eFotbal

Budoucnost Koubka v Plzni? Po Spartě nepadne, nejpozději po sezoně ale v klubu skončí

René Machalek
Trenér Plzně Miroslav Koubek
Trenér Plzně Miroslav KoubekFC Viktoria Plzeň
Parádní tažení Evropou, k tomu třetí místo v české lize. Když během minulé sezony řešila Plzeň pokračování angažmá trenéra Miroslava Koubka, nebylo nad čím váhat. Po roce se téma vrací do hry a situace je složitější. Občas to prý v Plzni zaskřípe. Na hřišti i v kabině. A to není nejlepší signál. Karty nejsou rozdané tak, že by měl Koubka ohrozit případný neúspěch v nedělním šlágru se Spartou. Co se ale bude dít po podzimu, případně na konci ligy? „Po sezoně trenér Koubek skončí,“ říká zdroj eFotbal.cz blízký dění ve Viktorii.
Reklama
Reklama

Skvělý stratég a nejstarší kouč v českém profesionálním fotbale si v minulé sezoně bez debat řekl o nový kontrakt. „Aby končil po takové sezoně, to by mohlo přijít jen ve chvíli, kdy už by sám nechtěl pokračovat,“ vrátil se v myšlenkách zdroj serveru eFotbal.cz.

I když si obě strany chvílí verdikt přehazovaly jako horký brambor, kdy Koubek tvrdil, že musí vedení projevit zájem o jeho služby a šéfové plzeňského klubu zase čekali na vyjádření trenéra, zda má sílu pokračovat, došlo k dohodě. Smlouva se protáhla o další sezonu.

Po Spartě trenérská rošáda nehrozí

Teď se ale začíná v zákulisí šeptat o tom, že nejpozději na konci Chance Ligy Koubek zamává Plzni na rozloučenou. Nebo hrozí, že odejde do fotbalového důchodu i dřív. „V Soluni bylo k výhře blízko, a když o ni takhle přijdete, je to rána. Ale, pokud budu mluvit k datu 25. října, tak se žádné změny ve Viktorii v tomto směru konat nebudou,“ tvrdil zdroj eFotbal.cz.

Jak si ta slova přeložit? Co když v neděli ve Štruncových sadech dosáhne na tři body mistr z Letné? Ani to by nemělo nutit plzeňské šéfy přemýšlet o změně kouče. „Určitě tenhle zápas nebude o tom, že by se po něm měl odvolávat jeden z trenérů, ale pokud někdo prohraje, tak trenér toho týmu bude pod ještě vyšším tlakem,“ přemýšlel nahlas Stanislav Levý, muž, který před lety v roli kouče Viktorii vedl.

I on připouští, že zápas Evropské ligy v Soluni na náladě v táboře nepřidal. „To, co se stalo, je tvrdá rána,“ uznal. Jedním dechem ale také připomněl, že báječným finišem urvala Viktoria bod na evropské půdě ve Frankfurtu, tam po závěrečném hvizdu určitě vládla euforie a spokojenost. „Navíc série 23 zápasů na evropské scéně je obdivuhodná.“

Od doby, co vedl Levý Viktorii, je situace odlišná. Plzeň patří mezi absolutní českou špičku a tlak na kouče, který klub vede, je enormní a nejspíš i srovnatelný s pražskými giganty. „Plzeň už se zařadila mezi kluby, kde jsou trenéři pod enormním tlakem,“ souhlasil Levý.

Pravdou také je, že když byla Plzeň i Koubek pod tlakem před zápasem na půdě Baníku Ostrava, Západočeši těžkou chvíli zvládli. Tříbodovým ziskem odmítli myšlenky na to, že by mělo být třetí místo Viktorie v ohrožení.

Nutno ale také připomenout, že šéfové před sezonou v klubu pomýšleli na to, že by Viktoria ráda prohnala Spartu se Slavií. A kdyby z toho byl třeba mistrovský titul a tím i přímý postup do Ligy mistrů, nikdo by nebyl proti. V tomhle směru je minimálně vůči Slavii klub za očekáváním. V Edenu dostala Plzeň nařezáno a kdyby neuspěl i v neděli?

„Pokud by se nezvládla Sparta a nějaký problém by byl i v pohárovém utkání s Ústím, z logiky věci by se tím vedení klubu muselo zabývat. Trenér je pod tlakem, Plzeň potřebuje výsledky,“ naznačil zdroj eFotbal.cz, co by mohlo Koubkovou pozicí otřást, ale znovu zdůraznil, že momentálně nic takového není na programu dne.

Další velké minus má být to, že mají v některých situacích drhnout vztahy uvnitř klubu. Koubkovi mělo být vyčteno, že po jednom ze zápasů zmínil, jak moc týmu chybí v ofenzivě kanonýr Tomáš Chorý. Pokud by se situace opakovala, hrozí plzeňskému kouči pokuta. Stejně tak není občas situace idylická ani v kabině. „Když se ztratí vyhraný zápas, tak je přece logické, že tam není dobrá nálada,“ vyvrátil informace o pnutí zdroj eFotbal.cz.

Svědík je volný a může být ve hře

Pokud by se nakonec Plzeň rozhodla udělat změnu, mluví se o dvou variantách. Po boku Koubka sbírá zkušenosti v roli asistenta Jan Trousil. Druhým skloňovaným jménem je pak Martin Svědík. Ten je po konci ve Slovácku bez angažmá, v souvislosti s Viktorií už navíc bylo jeho jméno ve hře. „Podívejte se na seznam volných trenérů a na jméno Svědík určitě narazíte. Že by ale byla nějaká dohoda, že až se trenér Koubek rozhodne skončit, třeba z věkových důvodů, že by šel trenér Svědík do Plzně, tak takhle to určitě není,“ tvrdil první ze zdrojů eFotbal.cz.

„Martin Svědík se dal po konci ve Slovácku zdravotně dohromady a určitě bude mít zájem najít nové angažmá. Určitě se bude chtít posunout trenérsky výš, takže do toho zapadá buď Plzeň, nebo Baník Ostrava, kde to Pavel Hapal má také pořád složité. Spojení s těmito kluby by dávalo Svědíkovi smysl,“ doplnil druhý zdroj, který má pro změnu blízko k bývalému kouči Slovácka. Odmítl pak, že by mohl trenér kývnout na případnou nabídku Pardubic, kdyby se klub rozhodl odvolat Jiřího Saňáka.

Zápas Plzně se Spartou je na programu v neděli od 18:30.