eFotbal

Horké léto v Plzni. Tohle je pět hlavních úkolů, které musí Bílek co nejdříve vyřešit!

Horké léto v Plzni. Tohle je pět hlavních úkolů, které musí Bílek co nejdříve vyřešit!
Horké léto v Plzni. Tohle je pět hlavních úkolů, které musí Bílek co nejdříve vyřešit!Flashscore
Doslova hrůzostrašný start do nového angažmá prožívá trenér Plzně Michal Bílek. Nejprve prohra 1:3 na Spartě, pak výsledková blamáž 0:3 s nováčkem z Pardubic. Neúprosné výsledky podpořené absencí čehokoliv, v čem by viktoriáni mohli spatřit záblesk světlých zítřků. I tak ale mohou stále splnit svůj hlavní jarní cíl, kterým jsou evropské poháry. Aby v nich však mohli sehrát důstojnou roli a v lize opět prohánět Slavii, musí mančaft projít v létě očistcem. A to v situaci, která nutí klub výrazně šetřit. Na čem všem tak musí trenér Michal Bílek pod přísným dohledem majitele Adolfa Šádka co nejrychleji zapracovat?
Reklama
Reklama

1, Vtisknout týmu herní tvář Ať už Plzeň vedl Pavel Vrba či pak jeho nástupce Adrian Guľa, oba měli celkem jasný plán, jak se mělo mužstvo prezentovat. A zatímco jejich fotbalová filozofie byla vždycky hodně ofenzivní, Michal Bílek je znám spíše jako trenér, který staví hlavně na kvalitní obraně. Může být, pokud to Viktorii přinese výsledky. Podobného ražení je ostatně také hokejový trenér Vladimír Růžička a podívejte se, co všechno už dokázal. Nesporné úspěchy má za sebou i Bílek. Aby se mu ale dařilo i v Plzni, musí svůj pohled na fotbal vtisknout týmu. A hlavně hráče přesvědčit, že tak je to správně. V prvních dvou zápasech pod jeho vedením to tak ale určitě nebylo. A co je ještě horší, vlastně ani nešlo poznat, co přesně mělo mužstvo hrát. Pokud na tomhle Bílek urychleně nezapracuje, a to ještě do konce této sezony, dost možná si už v létě může balit kufry.

¨

Zdroj FC Viktoria Plzeň

2, Vhodně doplnit kádr Snad i plzeňskému majiteli Adolfu Šádkovi je už jasné, že jen samotná změna na pozici trenéra, byť jakkoliv dobře myšlená, Plzni k návratu na výslunní stačit nebude. Nikoli bez toho, aniž by se přes léto výrazně nezměnil kádr. Už teď tak probíhají různá jednání, přičemž na radaru Viktorie mělo uvíznout hlavně trio záložníků Vladimir Jovovič (Jablonec), Tomáš Ostrák (Karviná) a Antonín Vaníček (Bohemians). Všechno hodně zajímaví hráči, byť na základní sestavu Plzně by měl v tuto chvíli asi pouze černohorský štírek. Problém je v tom, že ani jednoho z nich si do týmu nevybral přímo trenér Bílek. Ten je navíc přesvědčen, že posílit nepotřebuje ani tak střed pole jako chybující defenziva. Základem bude příchod kvalitního stopera, jenže žádnou velkou investici si klub nebude moct dovolit. Do jisté míry by to tak mohl vyřešit návrat Luďka Pernici. Je však jasné a potřebné, aby si Bílek mohl přivést i některé své osvědčené koně. Takové, kteří se na hřišti pobijí i za něj.

Zdroj: Bohemians Praha 1905

3, Najít vůdce týmu Další priorita pro Bílka. Nejpozději v létě musí nutně najít někoho, kdo se na hřišti stane vůdcem týmu. A je jedno, zda bude hledat ve svých řadách nebo jinde. Druhého Pavla Horvátha se i vzhledem k tíživé finanční situaci viktoriánů dovést nejspíš nepodaří, i tak ale nesmí Plzeň tento úkol zanedbat. Zvlášť když matador David Limberský tím opravdovým lídrem nikdy nebyl a přeplácený Jakub Brabec by měl z klubu zmizet pryč. Pozici vůdce by možná mohl zastat Jan Kopic, i u něj je však jeho budoucnost u týmu zastřena otazníky. Ať už se však vůdcovské role zhostí kdokoliv, je nezbytné, aby se stal prodlouženou rukou Bílka. Na hřišti i mimo něj.

Zdroj: FC Viktoria Plzeň

4, Probudit spící Kobru Je jasné, že jedním z lídrů týmu měl být Zdeněk Ondrášek. Důrazný útočník, za kterého Plzeň loni v září poslala do Dallasu částku okolo 20 milionů korun. A je možné, že teď toho nejspíš trochu lituje. Na podzim byl totiž Ondrášek ještě lehce chráněn s tím, že na jaře to rozbalí a vystřílí mužstvu Evropu. Jenže nerozbalil. V druhé části sezony se v lize zatím prosadil jen dvakrát, což naprosto nekoresponduje s tím, jak štědře je placen. Zároveň je však u něj pořád velká šance na to, že se na podzim zas vrátí do bývalé formy. Otázka je, zda to to bude ještě v Plzni, nebo ho i v rámci chystaných úspor pošle Šádek pryč. Pokud ne, je na Bílkovi, aby spící Kobru probudil zas k životu.

)

Zdroj: FC Viktoria Plzeň

5, Přivést dvojku ke Staňkovi Pokud se na této sezoně dají z pohledu Plzně najít i pozitiva, zcela jistě to jsou výkony gólmana Jindřicha Staňka. Ten se zkraje jara stal jasnou jedničkou týmu a i přes triviální chyby defenzivy opakovaně potvrdil, že rozhodně má na to si tuto roli udržet. Ve 25 letech má však jistě právo si vybrat i slabší chvíle. Proto je nutností, aby Plzeň měla spolehlivou dvojku. A nejen nedávná remíza 3:3 s Příbramí, po které se pakoval Adrian Guľa, ukázala, že sázka na Aleše Hrušku asi není nejšťastnější tah. Zvlášť při výplatě, kterou zkušený gólman v Plzni pobírá. Jeho odchod z klubu je tak na spadnutí, stejně jako příchod dalšího gólmana. Vybrat toho správného je dalším úkolem, jenž musí Bílek vyřešit.

Zdroj: FC Viktoria Plzeň