eFotbal

Kladivo z Belgie, tahoun Slovácka i zlínský tvrďák. Kdo všechno by mohl v létě posílit Vrbovu Spartu?

Kladivo z Belgie, tahoun Slovácka i zlínský tvrďák. Kdo všechno by mohl v létě posílit Vrbovu Spartu?
Kladivo z Belgie, tahoun Slovácka i zlínský tvrďák. Kdo všechno by mohl v létě posílit Vrbovu Spartu?Flashscore
Minimálně jednu posilu do každé řady. Tak nějak to směrem k letnímu přestupovému období vidí trenér Sparty Pavel Vrba, který už má svůj seznam vyvolených. A jsou na něm hodně zajímavá jména, byť určitě ne každé se podaří přivést. Podívejte se na pět fotbalistů, kteří v notýsku charismatického lodivoda figurují zatraceně vysoko.
Reklama
Reklama
Michael Krmenčík (28 let, Bruggy)

Tou hlavní vytouženou posilou směrem do ofenzivy je pro Vrbu Michael Krmenčík. Dravec ve vápně, na něhož tolik spoléhal už při společném angažmá v Plzni. Právě tam se pod vedením svého osudového kouče stal z Krmenčíka elitní kanonýr, který si i přes těžké zranění vystřílel angažmá v belgických Bruggách. Tam se příliš neuchytil, nový dech však chytil na hostování v řeckém PAOKU. V jeho dresu se na jaře prosadil zatím šestkrát a nahlas si tak řekl o návrat do Belgie, k němuž však možná ani nedojde. Do hry se už totiž prostřednictvím Vrby vložila právě Sparta, kterou však čeká dost složité vyjednávání. Bruggy totiž loni v lednu poslaly za Krmenčíka do Plzně téměř 170 milionů korun a je jasné, že značnou část této sumu teď budou chtít po Letenských.

Zdroj foto: Fotbalová asociace České republiky

Ivan Schranz (27 let, Jablonec)

Není tajemstvím, že Sparta sonduje i terén kolem Ivana Schranze. Slovenského šikuly, který se rozehrál do výtečné formy v Jablonci. Zde pod křídly náročného kouče Petra Rady skóroval v lize už jedenáctkrát a je dost možné, že již v létě bude opět měnit dres. A třeba opět navlékne ten sparťanský, který oblékal už na jaře 2015. Příliš slávy si v něm ale neužil. Za Spartu totiž stihl jen dvě utkání v rámci českého poháru a už za půlroku se v tichosti vrátil zpátky do vlasti. Od té doby ovšem ušel pořádný kus cesty a nejen díky své univerzálnosti by byl pro Vrbu zajímavou posilou. Schranzovy výkony však bedlivě sledují i na Slavii či v Plzni. Navíc je jisté, že se Rada nebude chtít svého oblíbence vzdát.

Zdroj foto: FK Jablonec

Jan Kliment (27 let, Slovácko)

Vůbec největší souboj se však mezi českými titány na trhu zřejmě svede o Jan Klimenta. Produktivního elegána, jenž svou kariéru skvěle restartoval v dresu Slovácka. Jen na jaře skóroval v jeho dresu už devětkrát a v klubu dobře vědí, že udržet ho v týmu i pro příští ročník bude těžší než prodrat se do Evropy. Zvlášť když mu ještě končí po sezoně smlouva. Této situace si jsou dobře vědomi i Vrba s Rosickým, kteří by tak zdarma získali do kádru skvělého útočníka. Je však otázkou, nakolik by tato spolupráce byla pro obě strany prospěšná. Úspěšný kouč totiž na hrotu rád sází na trochu jiný typ hráče a předělávat do této role tahouna Slovácka by nemuselo dopadnout nejlépe. Svým pojetím hry by byl zajímavějším artiklem pro Slavii, kde by ho Jindřich Trpišovský mohl posunout na ještě vyšší level.

Zdroj foto: 1. FC Slovácko

Patrik Hrošovský (29 let, Plzeň)

Jednoznačnou volbou směrem k posílení středové formace by měl být dirigent Patrik Hrošovský, jehož příběh je nápadně podobný tomu Krmenčíka. I rodák z Prievidze se totiž pod Vrbou vypracoval v jednoho z nejlepších ligových hráčů, než dal české scéně sbohem a v létě 2019 zamířil do Genku. Zde prožívá časy plné vzestupů i pádů, na jaře však patří k jistotám základní sestavy. A stejné by to jistě bylo i ve Spartě, kde by mu Vrba svěřil pozici klíčového hráče. V kombinaci s vůdcem Bořkem Dočkalem by tak v srdci letenské zálohy vznikla nesmírně nebezpečná zbraň a Vrbu tahle možnost samozřejmě velmi láká. I proto by Rosického mohl přesvědčit, ať Sparta neváhá za Hrošovského zaplatit pořádný balík. Je totiž jasné, že Genk ho nedá lacině. Cena slovenského reprezentanta by se tak mohla vyšplhat klidně až někam k 80 milionům korun.

Zdroj foto: Slovenský fotbalový svaz

Petr Buchta (28 let, Zlín)

Možná hned několik posil bude Sparta hledat i do obrany, kde je navíc stále nejistá budoucnost stopera Dávida Hancka. Pokud se Sparta v létě nedohodne s Fiorentinou na jeho dalším působení v týmu, tak jednou z možných alternativ bude příchod Petra Buchty. Uznávaného válečníka, jenž je ve statistice podstoupených obranných soubojů i získaných míčů vůbec nejlepším obráncem této ligové sezony. A i když zatím hrál jen za menší kluby, díky vrozenému sebevědomí má veškeré předpoklady k tomu, aby zvládl také těžkou misi ve Spartě. Ta už ostatně jeho výkony nějaký čas bedlivě sleduje. Přetaví svůj zájem o něj v to, aby mu v léta dala životní šanci?

Zdroj foto: FC Fastav Zlín