Kontroverzní situace přišla těsně před hodinou hry. Tarkowski sice ve skluzu přerušil přihrávku na Luise Díaze, ten se ale následně zmocnil odraženého míče a naservíroval ho Diogovi Jotovi, který šanci proměnil.
Kouč Evertonu David Moyes prohlásil, že gól padl ze zjevného ofsajdu. "Takový gól prostě nikdy nemůže platit. A už vůbec rozhodnout zápas," řekl Moyes hned po zápase.
Jenže právě skutečnost, že se Díaz poprvé hry neúčastnil a Tarkowski míč úmyslně odehrál, zavinila, že byla celá skutečnost posuzována jinak, a branka tak platila.
"Podle pravidel to nebyl ofsajd. Líbí se mi to pravidlo? Ne, nemám ho rád. Ale v tomhle případě bylo rozhodnuto správně a my z toho těžíme," uvedl trenér Liverpoolu po výhře 1:0.
Zápas poznamenal ještě jeden moment – už v 11. minutě Tarkowski nešetrně zajel do Alexise Mac Allistera. Sudí Samuel Barrott mu za ošklivý zákrok udělil pouze žlutou kartu a videorozhodčí do situace nezasahoval. Slot se k situaci odmítl vyjadřovat. "Bylo k tomu řečeno dost," uvedl v rozhovoru pro beIN Sports.
Výrazněji se k faulu vyjádřil třeba Gary Neville, jenž zákrok označil za "lamač nohou". I Moyes přiznal, že jeho kapitán měl štěstí, že utkání dohrál.
"Když jsem to viděl zpětně, možná jsme měli štěstí, že nepadla červená. Vypadalo to, že ho zasáhl poměrně vysoko, a i když to byl spíš důsledek následného pádu, vypadalo to hrozivě," řekl zkušený skotský trenér.