eFotbal

Je Bundesliga konkurenceschopná s Premier League? Dle mínění čestného prezidenta Bayernu ji brzdí jedno pravidlo...

Je Bundesliga konkurenceschopná s Premier League? Dle mínění čestného prezidenta Bayernu ji brzdí jedno pravidlo...
Je Bundesliga konkurenceschopná s Premier League? Dle mínění čestného prezidenta Bayernu ji brzdí jedno pravidlo...Flashscore
Uli Hoeneß je kritický k budoucnosti Bundesligy. Hoeneß vidí jako problém nejen Ligu národů a s ní spojenou zvýšenou zátěž pro hráče, ale také sportovní konkurenceschopnost Bundesligy na mezinárodní úrovni. Dle jeho mínění, existuje pouze jediná cesta, díky níž by mohla Bundesliga srovnat krok.
Reklama
Reklama

V rozhovoru pro redakční skupinu G14 Plus, čestný prezident Bayernu Mnichov, uvedl, že ho znepokojuje rozdíl mezi německým fotbalem, francouzským fotbalem s výjimkou Paris Saint-Germain a i italským fotbalem vůči zemím, které disponují miliardami zejména z arabských, ale i amerických zdrojů.

S největší pravděpodobností měl na mysli Premier League, která vždy finančně dominovala, a která také získává ohromné množství financní skrze prodej vysílacích práv.

"Pokud Bundesliga – a to se netýká Bayernu Mnichov – nepřemýšlí o zrušení pravidla 50+1, bude mít z dlouhodobého hlediska velké problémy udržet se na mezinárodní úrovni,“ dodal Hoeneß.

Oč se vlastně jedná?

Pravidlo 50+1 znamená, že fanoušci mají ve svém klubu většinu hlasovacích práv. To znamená, že rozhodovací pravomoc má vždy klub, nikoli investor.

Bývalý německý útočník z této diskuse Bayern vynechal, protože tamní smlouvy určují, že se smí prodat maximálně 30 procent akcií.

V rozhovoru se také vyjádřil na adresu šéfa BVB Hanse-Joachima Watzkeho, který na začátku června predikoval blížící se konec dominance Bayernu.

"Oni v to doufají už deset let. Proč by se to mělo stát v tom jedenáctém?“ reagoval Hoeneß. Dodal však, že BVB zůstane „velkým konkurentem“ Bavorů.

Hoeneß se také, mimo jiné, řadí k velkým odpůrcům Ligy národů. "Je šílenství takto přetěžovat hráče před sezónou, kdy je v zimě mistrovství světa a týden co týden tři zápasy.“

Zdroj: bild.de