eFotbal

Kdo podporuje Poborského? „Berbrovci,“ přiznal jeho „místopředseda“ Richter, který bral neoprávněný plat

Kdo podporuje Poborského? „Berbrovci,“ přiznal jeho „místopředseda“ Richter, který bral neoprávněný plat
Kdo podporuje Poborského? „Berbrovci,“ přiznal jeho „místopředseda“ Richter, který bral neoprávněný platFlashscore
Tak ani v poslední televizní debatě na O2 TV Sport před čtvrteční nymburskou volbou nového předsedy FAČR jsme se nedozvěděli, kdo vlastně oficiálně podporuje jednoho z kandidátů Karla Poborského. Stejně jako moderátor ČT Sport Michal Dusík, ani Libor Bouček nenašel v úterý večer odvahu se na to bývalého internacionála a svého kamaráda zeptat. Takže to musel v závěru debaty udělat druhý kandidát Petr Fousek. Ani jemu ale Poborský konkrétně neodpověděl.
Reklama
Reklama

Alespoň to za něj učinil už předtím v rozhovoru pro deník Sport  Jan Richter, „jeho“ kandidát na místopředsedu FAČR, předseda proberbrovského OFS Chomutov (mj. se známým členem tamního výboru, Berbrovým „řezníkem-rozhodčím“ Zdeňkem Vaňkátem), hlavní manažer hnutí ANO, muž 22 funkcí a také zastupitel Ústeckého kraje, na nějž se nyní provalilo, že coby poslanec neoprávněně pobíral i plný plat zastupitelstva Ústeckého kraje.  

Fouska podporuji ti, které neměl Berbr podchycené, Poborský má asi spíše podporu z řady bývalých Berbrových sympatizantů,“ pravil vcelku jasně pro úterní deník Sport čerstvě usvědčený neoprávněný příjemce krajských peněz Jan Richter. No, vida, ani to nebolelo.

Mlčel i Strahov...

Poborský u Boučka mluvil jen o tom, že hned po té, co jako první oznámil svou kandidaturu na předsedu, mu vyjádřilo podporu asi třicet subjektů. Ovšem jestli ho pak také oficiálně na FAČR nominovali, jsme se nedozvěděli ani od Karla Poborského, ani od sekretariátu FAČR.  

Proto jsem už v úterý poslal dosluhujícímu předsedovi FAČR Martinu Malíkovi, místopředsedovi Zdeňku Zlámalovi, generální sekretáři FAČR Janu Paulymu mladšímu a dvěma pracovníkům tiskového oddělení FAČR zaslal následující žádost:

„Dobrý den, vážení přátelé,

vzhledem k tomu, že kandidát na předsedu FAČR Karel Poborský (na rozdíl od Petra Fouska i Vladimíra Šmicera) dosud nezveřejnil, které subjekty ho oficiálně na tuto funkci navrhly (přestože ho k tomu kromě několika médií vyzvala i česká pobočka Transparency International), objevují se čím dál tím více spekulace, zda vůbec splňuje kritéria stanované Stanovami FAČR pro tuto kandidaturu (nominace alespoň od tří krajských svazů, či od sedmi okresních svazů, nebo od deseti klubů). 

Aby se tyto dohady ještě před čtvrteční volbou mohly rozptýlit, žádám vás, aby tyto konkrétní nominace sekretariát FAČR veřejně prezentoval na svých webových stránkách, jak tomu ostatně bývalo i v minulosti. Případně aby je sdělil alespoň médiím a vytvořil před volbou transparentní podmínky tak, jak o to již oba kandidáty veřejně požádala česká pobočka celosvětově respektované organizace Transparency International.“

Do těchto chvil nepřišla ze Strahova žádná odpověď.

Poborský u diváků prohrál

Vraťme se ještě k úterní debatě na O2 TV Sport. Přiznám se, že uznávám jak nesporné komentátorské kvality Michala Dusíka, který vedl první diskusi na ČT Sport, tak výborné moderátorské schopnosti Libora Boučka. Ovšem v předvolebních debatách s Petrem Fouskem a Karlem Poborským jsem od nich očekával mnohem lepší výkony. Pořádnou fotbalově politickou debatou jako by u nás nikdo profesionálně vést neuměl. Přitom jsem přesvědčený o tom, že Jakub Železný či Václav Moravec by to zvládli brilantně.  Věřil bych i Lindě Bartošové a Janě Peroutkové, a to nejen proto, že mají za partnery ligové fotbalisty (první teplického rebelujícího „rapera“ Tomáše Kučeru, druhá  jabloneckého Jakuba Podaného). 

Ovšem v Dusíkově a Boučkově podání to byl spíš slaboučký čaj, žádná snaha o větší konfrontaci. Nepamatuji se, že bych v úterý nějak víc slyšel jméno Roman Berbr, přitom kvůli němu a jeho zatčení se tyhle volby v tomto obsazení vůbec konají. Žádná zmínka o tom, že jde nyní o zásadní střet, zda berbrovci a jejich pomahači (z různých důvodů a motivací) uhájí své postavení, nebo se český fotbal  konečně vydá cestou tolik potřebných obrodných změn. 

