eFotbal

Češi mají před losem jasno. Na MS by mohli postoupit přes Švýcary, Dány nebo Rakušany

Jaroslav Šindelář
Dán Pierre-Emile Höjbjerg (nahoře) v souboji se Švýcarem Breelem Embolem.
Dán Pierre-Emile Höjbjerg (nahoře) v souboji se Švýcarem Breelem Embolem.ČTK / imago sportfotodienst / Pius Koller
Povedený dvojzápas s Albánií a Ukrajinou zajistil české reprezentaci v kombinaci s jediným bodem Skotů udržení se v top 24 evropských týmů v rámci žebříčku FIFA, což jim zajišťuje umístění ve druhém koši pro prosincový los kvalifikace na MS 2026. A jelikož z ní postupuje přímo na šampionát jen vítěz (další čtyři týmy jdou na MS z baráže podle umístění v Lize národů), zajímat by se Češi měli o týmy v prvním koši. Z 12 možných soupeřů se jako nejhratelněji jeví trojice Švýcarsko, Dánsko, Rakousko, které ještě na dálku bojuje o první koš s Maďarskem, Srbskem a Polskem.
Reklama
Reklama

Francie, Španělsko, Anglie, Belgie, Nizozemsko, Portugalsko, Itálie, Německo a Chorvatsko. To je devítka týmů, které už mají první koš pro kvalifikaci jistý. Podle specializovaného účtu na síti X Football Meets Data mají téměř stoprocentní jistotu i Švýcaři a Dánové, Rakušané mají jistotu 60 procent, naopak Maďaři (21 %), Srbové (19 %) a Poláci (4 %).

Je tedy zřejmé, že přes nejlepší devítku vzhledem k výsledkům na posledním Euru i mistrovství světa by se na šampionát postupovalo jen těžce, přes Švýcary, Dány a Rakušany by už to však nemuselo být až takové sci-fi. 

Pak je také jisté, že kvůli umístění ve druhém koši se Češi v boji o mistrovství světa nejspíš vyhnou posledním třem zmíněným týmům, zcela jistě pak Ukrajině, Turecku, Švédsku a Walesu, s vysokou pravděpodobností Řecku, Slovensku a Rumunsku a nejspíš i Norsku (73 procent), protože další kandidáti na druhý koš Skotové a Slovinci mají 20, respektive 15 procent.

Vzhledem k tomu, že už teď podle umístění v Lize národů bude šest skupin pětičlenných a šest čtyřčlenných, se dá spekulovat, která případná skupina by byla skupinou smrti a která by byla nejhratelnější.

V prvním případě by to byla pětičlenná skupina se Španělskem (či Anglií), starými známými Gruzínci (či Albánci), Bulharskem (či Kosovem) a Moldavskem. Naopak tou nejhratelnější variantou se jeví čtyřčlenná skupina s Rakouskem (či Švýcarskem), Severním Irskem (či Černou Horou) a Litvou (či Estonskem).