eFotbal

Koho sledovat v nedělním programu 17. kola? Lingra, Řezníčka, Kozáka, Marečka i Nitu

Koho sledovat v nedělním programu 17. kola? Lingra, Řezníčka, Kozáka, Marečka i Nitu
Koho sledovat v nedělním programu 17. kola? Lingra, Řezníčka, Kozáka, Marečka i NituFlashscore
Nedělní program 17. kola FORTUNA:LIGY se ponese ve znamení návratu Pavla Vrby na fotbalové lavičky. Hned v prvním utkání jej navíc čeká Baník Ostrava. Po dlouhých měsících se na fotbalových trávnících objeví rumunský brankář Florin Nita, na první příčku ligové tabulky se poté může dostat pražská Slavia. Tedy za předpokladu, že zvládne střetnutí s Jabloncem.
Reklama
Reklama
Slavia Praha - Jablonec

Na opačných koncích tabulky se před nedělním ligovým duelem nachází Slavia a Jablonec. Zatímco svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského dýchají na záda vedoucí Plzni, severočeský tým je třetí od konce.

Slavia zakončila podzimní část postupem přes Karvinou do čtvrtfinále MOL Cupu, čímž prodloužila sérii bez porážky na devět zápasů ve všech soutěžích (8-1-0). Červenobílá družina pět z těchto výher zaregistrovala v lize a v kombinaci se ztrátami Plzně na obhájce titulu před jarem ztrácela dva body. Trpišovského mužstvo do této chvíle doma působilo suverénně – jako jediné tam zůstává stoprocentní (8-0-0) a v sedmi z uvedených osmi vítězství se prosadilo nejméně třikrát.

Jablonci nepomohla ani změna trenéra, pod vedením Davida Horejše pokračuje v nepřesvědčivých výkonech z minulé sezony, což potvrzuje pět porážek z posledních šesti kol (1-0-5). Severočeši se potřebují zlepšit především venku – třikrát za sebou tam nebodovali a neskórovali – Jablonec si ze hřišť soupeřů přivezl jenom 31,25 % (5) z celkových 16 bodů.

Slavia neprohrála uplynulých deset vzájemných ligových střetnutí a v devíti z nich zapsala proti Jablonci tříbodový zisk – šestkrát s čistým kontem. Jablonecký celek na slávistickém stadionu pětkrát v řadě vyšel naprázdno a během tohoto výčtu se pouze jednou prosadil (skóre: 19:1)!

Koho sledovat: Ondřej Lingr je se sedmi góly v lize druhým nejlepším střelcem Slavie – když se prosadil, pomohl svému týmu k výhře (6-0-0), ve třech případech vsítil rozhodující branku. Jan Chramosta má sedm přesných zásahů za Jablonec, ale jediný z nich si připsal venku – skóroval v prvním vzájemném zápase.

Zajímavost: Slavia v sedmi z osmi domácích ligových utkání vstřelila 3+ gólu a s 51 vstřelenými brankami má suverénně nejlepší útok FORTUNA:LIGY.

Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno

Mladá Boleslav v rámci 17. kola FORTUNA:LIGY přivítá Zbrojovku Brno. Středočeské mužstvo má o motivaci postaráno, v podzimním vzájemném střetnutí totiž neudrželo vedení a nováčkovi podlehlo 1:3.

Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha se před přestávkou na mistrovství světa dostali do formy, vyhráli tři z posledních čtyř ligových zápasů (3-0-1), díky čemuž přezimovali ve skupině o titul. Mladá Boleslav dvě z uvedených výher zaznamenala doma, kde čtyřikrát v řadě nepoznala přemožitele (2-2-0), navzdory tomu si ale na vlastním stadionu připsala méně bodů (9) než na hřištích soupeřů (13).

Brnu po vydařeném začátku sezony postupně docházel dech, první polovinu soutěže zakončilo třemi po sobě jdoucími porážkami a při každé z nich obdrželo 3+ gólu. Zbrojovka v lize bodovala pouze ve dvou z předchozích osmi utkání, takže se z nejlepší šestky propadla až do skupiny o udržení. Nováček venku prohrál čtyři z posledních pěti ligových duelů (1-0-4), přesto tam disponuje vyrovnanou bilancí (4-0-4).

Mladá Boleslav prohrála jenom dva z uplynulých 16 vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži a z toho devětkrát nad Brnem zvítězila. Zbrojovka si z předešlých tří utkání na mladoboleslavském stadionu odvezla čtyři body, přestože dvakrát odjela se třemi inkasovanými brankami.

Koho sledovat: Daniel Mareček se s pěti ligovými góly dělí o pozici nejlepšího střelce Mladé Boleslavi, všechny branky vsítil doma a ve dvou posledních zápasech se tam shodně prosadil dvakrát. Jakub Řezníček (Brno) vstupoval do jara s 11 góly na čele tabulky střelců – devětkrát skóroval na půdách soupeřů.

