eFotbal

I před koncem kariér měli svou cenu: TOP 5 nejcennějších gólmanů v době jejich odchodu do penze

I před koncem kariér měli svou cenu: TOP 5 nejcennějších gólmanů v době jejich odchodu do penze
I před koncem kariér měli svou cenu: TOP 5 nejcennějších gólmanů v době jejich odchodu do penzeFlashscore
Brankář se obecně těší delší kariéře než hráči v poli. Je to způsobeno menším fyzickým zapojením do hry, proto není žádným překvapením, že historie pamatuje strážce třech tyčí fungující v elitních evropských soutěžích i s věkem okolo čtyřiceti let. To potvrzuje tvrzení, že i služebně starší gólman může mít svou kvalitu a k tomu odpovídající cenu na přestupovém trhu. Podívejme se na pětici jmen, která v době jejich odchodu do penze měla nejvyšší tržní hodnotu.
Reklama
Reklama
5) Víctor Valdés

Španělská legenda známá svou soutěživou povahou a temperamentem v brance. Valdése jste mohli registrovat při jeho pravidelném dirigování obránců, ale také bylo známo, že v kabině byl tím nejlepším motivátorem. Za Barcelonu odchytal celkem 535 zápasů, poté byl spojován s přesunem do Monaka, ale nakonec jej ukořistil Manchester United.

Na této adrese se Valdés příliš neprosadil, proto následoval odchod do Middlesbrough. Netrvalo dlouho a ohlášen byl odchod do penze, přestože jeho tržní hodnota v té době byla 1,8 milionů liber a o jeho služby se hlásilo několik zájemců ze Španělska.

4) Stéphane Ruffier

Jeho jméno je skloňováno ve spojitosti s pomyslným označením nejlepšího brankáře v historii Ligue 1. Nepochybujeme, že i celá řada francouzských brankářů by s námi souhlasilo, neboť Stéphane Ruffier zaznamenal pozoruhodnou kariéru v barvách Monaka a Saint-Étienne.

Zatímco za první zmíněný odchytal 117 soutěžních zápasů, v druhém případě dokonce zápasů 383. Konec kariéry oznámil v lednu 2021 ve svých čtyřiatřiceti letech, kdy se jeho tržní hodnota pohybovala okolo 1,8 milionů liber.

3) Petr Čech

Jeho rekordy a počet získaných trofejí mluví za vše. Vysoká postava s ochrannou helmou na hlavě signalizovala, že soupeř se musí hodně snažit, aby se dokázal střelecky prosadit. Petr Čech se stal ikonou ostrovní Premier League a v tamní soutěži okusil barvy londýnských klubů Chelsea a Arsenal.

Pro konec kariéry se rozhodl v roce 2019. Tehdy mu bylo sedmatřicet let a jeho tržní cena se odhadovala na 2,25 milionů liber. Pouhých šest zápasů mu chybělo, aby pokořil na Stamford Bridge pětistovku soutěžních utkání za Blues, ale týmu je prospěšný i v hráčské penzi, i když trochu jinak.

2) José Francisco Molina

Zatímco dnes brankáři rádi podporují svůj tým i v poli, dříve se od nich vyžadovalo spíš postávání ve svém teritoriu a čekání na chvíli, kdy svůj tým podpoří bravurním zákrokem. Jistým způsobem by se tak dalo za velkého revolucionáře, za kterého většina požaduje spíše Manuela Neuera, považovat spíše španělského velikána José Francisca Molinu.

Častokrát televizní kamery zaměřily svou pozornost na prázdnou bránu bez hlídače, který se pohyboval v poli a snažil se podpořit spoluhráče. V té době to bylo něco netradičního, proto mu celá řada fanoušků nedokázala porozumět. Někdy se tento tah vyplatil jindy ne, ale v sezóně 1995/96 pomohl Atlétiku Madrid k prvnímu titulu. Kariéru ukončil v roce 2007, kdy se jeho cenovka pohybovala okolo 3,47 milionů liber.

1) Oliver Kahn

Hned ve dvou případech byl velmi blízko triumfu v anketě Zlatý míč, ale Leva Yashina nakonec nenásledoval a obsadil třetí místo. V národních barvách si připsal 85 reprezentačních startů a podstatnou část kariéry vykazoval věrnost barvám Bayernu Mnichov.

Při výčtu jeho cenných trofejí se tají dech a je zřejmé, že se Kahn nesmazatelně zapsal do historie tohoto sportu. Svou kariéru ukončil v Allianz Aréně v devětatřiceti letech. Psal se rok 2008 a jeho tržní hodnota se stále držela na 4,5 milionů liber.

Zdroj: transfermarkt.com