eFotbal

Begiristain po 12 letech skončí na pozici šéfa Manchesteru City, jeho nástupcem bude Viana

Hugo Viana se funkce ujme po skončení sezony.
Hugo Viana se funkce ujme po skončení sezony.Gualter Fatia / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Txiki Begiristain (60) po skončení aktuální sezóny opustí pozici sportovního ředitele Manchesteru City. Na uvolněné místo podle očekávání nastoupí Hugo Viana (41), který přichází ze Sportingu Lisabon.
Reklama
Reklama

Španělský funkcionář po příchodu z Barcelony dokončuje u Citizens dvanáctý rok, původně chtěl skončit v 55 letech, ale spolupráce s Pepem Guardiolou vedla k tomu, že se jeho odchod odložil na dobu kolem jeho 60. narozenin. Manchester City během zmíněného období získal sedm titulů v Premier League a řadu dalších trofejí, přičemž v sezóně 2022/23 ho čeká vytoužený triumf v Lize mistrů.

Begiristaina na Etihad Stadium nahradí Hugo Viana, který stál za vzestupem Sportingu Lisabon v posledních šesti letech. Bývalého portugalského reprezentanta angažoval na začátku roku 2020 trenér Ruben Amorim, s nímž se lisabonský celek dvakrát dostal do nejvyšší domácí soutěže.

Viana se do Anglie oficiálně přestěhuje v létě 2025, ale v následujících měsících bude spolupracovat s Begiristainem, aby mu přechod co nejvíce usnadnil.

Po odchodu Viany Sporting oznámil reorganizaci sportovní struktury a pozici sportovního ředitele již nebude obsazovat. Bernardo Palmiero, který v klubu působil v letech 2020-2023, převezme od příští sezony funkci generálního ředitele a bude spolupracovat přímo s ředitelem skautingu Flaviem Costou ve spolupráci s prezidentem Fredericem Varandasem.