eFotbal

DRUHÝ HRACÍ DEN: Finsko slaví historické vítězství nad Dánskem, Eriksen je po kolapsu stabilizován. Wales remizoval se Švýcarskem, Belgie porazila Rusko

DRUHÝ HRACÍ DEN: Finsko slaví historické vítězství nad Dánskem, Eriksen je po kolapsu stabilizován. Wales remizoval se Švýcarskem, Belgie porazila Rus
DRUHÝ HRACÍ DEN: Finsko slaví historické vítězství nad Dánskem, Eriksen je po kolapsu stabilizován. Wales remizoval se Švýcarskem, Belgie porazila RusFlashscore
Druhý hrací den na mistrovství Evropy je minulostí! Švýcaři v Baku remizovali v rámci skupiny A s Walesem. Před koncem prvního poločasu v Kodani v zápase Dánsko - Finsko z ničeho nic zkolaboval Christian Eriksen. Potvrdilo se ale, že je hráč ve stabilizovaném stavu a po dlouhé pauze se pokračovalo. Dánové prožili ovšem tragický den se vším všudy a podlehli Finům 0:1, pro ty se naopak jedná o historický úspěch. Belgie večer potvrdila roli favorita a porazila Rusko 3:0.
Reklama
Reklama

Wales - Švýcarsko:Bronzoví medailisté z minulého mistrovství Evropy zahájili turnaj jako outsider a proti Švýcarsku to bylo vidět. Wales byl celou dobu pasivnější, i přesto ale z utkání dokázal vyválčit cenný bod, díky kterému má tak stále velkou šanci postoupit ze základní skupiny.

V prvním poločase mělo Švýcarsko několik šancí a aktivní byl hlavně Seferovič, velšského brankáře ale nepřekonal. To se povedlo až Breelovi Embolovi ze standardní situace ve druhém poločase a vzhledem k průběhu zápasu to vypadalo, že Švýcaři zápas vyhrají, to se ale nestalo.

Wales totiž dokázal zásluhou Kieffera Moora srovnat a na úvod šampionátu tak sbírá cenný bod. Itálie tak vede skupinu A se třemi body za výhru nad Tureckem, druhé a třetí místo sdílí právě Wales a Švýcarsko s jedním bodem, Turecko se nachází na poslední příčce.

Dánsko - Finsko:Dánové jako jedna z hostitelských zemí přivítali v prvním svém zápase ve skupině B Finsko, které je na turnaji vůbec poprvé. Domácí i se svou největší hvězdou Christianem Eriksenem nastoupili do utkání jako favoriti, výsledek utkání se ale nakonec ukázal jako naprosto vedlejší.

Právě Eriksen se totiž nešťastně stal hlavním pozorovaným objektem utkání. Krátce před koncem bezbrankového prvního poločasu totiž během vhazování autu spadl na zem a zkolaboval. Jeho spoluhráči okamžitě přivolali lékařskou pomoc a na hřišti probíhala i resuscitace. Všichni fanoušci v Kodani se modlili a stále modlí, aby byl záložník Interu Milán v pořádku.

Dánští reprezentanti do kabin odkráčeli v slzách a s nadějí, aby byl jejich spoluhráč zdravý. Na hřišti to totiž vypadalo velmi tragicky a několik podobných situací v historii mělo i smutný konec. Po několika desítkách minutách nejistoty ale přišly zprávy z nemocnice, že hráč komunikuje a že je stabilizovaný. To nakonec potvrdila i UEFA. Podle hráčova agenta Eriksen komunikuje s doktory, měl videohovor s týmem a v ohrožení života by být neměl.

Po dlouhé poradě i vzhledem k lepšícímu se stavu Eriksena se utkání dohrálo ještě ten samý večer. A Dánsko zažilo další šok. Podlehlo totiž finským outsiderům 0:1. Historicky první zápas a vítězství na velkém turnaji zajistil svou trefou Joel Pohjanpalo. Dánsko mělo šanci srovnat, Pierre-Emil Höjbjerg ovšem neproměnil penaltu. Hrůzostrašný den pro Dánsko tak vyústil ve skvělý úspěch Finska, vzhledem k událostem během zápasu mělo ale vítězství zvláštní příchuť. Hlavní ale je, že je Eriksen v pořádku.

Belgie - Rusko:Vzhledem k možným tragickým scénářům ohledně Eriksena připadala v úvahu i možnost, že by se odložil i souboj Belgie s Ruskem, to se ale naštěstí nestalo a vše se odehrálo podle plánu. Belgie nastoupila proti Rusku v Petrohradu oficiálně jako domácí tým, v publiku ale měli převahu samozřejmě de facto domácí Rusové.

Belgie byla i bez Kevina de Bruyneho a Edena Hazarda aktivnější a dostala se po chybě domácího stopera do vedení, zmatek v obraně využil kanonýr Romelu Lukaku, jenž tak otevřel své gólové konto na turnaji. Podruhé Rusové inkasovali ve 34. minutě, kdy se k dorážce po centru dostal k míči Thomas Meunier, jenž zasunul míč do poloodkryté brány a zvýšil na 2:0. 

Vedení si Belgie pohlídala i ve druhé půli a bez větších obtíží dokráčel jeden z favoritů na vítězství na celkovém turnaji ke třem bodům. Vítězství ještě před koncem pečetil svou druhou brankou v utkání Romelu Lukaku, jenž je tak momentálně nejlepším střelcem turnaje, kterým by se rád stal. 

EURO 2020 - skupina A:

Wales - Švýcarsko 1:1 (0:0) - BakuBranky: 74. Moore - 49. Embolo

Dánsko - Finsko 0:1 (0:0) - KodaňBranka: 60. PohjanpaloNeproměněná penalta: 74. Höjbjerg (Dánsko)

Belgie - Rusko 3:0 (2:0) - PetrohradBranky: 10. a 88. Lukaku, 34. Meunier