eFotbal

Fortuna:liga se vrací! V jakém formátu se bude hrát a vysílat? A jak do ní promluví strašák jménem covid?

Fortuna:liga se vrací! V jakém formátu se bude hrát a vysílat? A jak do ní promluví strašák jménem covid?
Fortuna:liga se vrací! V jakém formátu se bude hrát a vysílat? A jak do ní promluví strašák jménem covid?Flashscore
Už tuto sobotu odstartuje nový ročník Fortuna:ligy, v němž může Slavia už počtvrté v řadě vystoupat až na vrchol. Ve čtvrtek pak v luxusních prostorách společnosti Louda Auto, hlavního partnera soutěže, proběhla tradiční předsezonní tisková konference, na níž se mluvilo o očkování i řadě (hlavně televizních) novinek.
Reklama
Reklama
O nadcházející sezoně - Dušan Svoboda (předseda LFA)

Jsem rád, že se po krátké pauze zase vracíme k ligové sezoně. Zvlášť po období, které pro profesionální sport nebylo vůbec jednoduché. Pevně ale věřím, že teď už se bude situace postupně navracet k normálu a že pro většinu fanoušků už bude možné z velké části zajistit takovou atmosféru, na kterou byli vždycky zvyklí. Jsme poučeni posledními dvěma sezonami a nastavili jsme ty mechanismy způsobem, aby se příští ročník nejen nějak dohrál, ale hlavně celý odehrál. Tak aby o umístění nemuseli rozhodovat různé koeficienty, ale jen a pouze výkony na hřišti. Zároveň si přeji, abychom odkládali co možná nejméně utkání.

O očkování proti covidu - Dušan Svoboda (předseda LFA)

Všichni naši pohároví účastníci k tomu přistoupili s veškerou zodpovědností. To znamená, že Slavia, Sparta, Plzeň, Jablonec i Slovácko mají své týmy takřka ze sta procent proočkovány. Co ale vím, tak i ostatní kluby apelují na to, aby co nejvíc jejich hráčů bylo proočkováno. Jde o to, že když se objeví nějaký nakažený, tak samozřejmě bude muset na 14 dní do karantény. Ti ostatní z jeho týmu, kteří budou očkovaní, už do ní ale nemusí. I proto věřím, že tahle sezona proběhne mnohem klidněji než ty dvě předchozí. Prakticky každý den sleduji počet nakažených a zatím to naštěstí raketově nestoupá. Ale uvidíme, jak to bude, až se lidé vrátí z dovolených. Situaci nám trochu komplikuje fakt, že ani celosvětově nepanuje v tématu očkování zcela jasný soulad.

O nadstavbové části - Dušan Svoboda (předseda LFA)

Myslím, že už všichni chápou, ze vracet se do systému, kdy hrajeme jen 30 utkání za sezonu, je prostě málo. Byť je samozřejmě jasné, že někdo má těch duelů daleko víc a někdo méně, ale to už je úděl těch nejlepších. Pak jsou tu tři varianty, jak zvýšit počet zápasů. Můžete snížit počet účastníků a jim zvýšit množství vzájemných utkání, nebo počet účastníků naopak zvýšit či hrát právě nadstavbu. My se přiklonili k variantě třetí, přičemž to stále považujeme za nejrozumnější řešení a rozhodně to nebyla záležitost hodinové debaty. Protože kdybychom hráli pořád dvoukolově a nechali ligu na 18 týmech, tak pak vyvstává otázka, co by bylo s ligou druhou. Hráli bychom ji jen se 14 týmy? Nebo bychom navýšili počet profesionálních mužstev? A jsme vůbec v situaci, kdybychom si to při problémech s infrastrukturou mohli skutečně dovolit? Za mě si myslím, že by pak vážně hrozilo, že by v druhé lize prakticky nebylo o co hrát.

O televizním vysílání - Marek Kindernay (výkonný ředitel 02 TV Sport)

Vstupujeme do čtvrtého roku vysílání a prodloužili jsme opci až na rok 2024, takže i příští tři roky bude Fortuna:liga k vidění výhradně jen na kanálech O2 TV Sport. Navíc jsme se nově stali jediným broadcasterem soutěže. Divákům pak nabídneme nové televizní studio, které je nabité špičkovou technologií i virtuální realitou, či šestihodinové kontinuální vysílání, které odstartuje každý víkendový den v 15:30 a skončí až ve 21:30. Novinkou je i pořad Fortuna Preview, jenž bude probíhat každý pátek před ligou a uvádět ho bude naše nová moderátorka Eliška Machová. Její příchod je součástí posílení ženského segmentu redakce, takže kromě Elišky a stávající reportérky Denisy Doležalové se na stadionech budete moci setkávat i s Klárou Janáčkovou či Terezou Kubíčkovou. Ale posílili jsme i náš tým fotbalových expertů, a to o jména jako Luboš Kozel, Jan Rezek či Jakub Podaný.

O kurzech před sezonou - David Vaněk (generální ředitelFortuny)

Šance na titul vidí bookmakeři poměrně jasně. Favoritem je Slavia, na kterou byl loni kurz 1,9 a teď je to jen 1,44. A podobně to vidí i fanoušci, neboť 60 % z nich tipuje na titul právě Slavii. Dalších 30 % pak věří Spartě, což je nárůst oproti minulému roku, kdy jich bylo pouze 10 %. Z kurzů je pak patrné, že by se boj o titul měl zeštíhlit jen na tyto dva kluby. Oproti minulé sezoně nám z toho vypadává Viktoria Plzeň, na jejíž celkové vítězství byl stanoven kurz 25. Nejvážnějším kandidátem na prvního odvolaného trenéra v sezoně je pak teplický Radim Kučera (4), na trenéra s nejvyšším počtem žlutých karet zase jablonecký Petr Rada (3).