eFotbal

Je Slovácko českým Leicesterem? Stojí v pozadí úspěchu Mynář? A podepisovala se smlouva o přestupu na Hradě?

Je Slovácko českým Leicesterem? Stojí v pozadí úspěchu Mynář? A podepisovala se smlouva o přestupu na Hradě?
Je Slovácko českým Leicesterem? Stojí v pozadí úspěchu Mynář? A podepisovala se smlouva o přestupu na Hradě?Flashscore
Česká média mají svůj nový oblíbený klub. Po desetileté éře plzeňských úspěchů, které sledoval z čestné lóže Doosan Areny Roman Berbr, přichází na scénu uherskohradišťské Slovácko. Klub navazující na někdejší Synot, který opustil ligu kvůli úplatkářské aféře na začátku 21. století i se svým  potrestaným majitelem Ivo Valentou, později senátorem. Ten, jak známo, ke korupci naváděl své podřízené.
Reklama
Reklama

Přestože Slovácko v neděli ztratilo remízou 2:2 dva body v Karviné a spadlo v ligové tabulce na čtvrté místo, tři body za Slavii, pějí se na něj v novinách oslavné ódy. V regionálním Deníku se mluví o českém Leicesteru City, v Mladé frontě Dnes je sportovní ředitel a bývalý hráč Slovácka Makedonec Veliče Šumulikoski dokonce tlačen do odpovědi, jaké prémie mají hráči slíbeny za mistrovský titul. 

Ano, nenápadný klub, který v nejbližší době na jeho hřišti čekají zajímavé výzvy v podobě ligových duelů s Viktorií Plzeň a pražskou Spartou,  hraje dobře hlavně díky systematické práci kvalitního trenéra Martina Svědíka. Kouče, jehož si vybral na toto místo ještě bývalý sportovní ředitel Stanislav Levý, kouče, který dokázal na stará kolena motivovat veterány typu Milana Petržely či Michala Kadlece. Klobouk dolů. 

Kdo ten „malý klub s velkým srdcem“ vlastně financuje?

Ovšem, kdo klub vlastně financuje? Toť otázka, která nezazněla. I když i v deníku Sport se kolegové občas zmiňují o poněkud tajemné podpoře kontroverzního hradního kancléře Vratislava Mynáře, který žije jen v patnáct kilometrů vzdálených Osvětimanech.

Velký rozhovor s Veliče Šumulikoským s názvem „Malý klub s velkým srdcem“ končí v pondělní Mladé frontě Dnes až roztomile naivně.

Otázka: Mimochodem za Osvětimany si pořád zahrajete A-třídu?

Odpověď: Jakmile, stíhám, přijedu.

Otázka: Klubu vládne Vratislav Mynář, kontroverzní kancléř prezidenta, není to zprofanovaná adresa?

Odpověď: Proč? Já se tam ocitl náhodou. Oslovil mě kamarád Pavel Němčický, dlouholetý spoluhráč ze Slovácka: Sumi, přijeď na trénink, dáme pivečko, uvidíš. Chtěl jsem si odpočinout, promyslet budoucnost. Jenže to pivečko mě přesvědčilo.

Otázka: A co ten Mynář?

Odpověď: Znám ho a vím, jak se chová. Pro klub žije, občas si s námi zahraje na tréninku a já politiku neřeším. Na hřišti je mi úplně ukradená. 

Idylka. Chybí mi jen několik otázek. Třeba:

Zda, a když tak jak, se kancléř Mynář angažuje v chodu Slovácka (když je tedy rozhovor veden se sportovním ředitelem tohoto klubu)? 

Nebo:

Kdo a jak pomáhal makedonskému sportovnímu řediteli se získáním českého občanství?

Či: 

Jsou pravdivé příběhy, které se vyprávějí ve fotbalovém zákulisí  o tom, že bývalý sportovní ředitel pražské Slavie Jan Nezmar musel přijít kvůli podpisu smlouvy o přestupu Patrika Hellebranda, hráče Slovácka do Edenu, až na pražský Hrad? A že pětadvacet milionů za tohoto průměrného fotbalistu, kterého samotné Slovácko po jeho  návratu z Prahy pustilo obratem do Opavy a pak do Českých Budějovic, zachránilo v té době klubový rozpočet? 

Článek o kooperaci se Slavií

No nic, ono se toho napovídá. Třeba přesně třemi lety vyšel v Blesku tento článek:

„Nejen Slavia. Čínské peníze z firmy Sinobo Group by mohly podle důvěryhodných informací Sportu přitéct i do provinčního Slovácka! A to ještě do konce roku 2018. Zaseknutá jednání se opět rozběhla, spolupráce obou klubů by měla být dlouhodobá, a to i na hráčské bázi. Kdo a co za tím je? Úzké vazby hradního kancléře Vratislava Mynáře, rodáka z Osvětiman nedaleko Uherského Hradiště, na slávistického bosse Jaroslava Tvrdíka. Oba mimo jiné spojuje byznys s Čínou.

Oficiálního nic není. Ale kdo se ve fotbalovém zákulisí orientuje, ten o tom slyšel. Kancléř Vratislav Mynář, pravá ruka prezidenta Miloše Zemana, se snaží pomáhat fotbalovému Slovácku. Z regionu pochází, za ‚jeho‘ Osvětimany nastupuje v I. A třídě záložník Veliče Šumulikoski, nový sportovní manažer prvoligového klubu. A přes Mynáře by měly putovat i finance z Číny, které by čtrnáctému celku FORTUNA:LIGY hodně pomohly ke stabilizaci.

Majitelem 1. FC Slovácko zůstává podnikatel Zdeněk Zemek, jemuž hrozí vězení za podvod v oblasti solárních elektráren. Je obžalovaný a čeká ho soud. Spekuluje se o tom, že by od něj mohl koupit klub právě Mynář, s nímž je Zemek v častém kontaktu, či případně čínský investor. Padá i jméno podnikatele a senátora Iva Valenty, šéfa firmy Synot. Zatím se ale nic nemění.

Prioritou je v tuhle chvíli domluva se Sinobo Group (nebo jinou společností z Číny) o sponzorství a kooperace s movitou Slavií. Je dost možné, že už v zimě přijdou z Edenu na Městský stadion Miroslava Valenty někteří méně vytížení borci z Trpišovského soupisky.“

Je pravda, že za tři roky od tohoto článku se oficiálně nic nezměnilo. Za Hellebranda ale Slavia rok po té, co vyšel, zaplatila 25 milionů korun, aniž by takového hráče vůbec potřebovala.

Dnešní Slovácko pod Svědíkovým trenérským vedením válí i bez něj. Kdo však klub financuje a jako dlouho tahle idylka českého Leicesteru ještě potrvá? To je zásadní otázka, na kterou jsme zatím nedostali odpověď.

Csaplár věří tomu, že majitel Sparty dostává naprosto zkreslené informace: Je obklopen lidmi, kteří mu lžou