eFotbal

Jsme druzí, což je nad plán a proti všem předpokladům, září z dánského Viborgu mládežnický reprezentant Žambůrek

Jsme druzí, což je nad plán a proti všem předpokladům, září z dánského Viborgu mládežnický reprezentant Žambůrek
Jsme druzí, což je nad plán a proti všem předpokladům, září z dánského Viborgu mládežnický reprezentant ŽambůrekFlashscore
Český reprezentant do jednadvaceti let Jan Žambůrek, jehož současná tržní cena nepřesahuje 15 milionů korun, toho za poslední tři roky nezažil zrovna málo.
Reklama
Reklama

Ostrovy a s nimi spojené mise v Brentfordu, respektive v Shrewsbury Town, už jsou však jen minulost a přítomnost představuje výhradně dánský Viborg, jehož hráčem je od letošního ledna a smlouvu v něm má do 30. června 2025.

Loučení s Anglií pro něj nebylo jednoduché, ale nějaký krok s ohledem na slabší vytížení udělat musel. A další motivací pro něj může být, aby se do tamního prostředí třeba jednou vrátil.

Momentálně ho však nic trápit nemusí - i když patří Viborg ke skromnějším dánským celkům, aktuálně je v Superlize na velmi lichotivé druhé pozici a všichni dánští obři jsou až za ním...

Onen krok tak hodnotí jen pozitivně. "Na jaře jsme uhráli účast v Evropské konferenční lize, teď jsme druzí, což je nad plán a proti všem předpokladům. Nikdo to nečekal, ale v lize jsme do konce srpna neprohráli. Dánská liga je v podstatě celá přeházená, nahoře jsou týmy, od nichž se to nečekalo, velké kluby jako FC Kodaň, Midtjylland nebo Bröndby Kodaň zůstávají docela dole. Já mám samozřejmě radost, týmově šlapeme, jsme dobře nastavení. Začátek ale pro mě také nebyl úplně jednoduchý. Po nějakých třech týdnech skončil trenér, který mě znal z Brentfordu a moje herní vytížení zpočátku nebylo optimální. Teď se to zlepšilo, což mě těší. Uvidíme, jakým směrem se bude sezona vyvíjet dál, samozřejmě chceme být nahoře co nejdéle," informoval v interview pro server repre.fotbal.cz jednadvacetiletý záložník.

Jeho chlebodárce zatím naposledy prohrál s West Hamem United a od té doby táhne dvanáctizápasovou šňůru bez podobného klopýtnutí. "Znamenalo to takové déja vu. Konečně jsem si mohl zahrát na krásném stadionu proti skvělému anglickému týmu. Sice jsme dvakrát prohráli, ale obecně jsme sklidili pochvalu, i v anglických médiích. I kluci z West Hamu Tomáš Souček s Vláďou Coufalem mně říkali, že jsme hráli dobrý fotbal a překvapili je. Setkání s nimi bylo také super, vyměnili jsme si dresy, pokecali. Skvělé, jsou to super kluci," chválil starší reprezentanty jednadvacetiletý mladík, který už v tomto ročníku zasáhl do 21 duelů Viborgu.

Jak vůbec exslávista, který se odebral do zahraničí jako teenager již v polovině roku 2018, vnímá celý dánský fotbal a tamní nejvyšší soutěž? Úroveň ho velmi mile překvapila. "Dánská repre je na vlně, na posledním Euru došli do semifinále, teď jedou na mistrovství světa. Mají skvělé hráče v top soutěžích. A liga je hodně zajímavá. Takticky propracovaná, hráči na velké úrovni. I proto z Dánska odcházejí do výborných soutěží. A všude se opravdu hraje fotbal, žádné nakopávání. Loni na jaře jsem byl překvapený: přijeli jsme na hřiště posledního týmu a i oni se pořád snažili o dobrý fotbal, na který se dalo koukat. Žádná nekoukatelná destrukce. I proto z toho systému pravidelně vycházejí zajímaví hráči a přestupují za lepším," uzavřel Žambůrek, jehož tým čeká ve čtvrtek domácí duel proti Midtjyllandu.

Dúbravka pořád neodchytal v Manchesteru ani minutu. Dveře v St. James Parku by měl mít stále otevřené...