eFotbal

Hráč kola: Janošek si zahrál na Beckhama, motory nakopnul i Jirka. Ševčík připomíná Rosického

Hráč kola: Janošek si zahrál na Beckhama, motory nakopnul i Jirka. Ševčík připomíná Rosického
Hráč kola: Janošek si zahrál na Beckhama, motory nakopnul i Jirka. Ševčík připomíná RosickéhoFlashscore
Pomyslnou trofej pro nejlepšího hráče uplynulého ligového víkendu tentokrát nemohl získat nikdo jiný než pardubický středopolař Dominik Janošek. Ten dvěma nádhernými góly sestřelil v derby Hradec Králové, hodně vidět byl ale i Erik Jirka z Plzně. Kdo v naší pravidelné rubrice skončil v těsném závěsu za nimi?
Reklama
Reklama

1, Dominik Janošek (FK Pardubice) Svůj nejlepší ligový zápas o víkendu odehrál záložník Dominik Janošek. Čtyřiadvacetiletý šikula přestoupil před třemi lety ze Slovácka do Plzně, tam však šanci nedostal a putoval po hostováních. Letos v létě si už proto řekl dost a vyžádal si odchod na přestup. Posílil Pardubice.

Na startu sezony byl on i celý tým v útlumu, na hřišti schytávali Východočeši jednu ránu za druhou. V sobotu se ale stali králi derby, když v Mladé Boleslavi porazili rozjetý Hradec Králové v poměru 3:1. Vděčit za to mohou právě Janoškovi, jenže měl prsty ve všech trefách hostů. Vstřelil dvě hezké branky, zvlášť ta první byla úchvatná. Přímý volný kop zpoza vápna už totiž nešlo kopnout lépe.

“Jsme strašně šťastní, že jsme derby zvládli. Dali jsme krásné góly, vyhráli jsme zaslouženě. Jsem rád i za Dominika, jde správnou cestou. Vždycky chtěl být všude, kde je míč, ale takhle to dneska nejde. U něj je zásadní herní disciplína, a teď se mu to vyplácí,“ radoval se trenér Radoslav Kováč, jehož tým rázem dělí už jen tři body od předposledního Zlína.

2, Erik Jirka (FC Viktoria Plzeň) Do Plzně dorazil ve stejný den jako Václav Jemelka, startovací pozici měl však každý někde jinde. Zatímco stoper Sigmy přišel coby posila do základu, forma a schopnosti Jirky byly trochu s otazníkem. Ale zaručil se za něj asistent Marek Bakoš a hbitý záložník se tak coby volný hráč stěhoval ze španělského Ovieda na západ Čech.

Do hry se zprvu dostával jen zvolna, po nepovedeném zápase na Interu Milán ale dostal šanci i o víkendu ve Zlíně a konečně to rozbalil. Stal se nejlepším hráčem zápasu, v holportu s útočníkem Tomášem Chorým byl tento rychlonohý Slovák prakticky nezastavitelný. Ve spolupráci s ním zařídil všechny tři góly svého týmu. Dva sám vstřelil, jeden připravil.

Především ale ukázal, že když nakopne motory, z renaultu se stává porsche. Teď je na trenéru Michalu Bílkovi, aby jeho diesel udržoval v chodu dál. “Erik ukázal, že kvalitu má, v ofenzivní činnosti je vážně velmi dobrý. Ještě ale musí zapracovat na defenzivě. Není s námi tak dlouho, aby bylo všechno ideální,“ poznamenal ostřílený kouč po hladkém triumfu 3:0.

Foto: FC Viktoria Plzeň

3, Michal Ševčík (FC Zbrojovka Brno) Měl skvělý start, pak na chvíli vypadl z rytmu. A s ním i jeho Brno. Když nehraje dobře Ševčík, souží se celá Zbrojovka, tahle rovnice platí přímo úměrně. Ale naštěstí to platí i naopak.

Jak moc je dravý středopolař pro svůj soubor nepostradatelný, bylo názorně vidět i v nedělním zápase s Libercem. Tým Slovanu porazili hráče Brna po dlouhých pěti letech a stálo to za to. Výhru 3:0 dirigoval zejména Ševčík, jenž spolu s nevysokým Nigerijcem Musou Allim činil hostům obrovské potíže. Po zaváhání Severočechů se zapsal mezi střelce, navíc po jeho skvostné nahrávce alá Tomáš Rosický skóroval Jakub Řezníček. “Jsme moc rádi, že se Ševa vrátil na gólovou vlnu a že Řezňa vstřelil branku i doma. Mají skvělý servis od ostatních. Je to vyvážené. Oni mají víc prostoru směrem nahoru, jiní zase musí makat hodně dozadu,“ konstatoval trenér Richard Dostálek.

Foto: FC Zbrojovka Brno

4, Peter Olayinka (SK Slavia Praha) Už několikrát byl tento nigerijský záložník jednou nohou ze Slavie venku. Vždycky ale zůstal a pořád platí za jednoho z klíčových mužů v sešívaném kádru. Gól umí nachystat i vstřelit, v Ďolíčku proti domácím Bohemians prokázal obojí.

Už v úvodních deseti minutách mohl skórovat hned dvakrát, při své první velké šanci ale nechal vyniknout brankáře Huga Jana Bačkovského. Pak však chladnokrevně zužitkoval nabídku od Davida Juráska a ve druhé půli dal po souhře spoluhráčů na výhru 4:1 štempl.

“Když jsme dostali gól, tak jsme trochu zpanikařili, ale otočili jsme to. Myslím, že moje trefa nám k obratu pomohla. Po ní všichni pochopili, co musíme udělat, že je třeba ještě více pracovat. Nakonec jsme to zvládli a získali tři body,“ prohlásil v rozhovoru pro klubové stránky Olayinka, pro něhož to byl jubilejní stý ligový duel v dresu Slavie.

¨

Foto: SK Slavia Praha