Je známo, že špatné podmínky, nevyhovující terén nebo slabý rozhodčí vyhovují horšímu soupeři. V těchto debatách tedy Karlu Poborskému. I tak ale v internetově anketě serveru denik.cz v tuto chvíli podle mínění čtenářů a fotbalových fanoušků byl Fousek lepší a přesvědčivější v poměru 78 ku 22 procentům.

„Je třeba se fokusovat na ženský fotbal“

Alespoň tři citace stojí ale za to.

Karel Poborský v debatě na O2 TV Sport poprvé: „EURO začíná za tři týdny." Tak to UEFA odložila? Já myslel, že ME začíná už příští týden. 

Karel Poborský v debatě na O2 TV Sport podruhé: „Je třeba se fokusovat na ženský fotbal.“  Pozor na tyhlety záludné cizí termíny, zvlášť v době Feriho aféry.

A Karel Poborský v debatě na O2 TV Sport potřetí: „Za mě je systém OSVČ u profifotbalistů v pořádku.“  Tak určitě, stěžovat si v debatě na stát, že dává do fotbalu málo dotací, ale zároveň ho dlouhodobě šidit na daních švarcsystémem. Tomu říkám systémové vidění světa kandidáta na předsedu FAČR. Navíc bývalého předsedy České asociace fotbalových hráčů (ČAFH), která si za jeden ze svých  hlavních cílů klade, aby se z českých profesionálních fotbalistů stali zaměstnanci, jak je tomu ve všech vyspělých evropských zemích a ligách a jak to také požaduje UEFA. 

Pelta, Šádek, berbrovci...

Takže si to shrňme. Vím, že Karla Poborského podporují:

a) Berbrovi bývalí sympatizanti.

b) Milan Richter, hlavní volební manažer ANO, spolupracující v OFS Chomutov s Berbrovým „řezníkem“ Vaňkátem, čerstvě usvědčený z neoprávněného pobírání plného zastupitelského platu.

c) FK Jablonec a Miroslav Pelta, stojící před soudem kvůli údajným machinacím se státními dotacemi, muž známý z „horníkovských“ policejních odposlechů, v nichž se chlubí,  že „celé ligové jaro (2003 – pozn. aut.) bylo „cinklé“.

d) Viktoria Plzeň a Adolf Šádek, muž, jehož klub nechal Berbrovi na plzeňském stadionu vystavět luxusní VIP, muž, který si podle policejních odposlechů (už z roku 2011) u Berbra objednával či měnil nominace rozhodčích, muž, který si často telefonoval a přátelil s Martinem „Chřestýšem“ Svobodou, jedním z obviněných v poslední Berbrově kauze.

e) Sparta Praha a František Čupr, generální ředitel klubu, který zaměstnává coby manažera bývalého rozhodčího a Berbrova přítele Josefa Krulu, jenž měl podle policejních odposlechů a podle samotného exmístopředsedy FAČR u Romana Berbra „politicky“ ošetřit finále Českého poháru Sparta-Liberec (2:1), kvůli čemuž pak sudí Pavel Královec uvedl v chod “suchej hajzl“.

f) několik znejistělých klubů ČFL a českých divizí,  jimž podle všeho vyhovoval systém „předplacených jízdenek“ v soutěži a bez něj žijí v nejistotě, jak to bez „Náčelníka“, ovšem s „jeho“ soudruhy s píšťalkami a praporky, bude. 

Poborský opravdu není v roli Václava Havla

Jak bylo řečeno, český fotbal nyní stojí na rozcestí, zda se vydá cestou obrody, či pojede dál se „známou“ firmou se stejnými lidmi, pouze s novou, přeleštěnou cedulí.

Šanci ke změně mu dali svou kvalitní prací mladí policisté s hrstkou odvážných investigativních novinářů, kteří jim svými články dali správný směr. Teď jde o to, zda fotbal tuhle příležitost využije, nebo ji staré struktury za pomoci některých objektivistických a alibistických postojů opět zmaří.

Nechci se pouštět do polemiky s komentáři v deníku Sport, ale srovnávat – byť s velkou nadsázkou – Václava Havla a jeho první prezidentskou volbu s nynější situací Karla Poborského a útočit na Petra Fouska přes Jaroslava Tvrdíka a jeho hradní a čínské přátelé, když jméno Daniela Křetínského nelze ani vyslovit, mi přijde poněkud zvláštní.

A označit jako „spojovatele nespojitelného“  Miroslava Peltu, který v posledních dnech vypouštěl do prostoru cílené dezinformace,  že se F-evoluce štěpí a že někdo z ní  „zradí“, mě na závěr docela pobavilo. Zvlášť, když jsem mezi těmi, jenž může říci klasikovo: „Volal mi Pelta“. A co chtěl? Tak spojit to rozhodně nebylo, spíš rozpojit. A až pak možná ty odpadlíky spojit s těmi „správnými“.