eFotbal

Válka před slezským derby. Opava má zaplavený stadion, s Baníkem B bude hrát až v Jihlavě

Jaroslav Šindelář
V zápase Opava - Ostrava B se očekávají střety fanoušků obou znesvářených týmů
V zápase Opava - Ostrava B se očekávají střety fanoušků obou znesvářených týmůČTK/Jaroslav Ožana
Příští pátek se čekají v Jihlavě velké policejní manévry, druholigový klub z Vysočiny však u toho nebude. Zhruba 250 kilometrů sem budou muset urazit fotbalisté SFC Opava a rezervy ostravského Baníku, a jelikož jde o první střet nesmiřitelných rivalů po více než třech letech, kvůli očekávanému zápasu pocestuje do Jihlavy i přes velkou vzdálenost velký počet fanoušků z obou táborů. Na pozoru se tak vedle policistů a záchranářů budou muset mít především lidé v ulicích Jihlavy.
Reklama
Reklama

Naprosto chápeme, že tato varianta není pro fanoušky ani zdaleka ideální, nicméně vzhledem k aktuální situaci se jeví jako jediná možná,“ řekl pro klubový web předseda představenstva SFC Tomáš Hůlovec.

Proč se však zápas bude hrát tak daleko od slezských měst? Kvůli zatopenému stadionu po povodních bude Opava minimálně do konce podzimní části hrát domácí zápasy v nedalekém Hlučíně. Ten leží přesně mezi oběma městy, takže zápas tam by byl velike třaskavý. V Hlučíně se však hrát nemůže, protože příští pátek doma v MSFL hostí rezervu Brna.

Opava tak nabídla Baníku, aby si kluby přehodily pořadatelství a zápas se hrál v Ostravě. Baník to však odmítl, protože na stadioně ve Vítkovicích probíhají v tu dobu atletické závody. Oslovila všechny kluby v okolí, ty jí však postupně dávaly košem. Před týdnem se konečně domluvila s HFK Olomouc, kde ještě v úvodu sezony hrál své domácí zápasy Prostějov. Jenže i tentokrát narazila na odpor Baníku.

Od začátku jsme pracovali na tom, abychom dokázali zajistit pro toto utkání jiný stadion v rozumné vzdálenosti. Bohužel jsme i přes intenzivní snahu nenašli s Baníkem shodu na termínu, který by odsouhlasili. Z toho důvodu jsme byli nuceni zachovat původně nahlášený termín utkání a hledat stadion s umělým osvětlením,“ dodal Hůlovec.

Zápas se bude hrát v pátek v 18 hodin, a pro policisty tak bude o to složitější od sebe dva početné nesmiřitelné tábory od sebe ve tmě oddělit. A to pochopitelně nejenom v Jihlavě, ale především na cestě zpět do Slezska.

Klub bude hledat cesty, jak fanouškům tuto skutečnost alespoň částečně kompenzovat,“ podotkl SFC k tříhodinové cestě na stadion a zpět. Opavané si tak alespoň cestu do Jihlavy vyzkoušejí, protože tam o týden později budou hrát druholigový zápas proti Vysočině.

V Hlučíně nebude moci Opava hrát ani další středu v utkání 3. kola MOL Cupu proti Zlínu. Ve stejný termín bude hrát na tomto stadionu domácí tým proti Liberci (17:00), Opava tak už ve 14 hodin nastoupí v nedalekém Dolním Benešově.  

Tento čas není pro fanoušky ideální, nicméně vzhledem k aktuálnímu stavu našeho stadionu a také tomu, že rovněž Hlučín čeká ve stejném termínu utkání třetího kola MOL Cupu (Liberec), neexistuje bohužel v dostupném okolí varianta, kde bychom hráli v pozdějším čase pod umělým osvětlení,“ dodal Hůlovec.

Další neúspěch Liberce. Pohár v Hlučíně se bude i bez jeho svolení hrát v jiný termín