eFotbal

Poklona Manchesteru City i jeho kouči. Guardiola je jako Gaudí, říká trenér Slovanu Weiss

Vladimír Weiss starší a mladší na tiskové konferenci před duelem proti Manchesteru City.
Vladimír Weiss starší a mladší na tiskové konferenci před duelem proti Manchesteru City.TASR / Pavel Neubauer
Slovensko se těší na obrovský svátek a výjimečný den. Na Tehelném poli v Bratislavě totiž nastoupí v hlavní fázi Ligy mistrů slavný Manchester City. Jak vidí souboj s gigantem kapitán Slovanu Vladimír Weiss mladší (34) a trenér Vladimír Weiss starší (60).
Reklama
Reklama

Vladimír Weiss starší

Velký den je tady. Cítíte zvláštní atmosféru a jaký plán má Slovan do duelu proti City?

"Přivítáme jeden ze dvou nebo tří nejlepších týmů na světě. Před rokem vyhráli Ligu mistrů, předtím byli ve finále. Mají vynikající tým, který vede skvělý Pep Guardiola, jenž ho buduje už několik let. Na zápas se těšíme, náš soupeř je favoritem nejen duelu, ale i celé soutěže. Chceme si ten zápas užít. Uvidíme, s jakým výsledkem. Věřím, že nás lidé, pro které to hrajeme, nabudí a půjdeme až na hranici našich fyzických a technicko-taktických možností. Doufám, že lidé uvidí výborný fotbal."

Co bude hlavním cílem?

"Pro mě? Přežít (smích). Těším se na to, Vlado a Robo Mak vyrostli v City. Byl jsem tam na několika zápasech a teď proti nim a Pepu Guardiolovi hrajeme v Lize mistrů. Je to pro mě jako pohádka. Prošli jsme čtyřmi předkoly a zasloužili jsme si to. Soupeři jsou velikáni evropského fotbalu, respektujeme to, ale dáme do toho všechno."

Weisse čeká těžká výzva.
Weisse čeká těžká výzva.TASR / Pavel Neubauer

Jak bude podle vás zápas vypadat?

"Víme, co nás čeká, pravděpodobně budeme hrát hodně bez míče. Gro týmu soupeře budou tvořit hráči, kteří vyhráli LM. Chceme hrát tak, abychom byli důstojným soupeřem. Jako trenér se na to těším. Uvidíme, jakou budeme mít kvalitu v přechodové fázi a po ztrátě míče. Budeme muset mít dynamiku, techniku a být přesní. Chceme hrát tak, aby nám lidé po zápase tleskali."

Bude pro soupeře problémem absence Rodriho nebo případné třeba vynechání Haalanda v sestavě?

"City má široký kádr 22 hráčů, z nichž všichni mohou hrát v základní sestavě. Haaland, Rodri nebo De Bruyne jsou samozřejmě jedineční. Je to určitě zásah do představ trenéra o sestavě, ale ostatní je mohou nahradit, jsou to špičkoví hráči světových kvalit. Přirovnal bych Pepa ke Gaudímu, protože budoval něco, co léta možná nikdo nechápal. V tom je geniální, měl svou představu jako Gaudí s katedrálou, dal si svůj cíl a dosáhl ho. Rozumí fotbalu jako nikdo jiný, změnil sport svým přístupem a kreativitou. Jeho hráči přesně vědí, kam a jak se mají pohybovat. V tom je skvělý."

Videopreview duelu Slovan - Manchester City.Flashscore

Je pro vás třeba motivací přiblížit se klubové úrovni českého fotbalu?

"Postoupili jsme do Ligy mistrů, přiblížili jsme se Spartě a Slavii. Je to náš splněný sen a realita. Jsem tady tři a půl roku, celý klub tvrdě pracoval, Slovan se stále vyvíjí, ale vytvořili jsme prostředí, kde když zlepšíme tréninkové podmínky, bude to velký klub. Myslím, že česká liga je lepší než naše, ale jsme v LM, můžeme se srovnávat s pražskými týmy, máme hezčí, modernější a luxusnější stadion než oni. Chceme se přiblížit v ligové návštěvnosti, ale i ta už se zlepšuje. Prodali jsme 13-14 tisíc permanentek. Chtěli jsme jako soupeře Spartu, ale dostali jsme City."

Odpovědi Vladimíra Weisse mladšího

Co pro vás na konci kariéry znamená, že si můžete zahrát proti soupeři, za kterého jste hrál?

"Pro každého je to velká událost, ale pro mě je to něco víc. Jezdil jsem tam jako kluk, a když jsem se vrátil a nastoupil do reprezentace, táta říkal, že už jsem chlap. V Manchesteru jsem toho hodně prožil, jsem mu vděčný. Mám hezké vzpomínky. Je neuvěřitelné, že první domácí zápas hrajeme právě proti City. Budeme se snažit si ho užít, jak jen nám to soupeř dovolí."

Váš otec si přál Real nebo Barcelonu. Chtěl jste vy osobně City?

"Bylo by skvělé, kdyby sem kvůli mému otci opravdu přijel Real Madrid. Ale v mých očích je City nejsilnějším týmem na světě. Pro všechny lidi v klubu a fanoušky je to poděkování za všechno, co nám dali. Mělo by jít o to, abychom si to všichni společně užili, ale fotbal je naše práce a my musíme udělat vše pro to, abychom se snažili o zázrak a co nejlepší výsledek."

Weiss mladší se utká se známým soupeřem.
Weiss mladší se utká se známým soupeřem.TASR / Pavel Neubauer

Jak se před zápasem cítíte? je ve vás opravdu pořád ten mladický elán, kdy chcete soupeřům dokázat, že umíte hrát fotbal?

"Vím, že mé výkony nejsou vždy takové, jaké bych si přál. Jsem už starší, ale chci týmu dát to, co umím. Před sezonou jsem říkal, že když už na to nebudu mít, tak skončím, ale pořád jsem tady a budu se snažit ze sebe vydat to nejlepší. To, co týmu vrátím na hřišti nebo mimo něj, toho si cením ze všeho nejvíc."