eFotbal

Nová éra Zbrojovky! Tady vlastně není nic, šokoval Mynář. Dohodne se s klubem Jiránek?

Nová éra Zbrojovky! Tady vlastně není nic, šokoval Mynář.
Nová éra Zbrojovky! Tady vlastně není nic, šokoval Mynář. OneCap
Restart! Slavná značka Zbrojovka Brno vstupuje do nové éry. Druholigový klub má už pár dní nového majoritního vlastníka, kterým se stala Regionální hospodářská komora Brno, s níž spolupracuje jako finanční partner skupina OneCap. Jeden ze zástupců zmíněné společnosti, Jan Mynář, je novým generálním ředitelem klubu. Ten se o plánech a aktuálnímu dění rozpovídal v podcastu Zajíc ve druhé lize. Nešetřil tvrdými slovy, prozradil, že by se mu zamlouvalo, kdyby pro klub začal pracovat bývalý reprezentant Martin Jiránek.
Reklama
Reklama

Zbrojovka byla dlouhá léta brněnskou chloubou. "Flinta", jak se klubu přezdívá, ale v posledních letech neprožívá nejlepší období. Nejasnosti kolem vlastnické struktury, chybějící stadion, válka bývalého majitele klubu s fanoušky, tohle všechno nemohlo skončit dobře. Zbrojovka v minulé sezoně hrála jen o záchranu ve druhé nejvyšší soutěži a problémy, místo aby mizely, tak spíše narůstaly. Stejně jako ostuda, kdy klub hlásil změny majitele, ale nic se ve skutečnosti neměnilo.

Až nyní se daly věci do pohybu. Minoritní vlastník klubu Regionální hospodářská komora Brno využil předkupního práva a stal se většinovým majitelem klubu. Žádná hra na schovávanou se nekoná, noví majitelé odkrývají karty, v jakém stavu klub našli. "Začínáme úplně od nuly. Tady vlastně není nic. Chrudim má dnes několikrát lepší infrastrukturu než Zbrojovka,“ popsal Mynář současnou situaci a naznačil, v čem všem má konkurence momentálně navrch.

Řeč pochopitelně musela přijít i na nevyhovující stadion. Ostatně dlouhé měsíce se proslýchalo, že zájemci o vstup do klubu viděli právě stavbu nového stánku jako hlavní motto svého zájmu. Fotbal byl až na druhém místě. Tohle všechno už neplatí. Nový majitel deklaruje jiný přístup. "Chceme se o to porvat. Myslím si, že Brno si stadion zaslouží. Brno přeci nemůže nemít fotbalový stadion,“ zahrál na brněnskou notu nový generální ředitel. Nejde jen o samotný stadion, ale ruku v ruce by se mělo řešit rovněž moderní tréninkové centrum.

K tomu všemu jsou potřeba samozřejmě finance a nový vlastník slibuje, že je připravený i na tomhle poli tvrdě pracovat. Vzhledem k drsné realitě současnosti počítá s tím, že půjde o náročný úkol. To nic ale nemění na odhodlání vše změnit k lepšímu. Mynář tvrdí, že se klubu ozývají desítky partnerů, kteří chtějí obnovit spolupráci s klubem. "Předpokládáme, že budget budeme třeba čtyři až pět let lepit celkem zásadním způsobem,“ přiznal ale, že situace nebude optimální hned.

Změny pochopitelně mají nastat i v obsazení sportovního úseku ve druholigovém klubu, který patří v současnosti spíš do průměru, než aby se pral o vysněný postup. V plánu je reorganizace kádru i realizačního týmu, počítá se, že se všechny změny nebudou realizovat během jednoho přestupového okna, spíš se vše protáhne na tři, možná čtyři přestupová období. 

Mynář pak také potvrdil informace serveru inFotbal.cz o tom, že by Zbrojovka rána viděla na místě sportovního ředitele bývalého reprezentanta Martina Jiránka. "Intenzivně s ním komunikujeme a bavíme se o spolupráci,“ prohlásil generální ředitel brněnského klubu s tím, že mu nevadí nedostatek zkušeností Jiránka s touto pozicí. Brno je připraveno mu dát šanci.