eFotbal

Exodus z ruského fotbalu pokračuje. Odešel trenér Spartaku, Adidas od repre, odcházejí i hráči. Co Kuchta?

Exodus z ruského fotbalu pokračuje. Odešel trenér Spartaku, Adidas od repre, odcházejí i hráči. Co Kuchta?
Exodus z ruského fotbalu pokračuje. Odešel trenér Spartaku, Adidas od repre, odcházejí i hráči. Co Kuchta?Flashscore
Ekonomické a “společenské” sankce uvalené na Rusko ve spojitosti s jeho vojenským útokem na Ukrajinu se propisují i do fotbalu. Den poté, co FIFA definitivně vyloučila ruský národní tým z baráže o MS a UEFA eliminovala kluby z pohárů začali zahraniční aktéři ruské Premier League “hlasovat nohama.”
Reklama
Reklama

Německý trenér Jana Kuchty a  Spartaku Moskva Markus Gisdol už je z Ruska pryč, a s ním - pokud je to třeba v daném kontextu řešit - podle fotbalových novinářů i projekt narýsovaný bývalým sportovním ředitelem klubu Ralfem Ragnickem. Asistent konkurenčního Dynama Andrej Voronin vzhledem ke své ukrajinské národnosti klub i Moskvu též opustil a na cestě si neodpustil označit ruského prezidenta Vladimíra Putina “zk****synem,” ruskou Premier League už stihli opustit Ukrajinec Ivan Odrets a Brazilec Pablo z Lokomotivu,, v FC Ural končí zase ukrajinský brankář Yaroslav Godzyur. A podle insiderů jsou to jen zárodky velké vlny fotbalového exodu z Ruska.

Ruský fotbal, jakožto celá země je ostrakizována ze všech směrů. Poté co FIFA - po určitém lavírování - vyloučila národní tým Ruska z mezinárodního fotbalu včetně baráže o mistrovství světa, která se má odehrát na konci března, a UEFA stejným způsobem terminovala působení ruských klubů v evropských pohárech (včetně účasti Spartaku Moskva v osmifinále Evropské ligy), odstupují i další partneři. Smlouvu ruské fotbalové federaci vypověděl například Adidas, který byl partnerem ruské reprezentace. 

Úplně prvním fotbalistou, který se veřejně vyjádřil proti válce na Ukrajině byl útočník Dynama Moskva a ruské reprezentace Fjodor Smolov. Ten méně než 24 hodin po začátku útoku své země na Ukrajinu odmítl válku ve svém prohlášení na sociálních sítích. Další odchody a odmítání války lze podle všeho očekávat v následujících dnech. O postojích Jana Kuchty, který do Spartaku přestoupil ze Slavie v tomto přestupovém období zatím není nic známo.

zdroj: AFP