eFotbal

Dynamo kouše jednu prohru za druhou. Jaké jsou příčiny tragického startu?

Dynamo kouše jednu prohru za druhou. Jaké jsou příčiny tragického startu?
Dynamo kouše jednu prohru za druhou. Jaké jsou příčiny tragického startu?Flashscore
Člověk si ani nevzpomene, kdy naposledy se o českobudějovickém Dynamu psalo tak často jako nyní. Realita je ale taková, že Jihočeši negativně zaujali natolik, že se tomu nejde nevěnovat. Jaké jsou podle nás příčiny tragického startu?
Reklama
Reklama
NAIVNÍ OBRANA

První a hlavní bod. Obrana Dynama je naprosto tragická. Působí amatérsky i naivně. Ač může jít o trochu ostřejší výrazy, je to tak.

Vše podtrhuje i historický pohled, v historii samostatné české ligy totiž tolik branek v úvodních kolech žádný český klub ještě nedostal. Abychom byli přesní, ve čtyřech zápasech to dělá sedmnáct inkasovaných branek. Druhý nejhorší počin v lize je osm, ten rozdíl je do nebe volající.

Prohry se dají omluvit, ale takové příděly? A opakovaně? To je opravdu minimálně zvláštní. Občas se ani nebrání. A když už ano, přichází školácké chyby. Přitom nehrají nováčci, ale celkem osvědčená jména.

Zaráží i to, že zkušení obránci Lukáš Havel a Martin Králik vypadají, že zapomněli hrát fotbal. Trenéři přitom nejsou v klubu krátce, takže se nedá vymlouvat na nový systém či cokoliv podobného. Nikl se Zápotočným tam působí od listopadu minulého roku. „Jsme za hlupáky ligy,“ vystihl to trefně druhý jmenovaný.

NEZKUŠENÍ TRENÉŘI

Právě trenérům se bude věnovat druhý bod. Nepatří mezi úplné mazáky, s trénováním na nejvyšší úrovni teprve začínají. 

Tomáš Zápotočný se učil u juniorky Příbrami, pak působil jako asistent v áčku, které následně převzal. Vedlo se mu velmi dobře, i proto přišel přesun do první ligy.

Marek Nikl to měl podobně. Vzájemně se jaksi kopírovali, vždy drželi při sobě. A to hlavně v Příbrami, kde vytvořili se Zápotočným fungující tandem. Do Dynama šli tedy spolu.

To se psal listopad 2022. Nový tým dovedli v premiérové sezoně k desátému místu, vyhnuli se tedy ošidné skupině o sestup. Dost možná jim to nahnalo vítr do plachet a do nové sezony chtěli vstoupit s čerstvými nápady a touhou hrát pohledný fotbal. Bohužel pro ně to bylo trochu naivní. A k nepochopení je, jak někdejší výborní obránci nemohou vyřešit pozice, ve kterých jako hráči excelovali.

Foto: SK Dynamo České Budějovice

NIC MOC POSILY

Dynamo sice bylo na trhu aktivní, nicméně do posil se úplně netrefilo. Ostatně, i proto prosakují informace, že po tragickém startu musí dojít k dalšímu posilnění. 

Nedobré recenze jdou na výkony Zdeňka Ondráška, který měl být přitom hlavní hrozbou. Jeho výkony jsou ale zatím spíše zklamáním. I přes to má na kontě jednu branku.

Velká očekávání stála také před Janem Suchanem, který v minulé sezoně přerostl druhou ligu a logicky se posunul o patro výš. Nicméně zatím odehrál jen 218 minut a v produktivitě je na nule.

Z Rakouska přišel třiadvacetiletý obránce Vincent Trummer. Ten se ale příliš nechytil. Odehrál sice každý zápas, nicméně to je pro něj spíše negativní, jelikož se stal součástí naprosto nefunkční obrany.

Pavel Osmančík, další z řady hráčů, kterým se povedl poslední ročník ve druhé lize, se také hned zařadil do kádru a také zasáhl do všech zápasů. Stihl vstřelit branku, nejvíc se ale jeho jméno skloňovalo s (ne)faulem na Václava Pilaře.

Jednoduše řečeno, přestupové okno se moc nepovedlo. Očividně ale přijde velký řez.

Foto: SK Dynamo České Budějovice