eFotbal

Bizár v MSFL: Ve Znojmě dělal kapitána majitelův syn, který míří do divize. Třinec chce nahoru s vesnickým stadionem

Bizár v MSFL: Ve Znojmě dělal kapitána majitelův syn, který míří do divize. Třinec chce nahoru s vesnickým stadionem
Bizár v MSFL: Ve Znojmě dělal kapitána majitelův syn, který míří do divize. Třinec chce nahoru s vesnickým stadionemProfimedia
Zatímco Třinec je před víkendovým dění v MSFL první a má ambice postoupit, Znojmo je s jediným bodem poslední a vypadá to, že sestup do divize je nevyhnutelný. „Plán zahraničního majitele tam absolutně selhal,“ kroutí v rozhovoru pro eFotbal.cz František Šturma, který nedávno šéfoval oběma zmíněným klubům.
Reklama
Reklama

Třinec se přetahuje s Kroměříži o postup

Šturma byl u toho, když v předminulé sezoně Třinec spadl ze druhé ligy. Stavěl taky tým pro MSFL, po čase byl ale odejit, v klubu byl od května do listopadu 2023. Za dobu, co ve Slezsku působil, ale stihnul zpozorovat, kde má klub největší mezery. 

V kádru problém není a asi v dohledné době nebude. "Do Třince hráči vždycky chodili – ví se, že ve druhé lize se tam přeplácelo. Zkusili jsme to v nějakém profi režimu udržet i ve třetí lize ale ještě to nevyšlo, teď to vypadá lépe," popisuje.

A bez obalu dodává, jak to u celků, které chtějí do druhé ligy, vypadá. "Kdo má ambice, měl by mít na náklady áčka nachystaných alespoň deset milionů."

Největším soupeřem Třince o postup bude dle všeho Kroměříž, která má však jednu velkou výhodu. Má ideálně vyřešenou infrastrukturu, na svém stadionu už v minulém ročníku hrála druhou ligu. Fotbal se tam dělá s plánem a v mezích, které dávají smysl.

Oproti tomu v Třinci, pokud by postup klapnul, by byl stadion velkým otazníkem.

"Město by se mělo vzpamatovat"

"Stadion není v dobré kondici, nejsou světla, která jsou pro druhou ligu nutná. Je zastaralý stadion, lidi tam nechodí," kroutí hlavou. Čísla mu dávají za pravdu, v této sezoně chodí dle webu msfl.cz na domácí duely průměrně 467 diváků.

"Když to dáme do srovnání s hokejem, není se čemu divit. Lidi nechtějí chodit na polorozpadlé stadiony, když je k dispozici supermoderní aréna. Vybledlé sedačky, rozdrolené schody, na jedné straně skatepark, na druhé les, působí to trochu jako na vesnici," dodal Šturma.

Co s tím? Nabízí se rekonstrukce a pořádná investice, nicméně stadion patří městu, což je největší kámen úrazu.

"Jednal jsem s městem, chtěli jsme se posunout. Ale nebyl zájem, vůbec, to řeknu na rovinu. Odkázali nás na soukromé investory, což je vzhledem k tomu, že se jedná o majetek města, celkem úsměvné. Když není zájem z města o druhou ligu, ať se tam fakt hraje třetí nebo divize," říká jasně. 

Zahraniční majitel Znojma žije mimo realitu

Kolem Znojma bylo v poslední době hodně živo. Minulou sezonu odehrálo s komplet zahraničním kádrem, před tou současnou to vypadalo, že se klub dost možná ani do MSFL nepřihlásí, byl na prodej a bez peněz. Všichni hráči prchli, tým se stavil od nuly.

Nakonec to ale pro Znojmo dobře dopadlo a třetí liga se tam hraje. Je to ale velké trápení, tým je jasně poslední s jediným uhraným bodem. Vypadá to, že sestup do divize je nevyhnutelný. "Klub je zadlužený, nikdo tam nechce jít, všichni ví, jak to tam teď vypadá. Udělali si velké starosti, pořád tam mají kostlivce ve skříni," říká Šturma.

František Šturma
František ŠturmaFK Třinec

Ví, o čem mluví. Jako prezident klubu byl u toho, když se na jih Moravy přivalil majitel Youssef Abdellaoui. "Chtěli jsme tomu pomoct, udělat koncepci. Neměl přehled, nenechal si poradit vůbec s ničím," vzpomíná Šturma, který byl ve Znojmě naposledy loni na jaře, v roce 2019 jej ještě trénoval. 

A vypadá to, že stejný přístup funguje pořád. Avšak bez výsledku, což však Šturma čekal. "Jeho plán byl od začátku mimo. Přišel sem s tím, že bude na fotbale hned vydělávat. Každý rok chtěl přivést dvacet fotbalistů ze zahraničí a za rok je otočit s profitem," odhaluje.

"Takoví hráči se sbírají po celém světě, pak sem jdou s vidinou platu 400 eur měsíčně a představou zviditelnění se. Je bez šance v takovém týmu mít chemii," dodal.

"Syn majitele na třetí ligu nemá, přitom byl kapitán"

Ještě před rokem se však Abdellaoui chlácholil, že tamní fotbal zachránil. Rok ale rychle uplynul a je vše jinak. Možná i proto, že vedení klubu je v podstatě nefunkční. "Za nás tam byl jednou za měsíc, jinak vše řešil přes mobil. Vlastně to tam už dlouho řídí syn, má to jako takovou hračku, vždyť tam i hraje. Na třetí ligu nemá, nosil kapitánskou pásku…"

Na jaro to chvíli vypadalo, že by se do projektu mohl vložit Vyškov, kuloáry se neslo, že bylo ve hře sloučení klubů. S tím však Šturma, který má do klubu stále vhled, vyvrací. „Nemělo se jednat o spojení klubů. Vyškov jednal s městem, ne s klubem. Chtěli tam hrát své domácí zápasy.

Nabízí se otázka, proč se do toho tedy město nevloží. Odpověď je vlastně až laicky jednoduchá. 

On by majitel nejradši byl, kdyby mu tam město ještě posílalo peníze. Proč by ale Znojmo dotovalo 25 zahraničních hráčů? Nedivím se, že s tím nechtějí mít nic společného,“ vysvětluje. 

Mládež ve Znojmě však dále funguje, tudíž pokud by skutečně došlo k sestupu a například i odchodu majitele, bude mít klub kde brát. Otázkou samozřejmě je, na jakou úroveň by pak dospělé mužstvo mělo. „Mládež je tam samostatná jednotka. Pořád funguje, fotbal ve Znojmě nezanikne.“