eFotbal

Udrží Slavia neporazitalnost proti Ajaxu? Domácí zápasy chceme zvládat, velí Trpišovský

Slavia je v Edenu hodně silná.
Slavia je v Edenu hodně silná.Profimedia
Fotbalisté Slavie ve čtvrtek proti Ajaxu nastoupí ke druhému utkání hlavní fáze Evropské ligy, do níž přešli po neúspěšném boji o Ligu mistrů. Pražané by rádi navázali na poslední úspěšné výsledky a úvodní výhru 2:0 v Razgradu nad Ludogorcem, tým z Amsterodamu zase na vysoké vítězství 4:0 nad Besiktasem Istanbul, po němž je dokonce v čele tabulky. Slávistům pohárovým duelem začne důležitý týden, v neděli je v Edenu čeká ligové derby se Spartou.
Reklama
Reklama

Červenobílí v dosavadních třech vzájemných zápasech v soutěžích UEFA neprohráli. V roce 2007 přes Ajax ze závěrečného předkola poprvé v klubové historii postoupili do hlavní fáze Ligy mistrů, když venku zvítězili 1:0 a doma 2:1. Obě branky ve slavné odvetě na Strahově dal nynější vedoucí mužstva Stanislav Vlček. V prosinci 2008 na sebe týmy narazily ve skupině tehdejšího Poháru UEFA a v Amsterodamu se rozešly smírně 2:2.

"Ajax je gigant, ve svém kádru má spoustu zajímavých hráčů. Pro nás pro všechny a pro lidi je to jeden z těch zápasů a soupeřů, které jsme sem chtěli dostat. Těšíme se, doma chceme zápasy zvládat," řekl klubové televizi slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Jeho svěřenci před týdnem v Razgradu potvrdili roli favorita a do hlavní fáze vstoupili vítězně. Po změně formátu pohárů v nové, ligové fázi Evropské ligy vytvořilo všech 36 týmů jednu společnou tabulku. Na všechny celky čeká osm zápasů s různými soupeři, prvních osm mužstev postoupí přímo do osmifinále. Kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací části.

"Věděli jsme, že proti Razgradu je to pro nás nesmírně důležité utkání, potřebovali jsme udělat body. Čeká nás obrovsky náročný program. I proto jsem rád, že jsme z Bulharska odvezli důležité vítězství a můžeme jít do dalších zápasů s klidnější hlavou," ocenil Trpišovský.

"Tabulka je teď nově složená z 36 týmů, tak se bude hodně rychle měnit. Bude záležet na každém utkání a musíme jít prostě zápas od zápasu. Výhrou nad Ludogorcem jsme si postavili dobrý základ," poukázal útočník Mojmír Chytil.

Slávisté utrpěli ve 14 soutěžních zápasech sezony jedinou porážku. Nedělním hladkým vítězstvím 4:0 na stadionu Bohemians 1905 odskočili v čele domácí soutěže druhé Spartě před nadcházejícím derby o tři body. "Vzpruha to samozřejmě je, teď se ale musíme soustředit pouze na Ajax. Věřím, že když budeme hrát jako doposud, porazíme kohokoli," řekl útočník Tomáš Chorý.

Ajax v dosavadních šesti pohárových zápasech na české půdě nezvítězil, připsal si tři prohry a remízy. Aktuálně má ale stejně jako Slavia dobrou formu. Šest soutěžních zápasů za sebou neprohrál, v neděli v domácí lize zvítězil 2:0 na hřišti Waalwijku a se dvěma odloženými duely je v tabulce pátý.

"Mužstvo hraje trpělivě a dokáže si počkat na správný okamžik k útoku. Poslední výhry nás posouvají o další krok vpřed," řekl italský trenér Ajaxu Francesco Farioli, jehož svěřenci díky nejlepšímu skóre po prvním kole vedou tabulku Evropské ligy.

Pátý tým minulé sezony nizozemské nejvyšší soutěže vyrazil do Prahy bez několika zraněných hráčů. Vypadli i reprezentační útočník Wout Weghorst a zřejmě největší hvězda Jordan Henderson, kteří chyběli na dnešním dopoledním tréninku. Kouč naopak do prvního týmu poprvé povolal Jana Faberského, osmnáctiletého Poláka z juniorky. Utkání začne ve čtvrtek v 21:00.