eFotbal

Guardiolova škola aneb Zajímavé trenérské persóny, které vyrostly pod tímto španělským stratégem

Guardiolova škola aneb Zajímavé trenérské persóny, které vyrostly pod tímto španělským stratégem
Guardiolova škola aneb Zajímavé trenérské persóny, které vyrostly pod tímto španělským stratégemFlashscore
Ve svých dvaapadesáti letech se může pochlubit triumfy, o kterých jiní trenéři sní celou svou kariéru. Pep Guardiola je však fenomén, který neustále potvrzuje své kvality. Uplynulou sezónu získal s Manchesterem City Treble a nesmazatelně se zapsal do historie tohoto sportu. Sledovat jeho práci v praxi na vlastní oči je pro mnohé cenná zkušenost a v Evropě je možné spatřit již několik schopných trenérů, kteří pod ním vyrostli. Televizní stanice BT Sport dala do kupy hned pětici z nich, o kterých je na starém kontinentu slyšet.
Reklama
Reklama
5) Enzo Maresca

Třiačtyřicetiletý italský kouč je teprve na startu této kariéry, ale bohaté zkušenosti posbíral již coby hráč například v barvách West Brom, Juventusu, Fiorentiny nebo Sevilly. V roce 2017 pověsil kopačky na hřebík, okamžitě ale deklaroval, že by rád u svého milovaného sportu zůstal. O pár let později již vedl výběr Citizens do třiadvaceti let, poslední rok sbíral zkušenosti jako asistent Pepa Guardioly u A-týmu. Nyní zkusí další kariérní posun, neboť 16. června přijal výzvu od Leicesteru, aby klubu pomohl vrátit se mezi ostrovní klubovou elitu. S Liškami podepsal tříletý kontrakt.

Foto: Manchester City FC

4) Vincent Kompany

Stál u vzestupu Manchesteru City v Premier League a s kapitánskou páskou na své paži se podílel na celé řadě cenných trofejí. Odchovanec Anderlechtu na sklonku kariéry vyslyšel volání z adresy, kde k profesionálnímu fotbalu přičichl a v belgickém klubu chvíli působil jako hrající trenér, později již jen jako hlavní kouč. Tým dovedl k zisku mistrovského titulu, v červnu minulého roku se pak rozhodl vrátit na Ostrovy, aby převzal otěže tehdy druholigového FC Burnley. Úkol zadaný vedením splnil na výbornou již sedm kol před koncem a s předstihem si zajistil návrat do Premier League.

Foto: Burnley FC

3) Xabi Alonso

Jednačtyřicetiletý španělský stratég se potkal s Guardiolou až v Bayernu Mnichov, neboť v LaLize hájil dříve barvy Realu Madrid, zatímco jeho kouč sympatizoval s Barcelonou. Po konci hráčské kariéry vedl Alonso mládež Bílého baletu, poté přijal výzvu v Realu Sociedad. Na podzim loňského roku přišlo volání z Bundesligy. Leverkusenu se herně nedařilo a koketoval dokonce s příčkami znamenajícími sestup. Pod jeho vedením ale tento německý klub opět začal podávat dobré výkony a šesté místo v tabulce mu zajistilo účast v dalším ročníku Evropské ligy.

Foto: Bayer 04 Leverkusen

2) Xavi

První cenné trofeje získal Guardiola na Camp Nou a tehdy měl k dispozici snový tým plný hvězd. Byl mezi nimi i Xavi, který byl již tehdy označován za jednoho z nejlepších záložníků historie. Po odchodu z Barcelony zamířil na exotickou adresu Al-Sadd SC, kde později započal i svou trenérskou kariéru. Ve chvíli jedné z největších krizí katalánského obra přispěchal zpět na pomoc a jeho práce ihned přinesla plody ovoce. Xavi dovedl Barcelonu v uplynulém ročníku LaLigy k mistrovskému titulu a opět s ní musí počítat i v Evropě.

Foto: FC Barcelona

1) Mikel Arteta

Uplynulý ročník Premier League nabídl fantastickou podívanou. Boj o titul byl nejen mezi dvěma ostrovními giganty, ale také mezi jejich stratégy. Poměření sil mezi učitelem a žákem nakonec vyšlo lépe pro Guardiolu, ale Arteta přesvědčil širokou veřejnost, že se s ním musí počítat. Do Londýna si v roce 2019 přinesl zkušenosti, které na Etihad Stadium posbíral v roli asistenta po boku svého slavného krajana. Arsenal se po letech půstu vrátil do Ligy mistrů a věří, že v další sezóně se již štěstí usměje v jeho prospěch.

Foto: Arsenal FC