Zajímavost: Patnáct z 16 utkání Brna v lize přineslo celkem více než 2,5 branky.

Slovan Liberec - PardubiceLiberec bude na úvod jarní části FORTUNA:LIGY hostit Pardubice. Svěřenci trenéra Luboše Kozla mají na dosah skupinu o titul, kdežto východočeský celek motivuje šance odlepit se ode dna tabulky.

Severočechům po vydařeném vstupu do sezony závěr podzimu příliš nevyšel – z posledních osmi ligových zápasů pouze dvakrát neztratili (2-1-5) – proto se neudrželi mezi nejlepší šestkou, za níž však po 16 kolech zaostávali o jediný bod. Liberec má před vlastními fanoušky na co navazovat, doma v lize třikrát za sebou nenašel přemožitele a ani jednou v těchto utkáních neinkasoval (2-1-0).

Pardubice se po nástupu trenéra Radoslava Kováče přece jen vzchopily, z předešlých šesti ligových duelů vybojovaly sedm bodů (2-1-3), čímž posílily naději na udržení mezi českou elitou. Hostujícímu mužstvu jistě pomůže, že se z domácího azylu v Ďolíčku vrací na zrekonstruovaný Letní stadion, potřebuje se ale zlepšit venku, kde je se ziskem tří bodů nejhorším týmem soutěže.

Vzájemná bilance v lize mezi Libercem a Pardubicemi je po pěti zápasech vyrovnaná (2-1-2), oba celky shodně vyhrály doma. Východočeši v srpnu zvítězili 2:1, když góly orámovali poločasovou přestávku.

Koho sledovat: Ahmad Ghali by se rok po příchodu z Trenčína mohl usadit v sestavě Liberce, nigerijský křídelník absolvoval vydařenou přípravu, odnesl si cenu pro nejlepšího hráče Tipsport Malta Cupu, na němž Slovan obsadil třetí místo. Michal Hlavatý se prosadil v prvním vzájemném měření sil a se třemi brankami se dělí o pozici nejlepšího střelce Pardubic – vždy otevřel skóre svého týmu.

Zajímavost: Pardubice mají s 13 vstřelenými góly nejhorší ligový útok a zároveň nejčastěji inkasují (39).

Zlín - Baník OstravaSedmnácté kolo FORTUNA:LIGY uzavře zápas mezi Zlínem a Baníkem Ostrava. Na zlínské lavičce čeká soutěžní premiéra trenéra Pavla Vrbu, jenž do letošní sezony vstupoval na lavičce slezského týmu.

Zlín před mistrovstvím světa čtyřikrát za sebou nebodoval a na kontě má jediné vítězství z posledních deseti ligových utkání (1-3-6), proto není překvapením, že přezimoval na druhém místě od konce. Moravský celek v lize pouze dvakrát naplno bodoval a obě výhry si připsal doma, navzdory tomu má před vlastními fanoušky co zlepšovat, na Letné totiž z osmi duelů získal jenom stejný počet bodů (2-2-4).

Baník se po nástupu kouče Pavla Hapala zvedl a v uplynulých pěti zápasech nejvyšší soutěže střídá domácí vítězství s porážkou na půdě soupeře. Ostravské mužstvo vstupovalo do jara s dvoubodovým mankem na nejlepší šestku a zároveň se drželo pouze o skóre nad skupinou o udržení. Slezané pomýšlí na posun tabulkou, potřebují se však zlepšit venku – Baník tam na ligové scéně ani jednou nevyhrál (spolu se Zlínem) a z cizích hřišť si přivezl jenom čtvrtinu (5) z celkových 20 bodů.

Zlín v lize neopanoval předchozích sedm vzájemných utkání a ve čtyřech z nich Ostravě podlehl – vždy inkasoval 3+ gólu. Baník se od srpna 2015 ze zlínské Letné nevracel s prázdnou (2-3-0).

Koho sledovat: Libor Kozák má po nevydařeném angažmá ve Slovácku zlepšit ofenzivu Zlína, který na podzim vstřelil druhý nejmenší počet branek (15). Ostrava se při další absenci Ladislava Almásiho bude spoléhat na Srdjana Plavšiće, jenž se po příchodu ze Slavie ukázal být rozdílovým hráčem.

Zajímavost: V pěti ligových zápasech Baníku pod trenérem Hapalem se prosadily oba týmy a v každém z nich padlo celkem více než 3,5 gólu.

VITÍK BY SI CHTĚL V BUDOUCNU ZAHRÁT V JEDNÉ TOP LIG, ČVANČARA BY RÁD SVÝMI GÓLY POSUNUL SPARTU K TITULU