eFotbal

Kdepak hrubé fauly. Hvězdy dokáže vyřadit ze hry mrkev, kýchnutí i dětský kočárek

Legendární záložník Frank Lampard nechybí na seznamu smolařů.
Legendární záložník Frank Lampard nechybí na seznamu smolařů.James Marsh / Shutterstock Editorial / Profimedia
Hrubý faul, vyloučení, nebo snad nemoc? Hvězdy občas týmům scházejí z velmi kuriózních důvodů. Anglický Sun nyní pobavil fanoušky textem o bizarních důvodech, kvůli kterým hráči nemohli nastoupit do zápasu. Patří mezi ně zranění při mytí nádobí, pojídání mrkve, přejedení nebo třeba přílišné opalování v soláriu či silné kýchnutí.
Reklama
Reklama

Občas fandové kroutí hlavou. Mrzí je absence jejich oblíbeného hráče v sestavě, jenže, když se pak třeba dozvědí, jaká věc vyřadila fotbalistu ze hry, možná se začnou smát a řeknou si, to snad není možné. Anglická média teď dala dohromady přehled kuriozních zranění a je tam celá řada takových, která jistě překvapí i vás.

Na úplném vrcholu figuruje případ, který se stal před pár dny. Axel Tuanzebe, bývalý hráč Manchesteru United, vypadl ze sestavy Ipswiche kvůli zranění ruky, což přiznal manažer Kieran McKenna. Jeho svěřenec si přivodil hlubokou řeznou ránu poté, co při mytí nádobí rozbil sklenici. Se zraněním hned spěchal do nemocnice s obavou, že by mohl přijít o palec. Nic podobného se nestalo, nicméně hráč musel na zápas zapomenout.

Své o netradičních zraněních ví třeba bývalý kapitán Manchesteru United a Anglie Rio Ferdinand. Tomu se totiž povedlo zranit ve chvíli, kdy dlouho dobu seděl s nohami nahoře. V mládí patřil k vášnivým hráčům Pro Evolution Soccer a v lednu 2001 se mu to stalo osudným. Jeho tehdejší manažer David O'Leary vše později okomentoval: "Měl nohy nahoře na konferenčním stolku. Byl v určité poloze několik hodin a napínal šlachu nad kolenem.“

Bývalý obránce Lee Beevers patřil k železným mužům sestavy Lincolnu, jenže když v roce 2009 odešel do Colchesteru nastal pravý opak. V sezoně 2009/10 nasbíral jen čtyři ligová starty. Důvod zranění? Nesl dětský kočárek po schodech, zakopl a vykloubil si záprstní kůstku. Skončil tak s nohou v sádře a kurýroval se dlouhé týdny.

Lampard to přehnal s oslavami

Divoké oslavy zase přišly draho legendu Chelsea Franka Lamparda. Ten se zranil jako trenér Evertonu ve chvíli, kdy slavil vítězný gól v utkání s Newcastlem. V euforii se praštil do své levé ruky, když se pak před koncem duelu koukal na hodinky, ruka se třásla a nikdo nechápas, co se děje. Po utkání Lampard ukázal ošklivou modřinou a bouli na ruce. "Zlomil jsem si ruku při oslavách. Moje kosti už asi měknou, vůbec si na tu chvíli nepamatuji,“ konstatoval.

Bývalý obránce Rangers Broadfoot se zranil při pokusu o vaření. Dal totiž dvě vajíčka do mikrovlnné trouby, a když kontroloval jejich stav, jedno explodovalo. Hráč utrpěl popáleniny v obličeji a musel podstoupit lékařské ošetření.

Na seznamu smolařů nechybí ani Marco Asensio. Ten přišel v roce 2017 v roli hvězdy Realu Madrid o duel Ligy mistrů proti Apoelu Nicosia, protože se zranil, když si holil nohy. Trenér Carlo Ancelotti vše komentoval slovy, že má hráč na noze bolák a nemůže přes něj natáhnout stulpnu.

Nepříjemnou vzpomínku má na prosinec 2013 pro změnu Japonec Shinji Kagawa. Ten chyběl v sestavě Manchesteru United kvůli tomu, že se údajně přejedl a nechal si vypumpovat žaludek. Tehdejší manažer United David Moyes po porážce od Newcastlu přiznal, že hráči bylo špatně, ale brzy bude v pořádku.

To krajní bek nizozemského Heerenveenu v roce 2021 poznal, že se to nemá přehánět ani se zdravou stravou. Ze hry jej totiž vyřadila na pár týdnů zlomená čelist, zranění utrpěl při pojídání čerstvé mrkve.

Medúza za zranění nemohla

V přehledu nechybí ani bývalý obránce Manchesteru United Chris Smalling. Ten vyděsil fanoušky během dovolené na Bali snímkem z nemocnice s obvazy na hlavě. Spekulovalo se o tom, že hráče žahla medúza, pravda byla taková, že hráč málo pil a ve velkém vedru omdlel. Při pádu se pak udeřil do hlavy.

Dave Beasant, jenž si během kariéry zahrál i za Chelsea, utrpěl také bizarní zranění. Povedlo se mu totiž upustit sklenici se smetanou a on se pokusil nepořádek napravit bosou nohou. Výsledek byl tristní. Přetrhl si totiž šlachu na palci a ze hry byl dva měsíce.

Útočník Boltonu Victor Adeboyejo platil za hráče, který je velmi silný v osobních soubojích. V září 2024 musel ale vynechat zápas kvůli tomu, že velmi silně kýchl a způsobil si poranění v oblasti žeber. "Byl v pořádku, najednou kýchl a bylo zle,“ popsal manažer Wanderers Ian Evatt kuriozitu.

Obránce Philippe Mexes pro změnu v listopadu 2013 vynechal ligový zápas s Janovem kvůli bolavým očím. Lékařské testy pak odhalily jako diagnózu centrální serózní retinopatii. Portál Tuttosport vše přeložil i pro neznalé. Mexes měl problém přehnanému opalování v soláriu.

Výčet netradičních marodů pak the Sun končí brankářem Davidem Jamesem. Tomu se povedlo přivodit si hned dvě bizarní zranění. Jednou se natahoval po dálkovém ovladači a natáhl si zádový sval, podruhé si nešťastník poranil rameno při rybaření.