eFotbal

Elvis vyměnil Žižkov za Senici, dře jako kůň a zažívá životní sezonu. Sleduje ho Kongo i zájemce z Ekstraklasy

Elvis vyměnil Žižkov za Senici, dře jako kůň a zažívá životní sezonu. Sleduje ho Kongo i zájemce z Ekstraklasy
Elvis vyměnil Žižkov za Senici, dře jako kůň a zažívá životní sezonu. Sleduje ho Kongo i zájemce z EkstraklasyFlashscore
Sedmadvacetiletý konžský forvard Elvis Mashike Sukisa už toho na česko-slovenském poli nezažil za posledních osm let málo.
Reklama
Reklama

Zatímco v Česku oblékal trikoty Slovanu Liberec, Dynama České Budějovice, Viktorie Žižkov i Slavoje Vyšehrad, u našich východních sousedů už prošel Seredí, Zlatými Moravcemi, Galantou nebo Zvolenem, s tím, že aktuálně pod koučem Pavlem Šustrem září v trikotu Senici.

A nejen, že je jasně nejlepším střelcem svého mužstva, ale se sedmi nastřílenými brankami vládne i celé tabulce slovenské nejvyšší soutěže, když má za sebou jak Kadáka s Ristovskim, tak Lačného se Zmrhalem. Pokud jde o produktivitu, pro Mashikeho už je to nyní jeho prvoligový rekord s brzy by mělo padnout i jeho úplné maximum osmi branek z uplynulého ročníku FNL, kdy ještě operoval na Praze 3.

Rodák z Konga se přitom vrátil na Slovensko na poslední chvíli. "Hledali jsme útočníka, sondovali jsme trh a oslovili jsme agenta i samotného hráče. Měl zájem dorazit, takže se jeho přestup udál velmi rychle během dvou dnů. Končila mu smlouva v Liberci a hostoval na Žižkově. Ten ho chtěl upsat natrvalo, ale Elvis se chtěl posunout výš. První slovenská liga je lepší než druhá česká. Líbil se mu stadion i náš senický projekt, tak přišel k nám," ozřejmil na webu sport.sk sportovní ředitel David Balda.

Kouč Pavel Šustr o Elvisovi: "Je mimořádně pozitivní člověk. Ještě jsem ho v kabině nikdy neviděl naštvaného. Přijde, pozdraví, pokecáme. I spoluhráči ho mají rádi, dokáže rozesmát celou šatnu. Jsou na jeho straně, protože i když se nedaří, přijde a řekne, ok, kluci pojďme zkusit něco jiného. Uděláme to takhle, zabojujeme, zdvihneme hlavy. Na rozdíl od jiných Afričanů se tu dokonale přizpůsobil a usadil se tu. Má rodinu, dítě, umí slovensky, neustále vtipkuje. Na hřišti má správné sebevědomí, ale přitom nepolevuje v tvrdé práci. A na čem by mohl zapracovat? V některých momentech by mohl lépe kombinovat, připravit lepší pozici pro spoluhráče. Bere často věci na sebe. Nevyčítám mu, že je škrt, nejlepší útočníci jsou sobci. Společně řešíme, aby víc četl své kolegy a spolupracoval s nimi."

"Nechtěli jsme na hrot typickou devítku, která se neumí hýbat, ani malého a rychlého zabíhače za obranu. Potřebovali jsme robustního, ale pohyblivého hroťáka, který dokáže lámat prostor. Elvis tyto parametry splňoval. Zatím vypadá opravdu dobře, ale nesmí zaspat na vavřínech. Když se podíváte na jeho životopis, za posledních 8 let vyměnil 13 klubů, to o něčem svědčí. Elvis se ale změnil, přestal vymýšlet hlouposti. Už se nehádá s trenérem, už není nevděčný, už si nemyslí, že je lepší, nebo důležitější než jeho spoluhráči. Nenechá se vyprovokovat, je to uvědomělý chlap. Chová se úplně normálně a profesionálně. Navíc dře jako kůň a poslední zápas odehrál se zlomenou rukou. I to je náznak změny," přidal na sport.sk funkcionář Senice.

Jestliže bude útočník s tržní cenou okolo 250 tisíc eur ve střílení branek pokračovat, možná se přiblíží i jeho debut v národním týmu Konga, v němž je aktuální ofenzivní jedničkou Bakambu. "Podstatné je, že je Elvis v kurzu a zajímá se o něj i argentinský trenér konžské repre Héctor Cúper. Počáteční zájem o jeho podpis evidujeme i z polské Ekstraklasy. Rozhodně se ale nehrneme do transferu. U Elvise je to jako u všech fotbalistů. Záleží na nabídce. Nechceme ho prodávat za drobné, ale když přijde správná nabídka, každý hráč je na prodej," zakončil na sport.sk Balda.

Zdroj: sport.sk