eFotbal

Jde se do boje! Těchto PĚT klíčových mužů se má poprat o úspěch lvíčat ve Slovinsku!

Jde se do boje! Těchto PĚT klíčových mužů se má poprat o úspěch lvíčat ve Slovinsku!
Jde se do boje! Těchto PĚT klíčových mužů se má poprat o úspěch lvíčat ve Slovinsku!Flashscore
Zkusit navázat na největší úspěch české fotbalové reprezentace do 21 let, kterým byly zlaté medaile z EURO 2002 ve Švýcarsku. S tímto cílem vstoupí dnes lvíčata do letošního mistrovství Evropy, jež se odehraje v Maďarsku a Slovinsku. První krok v podobě samotného postupu na šampionát už mužstvo trenéra Karla Krejčího udělalo. Ten druhý v podobě postupu ze základní skupiny ho čeká tento týden. A nebude to žádná selanka, neboť Češi postupně vyzvou silnou Itálii, domácí Slovinsko a úřadujícího obhájce trofeje ze Španělska. Podívejte se, na výkonech kterých pěti hráčů bude případný úspěch či neúspěch záviset především.
Reklama
Reklama

Pavel Bucha (23 let, FC Viktoria Plzeň) Je jednou z největších hvězd výběru Karla Krejčího. A také mužem, jenž umí sám rozhodovat zápasy. Dokazoval to už v kvalifikaci i v dresu Viktorie Plzeň a to samé se od něj čeká i teď ve Slovinsku. Štírek Pavel Bucha zkrátka dozrál pro velká utkání a o jeho slibných výkonech už dobře vědí třeba i v Anglii či Německu. V srdci zálohy by měl působit jako hlavní dispečer většiny ofenzivních akcí týmů, na jejichž konci by měl nejspíš stát vytáhlý Ondřej Šašinka. Pokud Bucha v této nelehké roli uspěje, značně mu to pomůže i v boji o blížící se EURO dospělých. Nikdo ale netuší, jak moc se na něm i parťákovi Pavlu Šulcovi podepíše čtrnáctidenní karanténa, do které oba museli krátce před šampionátem.

Ondřej Lingr (22 let, SK Slavia Praha) Že právě středová formace by měla být tou největší zbraní týmu na mistrovství, dokládá i jméno Ondřeje Lingra. Nesmírně talentovaného slávisty, jehož na turnaji čeká role tzv. falešné devítky. Z pozice na levé straně zálohy by si tak měl co nejčastěji sbíhat do středu pole těsně za Šašinku, a tím se dostávat do co největšího množství zakončení z druhé vlny. A že dávat góly skutečně umí, dokázal nejlépe v minulé sezoně, kdy v dresu Karviné skóroval hned sedmkrát. V letošním ligovém ročníku, v němž už hájí červenobílé barvy Slavie, mu však podobná pohoda zatím chybí. Najde ji teď právě ve Slovinsku, kde na něj bude celé mužstvo hodně spoléhat?

Martin Jedlička (23 let, FC DAC 1904 Dunajská Streda) Asi není třeba zdůrazňovat, že alfou a omegou bude pro český postup ze skupiny výkon brankáře. Tedy hbitého Martina Jedličky, jenž odchytal i osm z deseti utkání náročné kvalifikace, v níž svému konkurentovi Matouši Trmalovi přenechal jen zápasy proti slaboučkému San Marinu. Jedlička je navíc skvěle vychytaný i ze slovenské Fortuna ligy, kde mu už třetí ročník v řadě patří pozice neochvějné jedničky Dunajské Stredy. V jejím dresu už v tomto ročníku udržel hned sedm čistých kont a v dresu lvíčat pak za celou kvalifikaci inkasoval pouze čtyřikrát. Budou v ním mít jeho spoluhráči na turnaji stejnou oporu, jakou našli na zlatém mistrovství 2002 v legendárním Petru Čechovi?

Ladislav Krejčí (21 let, AC Sparta Praha) Aby měl Jedlička co nejméně práce, o to se má v roli hlavního čističe před ním postarat Ladislav Krejčí ze Sparty. Nesmírně houževnatý a důrazný hráč, s nímž bolí každý střet o balón. Na Letné sice nejčastěji plní roli defenzivního záložníka, trenér lvíčat mu však věří hlavně na pozici stopera. A to zvlášť teď ve Slovinsku, kde mu bude chybět klíčový muž celé kvalifikace David Zima ze Slavie, jehož si do svých služeb stáhl trenér reprezentačního A-týmu Jaroslav Šilhavý. Je jasné, že tím ještě více vzrostla Krejčího důležitost pro mužstvo. Zůstává však otázkou, jak mu na stoperu sedne spolupráce s kapitánem Matějem Chalušem, s nímž toho zase tolik neodehrál. 

Ondřej Šašinka (23 let, FC Baník Ostrava) Pokud má český výběr někde slabinu, je to bohužel na klíčovém postu hrotového útočníka. Zde by měl hrát jeden z dvojice Ondřej Šašinka - Václav Drchal, přičemž mnohem větší šance se dávají prvně jmenovanému. Ten ostatně odehrál na této pozici i velkou část kvalifikace, v níž ale vstřelil jen dva góly. I tím tak nepřímo potvrdil svou pověst sice pracovitého, ale nepříliš produktivního hráče, což ostatně dokládá i jediná trefa za celou ligovou sezonu v dresu Baníku. A to si ještě schoval pro mátožnou Příbram, které Ostrava už pod vedením nového kouče Ondřeje Smetany nadělila hned pět branek. Dojde ke střeleckému procitnutí mladého fotbalisty právě nyní ve Slovinsku?