eFotbal

Co čeká Plzeň ve Frankfurtu? Heavy metal, extrémně produktivní útočníci a bouřliví fanoušci

Fanoušci Frankfurtu patří v Bundeslize mezi nejlepší.
Fanoušci Frankfurtu patří v Bundeslize mezi nejlepší.ČTK / imago sportfotodienst / Hans-Jürgen Schmidt
Frankfurt zahájí tažení Evropskou ligou v sezoně 2024/25 na svém stadionu proti Plzni, z českého pohledu tudíž půjde bezesporu o velmi sledovaný zápas. Co čeká fanoušky Viktorie na tribunách? V čem se bundesligový celek změnil? A co od domácích vlastně očekávat? Na Eintracht si před čtvrtečním duelem posvítila německá redakce Livesport Zpráv.
Reklama
Reklama

Je to jen něco málo přes dva roky, co Frankfurt celou Evropskou ligu vyhrál. Následovala ne úplně vydařená sezona 2022/23, po níž se klub rozloučil s rakouským trenérem Oliverem Glasnerem, kterého v červnu 2023 vystřídal Dino Toppmöller.

Toppmöller má ke klubu úzké vazby, jeho otec Klaus totiž Eintracht trénoval v sezoně 1993/94. Dino navíc strávil mládí na tribunách stadionu, odkud obdivoval legendární tým vedený Jay-Jayem Okochou a Berndem Hölzenbeinem. Později sám dres Frankfurt dokonce navlékl – připsal si 16 startů ve 2. Bundeslize.

Trenérskou kariéru Toppmöller zahájil jako asistent Juliana Nagelsmanna v Lipsku a později po jeho boku působil také v Bayernu. Vedení Frankfurtu při jeho angažování doufalo, že přinese do klubu nové taktické prvky.

Cílem byla větší stabilita hry a efektivnější držení míče. Zejména proti silně bránícím soupeřům působil Eintracht za Glasnerova působení tak trochu chaoticky. Toppmöller je také známý tím, že má čuch na mladé hráče a pro jeho práci ve Frankfurtu je zároveň velkou výhodou i to, že ovládá několik jazyků včetně francouzštiny.

Více presinku, méně držení míče

Eintracht skončil v minulé bundesligové sezoně na šestém místě tabulky, což byl v zásadě dobrý výsledek, ale styl hry se mnohdy fanouškům nelíbil. Tým si vytvářel příliš málo gólových příležitostí a důraz na držení míče byl často až uspávající.

Sportovní ředitel Markus Krösche to na konci minulého ročníku řekl jasně, chtěl méně "klasické hudby" a více "heavy metalu". Žádal si zkrátka více aktivity a agresivity.

Jeho přání se pomalu plní, s devíti body ze čtyř zápasů se Frankfurt aktuálně nachází na čtvrtém místě tabulky, zatímco v domácím poháru v polovině srpna snadno porazil druholigový Braunschweig. Jedinou porážku si celek od Mohanu připsal v úvodním bundesligovém kole venku na hřišti Borussie Dortmund (0:2).

Největší rozdíl oproti předchozí sezoně je, že Frankfurt hraje mnohem rychleji a přímočařeji směrem dopředu. To se odráží především v držení míče, místo průměrných 50 % (6. místo v lize) z minulé sezony je to letos pouze 41 % (18. místo).

Rozhodující roli hrají střední záložníci Ellyes Skhiri a Hugo Larsson. V loňském roce toto duo často preferovalo bezpečnou přihrávku dozadu. V ročníku 2024/25 jsou Skhiri a Larsson mnohem odvážnější a dávají více kolmých pasů směrem dopředu.

Takto Larsson nahrával v zápase proti Gladbachu.
Takto Larsson nahrával v zápase proti Gladbachu.Opta by Stats Perform

Geniální útočná dvojice

Z nového stylu hry hodně těží zejména útočníci Omar Marmoush a Hugo Ekitike. Oba jsou silní v soubojích a skvěle pracují s míčem. Nebojí se zaběhnout si pro balon hluboko do středu pole a těžko se od něj odstavují. V prvních pěti soutěžních zápasech vstřelili produktivní forvardi dohromady 13 gólů.

Oba také prezentují úspěšnou přestupovou politiku Eintrachtu. Mladí, mnohdy spíše neznámí talenti jsou podepisováni za výhodné ceny, dále rozvíjeni a později s vysokým ziskem prodáváni. Jasným příkladem je třeba Randal Kolo Muani. Francouz přišel zadarmo v létě 2022 a o pouhý rok později odešel do PSG za úctyhodných 95 milionů eur (asi 2,4 miliardy korun).

V nedávno skončeném přestupovém okně přišla do týmu vedle dalších talentů, jako je Can Uzun, i pořádná porce zkušeností. Rasmus Kristensen a Arthur Theate dodávají obranným řadám tolik žádanou stabilitu. V sezoně 2023/24 inkasoval Frankfurt v lize v průměru 1,47 gólu na zápas, zatícmo v tomto ročníku se průměr snížil na 1,0.

Díky Kristensenovi a Theatemu se také trenér Toppmöller může spolehnout na svou oblíbenou čtveřici. Proti týmům s dobrým držením míče však občas nasazuje defenzivu pětičlennou.

Atmosféra na Waldstadionu

Fanoušci Viktorie Plzeň se mohou těšit na úchvatnou atmosféru na frankfurtském Waldstadionu, podpora tamních ochozů je totiž jednou z největších předností hesenského klubu. V kalendářním roce 2024 prohrál Eintracht před domácím publikem pouze dva ze svých 12 zápasů.

Jediné porážky přišly proti Bayeru Leverkusen (1:5) a v Konferenční lize proti Unionu Saint-Gilloise (1:2). Domácí zápasy bývají vyprodané několik týdnů dopředu.

S pomocí fanoušků se týmu vždy podaří dosáhnout něčeho mimořádného. Prosincový výsledek 5:1 proti Bayernu Mnichov je jen jedním z mnoha příkladů.