rakušané (až čtvrtí ve skupině F) a Walesané (třetí ve skupině E).

Pokud Češi skončí ve skupině E třetí, půjdou do baráže nenasazení rovněž díky svému postavení v Lize národů. 

Barážový los se koná v pátek 26. 11. v Curychu  

Dodejme, že šest zápasů barážového semifinále je na pořadu ve dnech 24. a 25. března 2022, tři duely barážového finále se pak uskuteční ve dnech 28. a 29. března 2022.  

Los baráže se koná už v pátek 26. listopadu 2021 v 17 hodin v Curychu.

A jestli je možné vyhrát dnes v Praze na Letné nad Estonskem o šest gólů? 

Tak nad Kuvajtem ve čtvrtek v Olomouci Češi zvítězili dokonce 7:0 a Estonce porazili 24. března 2021 na neutrální půdě v polském Lublinu 6:2, když ještě čtyři minuty před koncem vedli 6:1. Všechno jde, když se chce, horší bude, aby vyšly ty tři zbývající výsledky ve Walesu, Nizozemsku a hlavně v Černé Hoře.

Na druhou stranu tenhle Šilhavého český tým mívá veliké štěstí. Před rokem v listopadu touhle dobou už také v závěru Ligy národů nikdo nečekal, že vyhraje svou skupinu, ovšem po dvou závěrečných nečekaných prohrách Skotska na Slovensku i v Izraeli to nakonec senzačně vyšlo.