eFotbal

Slavia na cestě za rekordem! Díky vítěznému nastavení může vymazat Plzeň a přiblížit se k titulu

Lukáš Svoboda
Slavia neztratila ani bod už desetkrát za sebou.
Slavia neztratila ani bod už desetkrát za sebou.SK Slavia Praha
Deset ligových výher v řadě! To je pořádná porce. Na ligový rekord se ale Slavia kouká ještě z pořádné dálky. Fotbalisté Plzně ho stanovili v ročníku 2015/2016, kdy od začátku listopadu neztratili ani bod v šestnácti po sobě jdoucích zápasech. Může Slavia plzeňský počin překonat?
Reklama
Reklama

Odpověď je jednoduchá. Může, ale nečeká jí vůbec nic jednoduchého. Pro svěřence Jindřicha Trpišovského hrají dva velmi důležité faktory. Skvělá aktuální forma a relativně schůdný los.  

Nejbližších šest zápasů sešívaných? Dukla, Hradec Králové, Karviná, České Budějovice, Liberec a Baník. Kdyby měl o vyrovnání rekordu rozhodovat odložený zápas v Ostravě dostala by bitva dvou tradičních celků další velmi zajímavý náboj. 

K tomu ale vede ještě dlouhá cesta. Mnohem blíž je vyrovnání klubového rekordu, který od ročníku 1999/2000 drží tým složený kolem Iva Ulicha, Luďka Zelenky nebo Richarda Dostálka. Na lavičce tehdy seděl legendární František Cipro, Trpišovský tak má další příležitost vyrovnat se jednomu z nejlepších trenérů porevoluční historie Slavie. 

Na rekordy ale zkušený trenér zatím nemyslí. “Máme 31 bodů, čehož si velmi vážíme. Liga je plná kvalitních týmů a konkurence velká. Ale nic to zatím neznamená, protože je před námi ještě spousta zápasů,” řekl po desáté výhře v sezoně. 

Na jubilejní výhru se Slavia v Jablonci pořádně nadřela. Vedla sice 2:0, po výstavní kontaktní brance Vachtanga Čanturišviliho se ale zatáhla a Jablonec byl několikrát relativně blízko vyrovnání. Bylo by symbolické, kdyby slávistickou šňůru přerušil právě tým Luboše Kozla. Někdejší obránce totiž nechyběl na soupisce sešívaných ve zmiňovaném ročníku na přelomu milénia. 

“Musím Jablonec pochválit,” líčil Trpišovský. “Potvrdil, že jeho výsledky nejsou náhodné a právem patří ke špičce ligy. Hráči na hřišti říkali, jak náročné to bylo. Byl to opět evropský zápas ve velké intenzitě,” dodal po zápase trenér vršovického celku. 

Jeho svěřenci se po bezbrankové remíze z prvního kola na Slovácku nadechli k velké jízdě. Pokud ji natáhnou až do 8. prosince budou novými ligovými rekordmany. K tomu, že se na metu 17 zápasů mohou dostat nasvědčuje i týmové nastavení. Hráči ani trenéři totiž žádný zápas neberou na lehkou váhu. 

"Dali jsme si hodně záležet, abychom na tenhle zápas byli připraveni. Ale po snížení jsme nebyli nervózní. Nic horšího, než že by soupeř srovnal a nás to posunulo do dalších zápasů by se nestalo," přiznal po Jablonci střelec úvodní branky Simion Michez.

Stoprocentní přístup ke každému zápasu a psychická síla při prohrách. Přesně taková mentalita může Slavii dovést nejen k rekordní sérii ale také ke kýženému titulu.