eFotbal

Liga národů? Pro někoho zápasy navíc. Česku ale může otevřít cestu na MS, Albánie napoví

Podaří se Čechům vyhrát skupinu Ligy národů?
Podaří se Čechům vyhrát skupinu Ligy národů?ČTK / imago sportfotodienst / VITALII KLIUIEV
Leckdo bere tuto soutěž jako doplňkovou. Zápasy navíc. Ovšem nynější formát Ligy národů dává reprezentaci druhou šanci v boji o postup na MS 2026. Jakým způsobem? A co pro to Češi musí udělat?
Reklama
Reklama

"Uvědomujeme si, že to může být stěžejní zápas nejen pro vývoj ve skupině Ligy národů, ale i pro české šance na případný postup na mistrovství světa," pronesl reprezentační trenér Ivan Hašek na předzápasové tiskové konferenci duelu s Albánií.

Co tím myslel? Kvalifikace na světový šampionát v USA, Mexiku a Kanadě v roce 2026, která startuje v březnu 2025, je jasně narýsovaná. Evropská větev pošle rovnou do zámoří vítěze 12 skupin (bude se hrát šest skupin po pěti týmech a šest po čtyřech). Týmy, které obsadí druhou příčku, zamíří do baráže. A na zbylé neúspěšné týmy se může usmát štěstí právě díky úspěchu v Lize národů.

Jak to vypadá v praxi?

Hrát se bude o čtyři místa. Formát proběhne způsobem play off a zapojí se do něj 12 týmů z druhých míst z kvalifikace a čtyři vítězové skupin Ligy národů, kteří ale nebudou na prvním či druhém místě v kvalifikační skupině na MS.

Jak se určí čtyři týmy z Ligy národů? Vybrány budou na základě žebříčku Ligy národů, ve kterém ale mají Češi solidní postavení. Před startem tohoto ročníku byli svěřenci Ivana Haška v prvním koši skupiny B.

Vzniknou čtyři play off větve, v každém se představí čtyři týmy. Utvoří se semifinálové dvojice (bude se hrát na jeden zápas a nasazený tým hraje doma) a vítězné dvojice se následně proti sobě utkají ve finále, které bude přímým soubojem o vstupenku na MS.

Pokud tedy Češi zvládnou vyhrát Ligu B, ale zároveň propadnou v kvalifikaci na MS (naposledy skončili na 3. místě v konkurenci Belgie, Walesu, Estonska a Běloruska, mají zadní vrátka a dostanou druhou příležitost zabojovat o turnaj, kde se naposledy představili v roce 2006 v Německu.

Preview zápasu Ligy národů Česko – Albánie.Livesport

Momentálně Česku po dvou kolech Ligy národů patří dělené třetí místo právě s Albánií. Ve hře je však stále ještě 12 bodů, které mohou Součka a spol. katapultovat na první místo a zvýšit šance na baráž o MS, pokud by došlo v příštím roce na nejhorší.